E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Η Αθήνα δεν βρισκόταν ποτέ πιο κοντά σε ελάφρυνση χρέους όσο σήμερα»

Τι προβλέπει το γαλλικό σχέδιο για ελάφρυνση χρέους

Δημοσίευση 4/4/2018 | 13:32

«Η Αθήνα δεν βρισκόταν ποτέ πιο κοντά σε ελάφρυνση χρέους όσο σήμερα»

«Σχέδια για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050» υπέβαλαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Γαλλία, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο ΕΜΣ και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου, της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.

Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρούσε πεισματικά, τονίζει η εφημερίδα. Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της, ήταν η τυποποιημένη απάντηση του πρώην ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών.

«Αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η στάση αυτή του Βερολίνου θα τελειώσει» διαβεβαιώνει η Handelsblatt.

Στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Oλάφ Σολτς θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί από τον προκάτοχό του. Όχι μόνο οι πολιτικοί της ΕΕ, αλλά και οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το αναμένουν, καταλήγει η Handelsblatt.

«Η Αθήνα δεν βρισκόταν ποτέ πιο κοντά σε ελάφρυνση χρέους όσο σήμερα»

«Η Αθήνα δεν βρισκόταν ποτέ πιο κοντά σε ελάφρυνση χρέους όσο σήμερα», τονίζει η εφημερίδα αναφερόμενη στους «πρώτους υπολογισμούς του ESM και της γαλλικής κυβέρνησης», οι οποίοι «συνοψίστηκαν στο έγγραφο από μια ομάδα εργασίας».Έτσι, σύμφωνα με το μοντέλο του ESM, ο χρόνος ωρίμανσης ορισμένων δανείων στήριξης προς την Ελλάδα, που είχαν εκταμιευθεί από τον παλαιό μηχανισμό διάσωσης EFSF, θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο για επτά χρόνια. Επιπλέον, πληρωμές επιτοκίων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ ενδέχεται να παγώσουν για πέντε χρόνια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι προτάσεις των Γάλλων είναι ακόμη πιο προχωρημένες. Αυτές θέλουν να παγώσουν εν μέρει την αποπληρωμή δανείων 25 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι μέσο όρο παράτασης των ωριμάνσεων κατά 12 χρόνια. Επιπλέον προβλέπεται να μπει πλαφόν 2% στα επιτόκια των δανείων διάσωσης της Αθήνας, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε ελάφρυνση ύψους 18 δισ. ευρώ».

Η HB αναφέρει ότι οι δανειστές σκοπεύουν να αποφασίσουν τη λήψη των μέτρων ελάφρυνσης χρέους το καλοκαίρι, μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος. «Ταυτόχρονα στην Ελλάδα πρόκειται να δοθεί η προοπτική περαιτέρω ελ φρύνσεων που θα τίθεντο σε ισχύ αργότερα. Έτσι, ένας νέος μηχανισμός πρόκειται να συνδέσει την ελάφρυνση χρέους μέχρι το 2050 με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Εάν ο μέσος όρος ανάπτυξης σε ορίζοντα πενταετίας πέσει κάτω από 2,8%, η Ελλάδα προβλέπεται να απαλλάσσεται -κατά τη γαλλική πρόταση- από την εξόφληση δανείων. Με ανάπτυξη μεταξύ 2,8 και 3,4% η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων και με ανάπτυξη άνω του 3,4% το σύνολο των υποχρεώσεων ».
Σύγκλιση Ευρωπαίων και ΔΝΤ

Η Handelsblatt εκτιμά ότι θα σταθεί τελικά εφικτή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα .Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν αφορά μόνο το πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, αλλά και το βασικό ζήτημα της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, «και σε αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να υπάρξει λύση» υπό τον όρο το ΔΝΤ να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Το καθοριστικό σημείο θα είναι πλέον εάν και σε ποια νούμερα σε σχέση με την απαιτούμενη ελάφρυνση χρέους θα μπορέσουν να συμφωνήσουν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι», σημειώνει η εφημερίδα, που υπογραμμίζει ότι «είναι σαφές ότι εντείνεται η πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση. Διότι όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και άλλα κράτη της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, καθώς και η ΕΕ ζητούν να μειωθεί το βάρος του χρέους της Ελλάδας». Η Εφημερίδα παρατηρεί ότι «μέχρι στιγμής ο Σολτς δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για το πώς σκοπεύει να χειριστεί το πρόβλημα χρέους της Αθήνας. Ωστόσο, τελευταία τόνισε ότι θέλει να προσεγγίσει αυτά τα ζητήματα με περισσότερο πραγματισμό από τον προκάτοχό του. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αντισταθεί πλήρως σε μέτρα ελάφρυνσης χρέους, σύμφωνα με την προσδοκία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Και σε επίπεδο ομάδων εργασίας οι Γερμανοί δεν φέρονται να έχουν μέχρι στιγμής δώσει δείγματα σοβαρής αντίστασης ενάντια στα σχέδια του ESM και της Γαλλίας».

Η HB επαναλαμβάνει την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης για εξέταση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος που εκπνέει το καλοκαίρι. «Ακόμη κι αν με αυτό η καγκελαρία προβάλλει την άποψη ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί πριν το καλοκαίρι, η καθοριστική φάση έχει ξεκινήσει προ πολλού. Η Αθήνα δεν βρισκόταν ποτέ πιο κοντά σε ελάφρυνση χρέους όσο σήμερα», καταλήγει η εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Κόσμος Χτες
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp ‑ Τι αλλάζει και πότε

Tech + Science Χτες
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών