E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα ισχύσει φέτος για τις ιατρικές δαπάνες

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το (ηλεκτρονικό πλέον) έντυπο Ε1

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/4/2018 | 11:27

Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα ισχύσει φέτος για τις ιατρικές δαπάνες

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017. Πάνω από 6,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και φορολογούμενοι θα κληθούν στα μέσα Απριλίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το γνωστό σε όλους έντυπο Ε1.

Έχουν ήδη συζητηθεί οι αλλαγές στη φετινή φορολογική δήλωση για τις αποδείξεις και το αφορολόγητο καθώς και η "παγίδα" για όσους δηλώνουν φιλοξενούμενοι. Όμως υπάρχει και μια ακόμα σημαντική αλλαγή που αφορά τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες.

Μεγάλοι χαμένοι των εφετινών φορολογικών δηλώσεων θα είναι όσοι το 2017 είχαν αποδείξεις από δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στο φετινό έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι δεν θα βρουν τους κωδικούς 051-052 όπου μέχρι πέρυσι συμπλήρωναν τα έξοδα που είχαν πραγματοποιήσει για επισκέψεις σε γιατρούς, νοσήλια ή φάρμακα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

Νοσήλια και ιατροφαρμακευτικά έξοδα λαμβάνονται υπόψη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Έτσι, η έκπτωση φόρου 10% που ίσχυε έως πέρυσι πλέον καταργήθηκε και οι αποδείξεις από ιατρικές επισκέψεις και αγορά φαρμάκων θα προστίθενται στις υπόλοιπες καταναλωτικές δαπάνες και θα λαμβάνονται υπόψη για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου από 1.900 ευρώ (άγαμοι χωρίς παιδιά) έως 2.100 ευρώ (έγγαμοι με 3 παιδιά και άνω).

Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε το 2016 εισόδημα 20.000 ευρώ και ελάχιστες δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το 5% του εισοδήματος, δηλαδή 1.000 ευρώ, η εφορία του έκανε έκπτωση φόρου το 10% των 1.000 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ. Βάσει των αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία, από 1.1.2017 έπαψε να ισχύει η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχυρός σεισμός στη Σητεία

Ελλάδα 07.07.2025
Ισχυρή σεισμική δόνηση στα ανοικτά του νομού Λασιθίου, στην Κρήτη

Ροζ φαλλικό γλυπτό πετάει νερό ‑ Σε σοκ οι περαστικοί ‑ «Είδα ξεκάθαρα ένα ροζ πeος»

Κόσμος 07.07.2025
Το ύψους 3 μέτρων γλυπτό ενός ροζ ποδιού γεμάτο με γλώσσες δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα σε ντόπιους και τουρίστες της Νέας Υόρκης

Καιρός: Ποιες περιοχές θα «βράσουν» αύριο με 40αρια

Καιρός 07.07.2025
Σε κλοιό καύσωνα παραμένει η χώρα

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου για τη δολοφονία των βρεφών

Ελλάδα 07.07.2025
Η 25χρονη συνελήφθη για τη δολοφονία τριών μωρών, εκ των οποίων τα δύο ήταν δικά της

Ρωσία: Συναγερμός για έκρηξη σε ελληνόκτητο πλοίο – Πώς εμπλέκεται ο υπουργός που αυτοκτόνησε

Κόσμος 07.07.2025
Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας επιβεβαίωσε χτύπημα σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, κάνοντας λόγο για «μικρή διαρροή»

Τραγωδία στην Ξάνθη: Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο 16χρονοι που αγνοούνταν

Ελλάδα 07.07.2025
Οι δύο 16χρονοι εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα σε μία γούρνα νερού του Κοσύνθου

«Κρεμάει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ο Ιβάν Ράκιτιτς σε ηλικία 37 ετών

Αθλητικά Νέα 07.07.2025
Θα μπορούσε να γίνει αθλητικός διευθυντής στη Χάιντουκ Σπλιτ, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάτι επίσημο

Πατέρας και γιος ξυλοκόπησαν υπάλληλο σε νεκροταφείο επειδή διαφωνούσαν με τον τρόπο εκταφής της μητέρας

Ελλάδα 07.07.2025
«Τον χτύπησαν και οι δύο, τον έριξαν στο μνήμα- ήταν αιμόφυρτος»

Λευκάδα: Κατέρρευσε μετά την πρόταση γάμου από τον σύντροφό της

Ελλάδα 07.07.2025
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία

Χαμάς: «Το 95% της στρατιωτικής ηγεσίας είναι νεκρό – Χάσαμε εντελώς τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας, όλα έχουν καταρρεύσει»

Κόσμος 07.07.2025
«Δεν υπάρχει ηγεσία, καμία διοίκηση, καμία επικοινωνία αλλά αντίθετα λεηλασίες και ανομία» ομολογεί ανώτερο στέλεχος της Χαμάς