E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόλις έναν υπάλληλο έχουν 8 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Εντυπωσιακά στοιχεία

Δημοσίευση 27/3/2018 | 20:25

Μόλις έναν υπάλληλο έχουν 8 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Εντυπωσιακά στοιχεία για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την διαδικασία σύνθεσης του περίφημου «αναπτυξιακού σχεδίου» από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», οι 83 στις 100 επιχειρήσεις της χώρας απασχολούν... 1,3 άτομα η καθεμία. Την ίδια στιγμή, μόλις 47.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα μισθοδοτούν πάνω από 10 άτομα η καθεμία, αλλά σε αυτές συγκεντρώνονται περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Τα στοιχεία για τη διάρθρωση των επιχειρήσεων που αποκαλύπτει η «Καθημερινή» είναι όντως αποκαλυπτικά:

«Στον ΕΦΚΑ έχουν εγγραφεί (με βάση τα στοιχεία Ιουνίου 2017) 277.733 εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν συνολικά 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, στο σύνολό τους ιδιωτικοί υπάλληλοι που αντιπροσωπεύουν περίπου το 45%-50% του συνόλου των απασχολούμενων της χώρας (σ.σ. οι υπόλοιποι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες ή ασχολούμενοι με την οικοδομική δραστηριότητα). Από τους 277.733 εργοδότες, οι 229.955 (δηλαδή το 82,8% του συνόλου) απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα έκαστος ή 304.452 άτομα συνολικά. Μια απλή διαίρεση αποδεικνύει ότι το 82,8% των εργοδοτών απασχολούν 1,3 άτομα ο καθένας. Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω από 10 άτομα ο καθένας, είναι 47.778 και μισθοδοτούν συνολικά 1,205 εκατομμύρια άτομα, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχούν περίπου 25 άτομα ανά εργοδότη».

«Το 50,02% των επιχειρήσεων της χώρας δραστηριοποιείται σε τρεις κλάδους: ξενοδοχεία και εστιατόρια, λιανικό εμπόριο και χονδρικό εμπόριο. Πρόκειται για 138.927 επιχειρήσεις –στη συντριπτική τους πλειονότητα πολύ μικρές–, οι οποίες όμως καλύπτουν το 36,9% του συνόλου των θέσεων στον ιδιωτικό τομέα».

«Στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης ή της πληροφορικής, η απασχόληση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ο κλάδος του R&D αποτελείται από 483 εργοδότες που απασχολούν 5.545 άτομα προσωπικό, ενώ στην πληροφορική δραστηριοποιούνται 2.850 εργοδότες που μισθοδοτούν 25.251 άτομα προσωπικό. Η συμμετοχή της πληροφορικής –για παράδειγμα– στη συνολική απασχόληση είναι μόλις 1,67%, ενώ η συμμετοχή του κλάδου έρευνας και ανάπτυξης πέφτει προφανώς κάτω του 1%. Κλάδοι αιχμής για την απασχόληση στην Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή ο χώρος της υγείας (με συμμετοχή 6,41% ή 96.799 εργαζόμενους), η βιομηχανία τροφίμων (με 5,3% συμμετοχή ή 80 χιλιάδες θέσεις) και ο χώρος της εκπαίδευσης (με 3,82% ποσοστό ή 57 χιλιάδες θέσεις εργασίας)».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί