E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα ξεκλειδώσουν οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί από την εφορία

Σε απόγνωση έχει οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες το τσουνάμι των δεσμεύσεων

Δημοσίευση 4/4/2018 | 08:38

Πώς θα ξεκλειδώσουν οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί από την εφορία

Σε απόγνωση έχει οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες το τσουνάμι των δεσμεύσεων και κατασχέσεων της Εφορίας. Οι κατασχέσεις από τον μηχανισμό της ΑΑΔΕ ανήλθαν σε 1.721.911 πέρυσι και αυξήθηκαν κατά 12,6% σε σχέση με το 2016.

Το σκηνικό των καθημερινών «επιδρομών» σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την εφορία ασκεί μεγάλη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και πληροφορίες αναφέρουν πως η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναζήτηση αντιδότου. Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως οι συζητήσεις γίνονται σε ένα πλαίσιο που ορίζει ότι εφόσον οι φορολογούμενοι προχωρούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους θα παίρνουν «μια ανάσα» έναντι των δεσμευμένων τραπεζικών τους λογαριασμών. Πρακτικά η συζήτηση αφορά σε ευκολότερη αποδέσμευση, υπό προϋποθέσεις ρύθμισης οφελών, των τραπεζικών λογαριασμών.

Το ισχύον καθεστώς αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι έχουν μπει στο μάτι της εφορίας είναι περίπλοκο ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από την ώρα που θα φτάσει ένα κατασχετήριο στην τράπεζα έως την ώρα όπου θα αποδοθεί τελικά το ποσό που βρέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό στην εφορία μπορεί να μεσολαβήσει ακόμα και διάστημα ενός έτους.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι άρση κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ( όπως είναι οι τράπεζες) μπορεί να γίνει είτε εφόσον εξοφληθεί πλήρως το ποσό για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο , είτε εφόσον ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών.

Στην περίπτωση ρύθμισης των οφειλών όμως, για το ξεμπλοκάρισμα του λογαριασμού θα πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις. Ορίζεται για παράδειγμα ότι εφόσον υπάρξει υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη , η επιβληθείσα κατάσχεση να αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της συγκεκριμένης ρύθμισης οφειλών και να έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής.

Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά καθιστώντας πρακτικά ιδιαιτέρως δύσκολη τη διαδικασία «ξεκλειδώματος» ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος έχει πέσει στα χέρια της εφορίας.

Το ενδεχόμενο να αλλάξει το καθεστώς άφησε ανοιχτό χθες ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ο οποίος -παραδίδοντας χθες την έκθεση απολογισμού της ΑΑΔΕ για το 2017 στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση , ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε λύσεις για το πώς θα βρούμε έναν τρόπο οι συμπολίτες μας να μπορέσουν σιγά σιγά να ανταποκριθούν» εξηγώντας ότι « αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις στις διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν σε κατασχέσεις λογαριασμών και πάγωμά τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία