E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαπτικό με το κάπνισμα»

Τι είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής

Δημοσίευση 27/3/2018 | 19:38

«Το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαπτικό με το κάπνισμα»

«Η πρωτοβουλία εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί μονόδρομο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη μείωση της συχνότητας συγκεκριμένων θανατηφόρων νοσημάτων».

Αυτό τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Μιχάλης Τουμπής.

Αναφερόμενος, δε, στις αντικαπνιστικές διατάξεις και τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σημείωσε πως «ο νόμος δεν ήταν αποτυχία, απέτυχε η εφαρμογή στην ελληνική επικράτεια».

«Έχει αποδειχθεί πως το καλούμενο παθητικό κάπνισμα είναι βλαπτικό για την υγεία» επισήμανε ο κ. Τουμπής, χαιρετίζοντας, ταυτόχρονα, ως θετική εξέλιξη την ένταξη στη νέα διάταξη του ηλεκτρονικού καπνίσματος.

«Το ηλεκτρονικό κάπνισμα δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αβλαβές, υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι εξίσου βλαπτικό με το κάπνισμα και για αυτό εντάχθηκε στις απαγορεύσεις» εξήγησε.

«Δεν μπορεί», πρόσθεσε, «να πωλείται ένα προϊόν διαφημιζόμενο ότι είναι αβλαβές. Δεν είναι καθόλου αβλαβές και για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα χρειαστούν και άλλες μακροχρόνιες μελέτες, ένα νέο προϊόν που εισάγεται και διαφημίζεται ως αβλαβές πρέπει να το αποδείξει πρώτα και μετά να κυκλοφορήσει ότι είναι αβλαβές».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μίλησε και για την ανάγκη να υλοποιηθεί μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου «πέραν της αυστηροποίησης του νόμου και των προστίμων», με στόχο και την ενημέρωση για τις βλαπτικές δράσεις του καπνίσματος, ενεργητικού και παθητικού, ενώ τοποθετήθηκε θετικά και σε ό,τι αφορά την ένταξη του ηλεκτρονικού καπνίσματος μέσα στις απαγορεύσεις.

«Στόχος όλων αυτών των απαγορεύσεων όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο είναι κυρίως οι νέοι» υπογράμμισε ο κ. Τουμπής, σημειώνοντας πως η απαγόρευση της χρήσης στους κλειστούς ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους μαζί με την αύξηση της τιμής του τσιγάρου «συνέβαλε στο να μειωθεί η συχνότητα των νέων καπνιστών».

Είναι ένα μέτρο που «δούλεψε και δουλεύει στο εξωτερικό, πιστεύουμε πως θα δουλέψει και στην Ελλάδα» πρόσθεσε. Επισήμανε πως αυξανόμενος είναι και ο αριθμός των νέων σε ηλικία καπνιστών που «προσφεύγουν στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος προκειμένου να διακόψουν το κάπνισμα, ιατρεία στα οποία σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερα μέσα σήμερα από ό,τι πριν από δεκαπέντε με είκοσι χρόνια για να διακόψει κάποιος το κάπνισμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα 148 λεπτά που οδήγησαν στη σύλληψη του Μαδούρο – Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός της επιχείρησης

Κόσμος 05.01.2026
Υπήρχε και ανθρώπινη πηγή εντός της βενεζουελανικής κυβέρνησης

Τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων στον Παναμά: Νεκρή η σύζυγος ‑ Σε κρίσιμη κατάσταση ο άνδρας

Κόσμος 05.01.2026
Τραγωδία για γνωστό ζευγάρι νομικών από την Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά

Τελεσίγραφο Κυβέρνησης: Την Tετάρτη θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα για τους αγρότες

Ελλάδα 05.01.2026
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το χθεσινό μπλακ άουτ στα αεροδρόμια, αλλά και για τη Βενεζουέλα

Κρήτη: Έκρηξη σε καυστήρα σπιτιού στην Ανώπολη Χερσονήσου – Νεκρός 34χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Τι αλλάζει στην ετήσια άδεια το 2026

Οικονομία 05.01.2026
Πώς θα χορηγούνται οι άδειες στους εργαζόμενους το νέο έτος.

FIR Αθηνών: Εισαγγελική παρέμβαση για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Ελλάδα 05.01.2026
Προκαταρκτική εξέταση για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία αεροσκαφών – Ανέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Οικονομία 05.01.2026
Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Πρέβεζα: Ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ για τον 16χρονο που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ελλάδα 05.01.2026
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Οικονομία 05.01.2026
Έρχεται τον Φεβρουάριο του 2026 - Τι καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι, πώς υπολογίζεται η ενίσχυση