E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα ξεκλειδώσουν οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί από την εφορία

Σε απόγνωση έχει οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες το τσουνάμι των δεσμεύσεων

Δημοσίευση 4/4/2018 | 08:38

Πώς θα ξεκλειδώσουν οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί από την εφορία

Σε απόγνωση έχει οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες το τσουνάμι των δεσμεύσεων και κατασχέσεων της Εφορίας. Οι κατασχέσεις από τον μηχανισμό της ΑΑΔΕ ανήλθαν σε 1.721.911 πέρυσι και αυξήθηκαν κατά 12,6% σε σχέση με το 2016.

Το σκηνικό των καθημερινών «επιδρομών» σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την εφορία ασκεί μεγάλη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και πληροφορίες αναφέρουν πως η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναζήτηση αντιδότου. Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως οι συζητήσεις γίνονται σε ένα πλαίσιο που ορίζει ότι εφόσον οι φορολογούμενοι προχωρούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους θα παίρνουν «μια ανάσα» έναντι των δεσμευμένων τραπεζικών τους λογαριασμών. Πρακτικά η συζήτηση αφορά σε ευκολότερη αποδέσμευση, υπό προϋποθέσεις ρύθμισης οφελών, των τραπεζικών λογαριασμών.

Το ισχύον καθεστώς αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι έχουν μπει στο μάτι της εφορίας είναι περίπλοκο ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από την ώρα που θα φτάσει ένα κατασχετήριο στην τράπεζα έως την ώρα όπου θα αποδοθεί τελικά το ποσό που βρέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό στην εφορία μπορεί να μεσολαβήσει ακόμα και διάστημα ενός έτους.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι άρση κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ( όπως είναι οι τράπεζες) μπορεί να γίνει είτε εφόσον εξοφληθεί πλήρως το ποσό για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο , είτε εφόσον ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών.

Στην περίπτωση ρύθμισης των οφειλών όμως, για το ξεμπλοκάρισμα του λογαριασμού θα πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις. Ορίζεται για παράδειγμα ότι εφόσον υπάρξει υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη , η επιβληθείσα κατάσχεση να αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της συγκεκριμένης ρύθμισης οφειλών και να έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής.

Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά καθιστώντας πρακτικά ιδιαιτέρως δύσκολη τη διαδικασία «ξεκλειδώματος» ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος έχει πέσει στα χέρια της εφορίας.

Το ενδεχόμενο να αλλάξει το καθεστώς άφησε ανοιχτό χθες ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ο οποίος -παραδίδοντας χθες την έκθεση απολογισμού της ΑΑΔΕ για το 2017 στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση , ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε λύσεις για το πώς θα βρούμε έναν τρόπο οι συμπολίτες μας να μπορέσουν σιγά σιγά να ανταποκριθούν» εξηγώντας ότι « αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις στις διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν σε κατασχέσεις λογαριασμών και πάγωμά τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό