E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενισχύονται οι φόβοι για ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο

Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Δημοσίευση 29/3/2018 | 13:36

Ενισχύονται οι φόβοι για ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο

Όταν στην γειτονική Τουρκία έγινε στις 15 Ιουλίου 2016 η απόπειρα πραξικοπήματος η Ελλάδα έθεσε σε συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και μάλιστα με διαφαινόμενη αύξηση του επιπέδου για τις επόμενες ημέρες.

Αυτό είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων που έχουν βάλει σε σκέψεις αναλυτές και στρατιωτικούς. Η Τουρκία έχει αυξήσει την επιθετικότητά της τόσο σε ρητορικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο.

Πέρα από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των παραβιάσεων στον αέρα που παρά την απειρία των τούρκων χειριστών συνεχίζεται με γεωμετρική αύξηση, η «επακούμβηση» της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού από την Τουρκική ακταιωρό στα μέσα Ιανουαρίου υπήρξε η αιτία της συνέχισης του αυξημένου επιπέδου συναγερμού. Η επιθετική ρητορική από πλευράς τούρκων πολιτικών που ακολούθησε συνετέλεσε σε αυτό.

Πριν περάσει ένας μήνας, ο εμβολισμός του περιπολικού του ελληνικού λιμενικού «Γαύδος» από το τεράστιο σκάφος «Umut» διατήρησε αυτή την επιφυλακή, καθώς η Αθήνα σε μεγάλο βαθμό θεώρησε το περιστατικό αυτό ως «θερμό» επεισόδιο που ξύπνησε μνήμες Ιμίων σε πολλούς στα Επιτελεία των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει το news.gr.

Στις 2 Μαρτίου έγινε γνωστή η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές θέτοντας πλέον ακόμα ένα εμπόδιο στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην περιοχή μάλιστα των Καστανιών εξετάστηκε και εν πολλοίς εφαρμόζεται πλέον η αύξηση των ατόμων στις περιπολίες καθώς είναι το μοναδικό χερσαίο σημείο κατά μήκος του Έβρου που Ελλάδα και Τουρκία έχουν χερσαία σύνορα.

Η αυξημένη βέβαια επαγρύπνηση υπάρχει κατα μήκος όλων των συνόρων και αυτό φαίνεται από την επιμέλεια και τα υλικά που έχουν δοθεί στις ακριτικές μονάδες.

Αυτό που κάνει τους Επιτελείς να διατηρούν και να αυξάνουν σε κάποια χρονικά και γεωγραφικά σημεία την επιφυλακή ή το επίπεδο συναγερμού, έχει να κάνει και με το γεγονός πως η Τουρκία έχει εκδώσει παράτυπες NAVTEX και ΝΟΤΑΜ με τις οποίες πέρα από την παράνομη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο, το πράττει ακόμα και για ημέρες που θεωρητικά στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν θα έπρεπε.

Συγκεκριμένα η Τουρκία έχει εξαγγείλει ασκήσεις ακόμα και μέσα στις Άγιες ημέρες του Πάσχα κάτι που παραβιάζει το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ για αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές.

Στην ακολουθία όλων αυτών των γεγονότων και των ασκήσεων αυτών της Τουρκίας, ήρθε και η πλέον πρόσφατη κίνηση του Ερντογάν που στέλνει εκ νέου μηνύματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας καθώς αποφάσισε να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τη στάση του ξεκαθαρίζοντας πως «η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της».

Η δε εκτίμηση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας πως η στάση της Ελλάδας δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας έχει κάνει άπαντες να είναι πλέον σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής και εγρήγορσης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δοκίμασε τους χρόνους ετοιμότητας της «Δύναμης Δέλτα» χθες με την έκτακτη άσκηση «Πυρπολητής».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά τώρα στη Βοιωτία ‑ Σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Ελλάδα 03.05.2024
Μεγάλη φωτιά στην Αγία Τριάδα Βοιωτίας

Φρiκη στην Κρήτη: Βίντεο «καίει» το νονό που βiαζε το βαφτιστήρι του

Ελλάδα 03.05.2024
O 51χρονος ισχυρίστηκε πως είναι «άρρωστος»

Η κρίση των ΗΠΑ μεταφέρεται στη Γαλλία: Αστυνομική επιχείρηση και επεισόδια στο Παρίσι με διαδηλωτές

Κόσμος 03.05.2024
Εκκένωση πολλών δεκάδων φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

Οικονομία 03.05.2024
Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής

Βούλα: «Βλέπουν» κόντρες μηχανών πίσω από την παράσυρση της 72χρονης από δύο μοτοσικλέτες

Ελλάδα 03.05.2024
Ο σύζυγός της άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο και είδε δύο μηχανές να έρχονται από το φανάρι η μία δίπλα από την άλλη με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

Ελλάδα 03.05.2024
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 π.μ. στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Γιατί δεν μπορεί ο ιός της γρίπης των πτηνών να προκαλέσει, προς το παρόν, πανδημία

Κόσμος 03.05.2024
Διευκρινίσεις από τον αναπληρωτή καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη

Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση» λέει ο Θοδωρής Κολυδάς

Καιρός 03.05.2024
«Πάντα έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά, καθώς μετά από αυτήν τη ``Μαύρη Μέρα"" και την Σταύρωση θα ακολουθεί η Ανάσταση

Έπεσε ξύλο στο Αγρίνιο μετά την νίκη του Ολυμπιακού στην Αγγλία

Ελλάδα 03.05.2024
Την επίθεση φέρεται να δέχθηκαν τρεις 18χρονοι οπαδοί των ερυθρολεύκων

Η τρίτη ισχυρότερη μαγνητική καταιγίδα του 2024 έπληξε τη Γη ‑ Τι συνέβη στη Ρωσία

Κόσμος 03.05.2024
Μια ζώνη σέλας έχει σχηματιστεί σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της Ρωσία