E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι ισχύει για το ΦΠΑ και τα AirBnB

Σε ποια περίπτωση απαλλάσσονται

Δημοσίευση 27/3/2018 | 18:20

Τι ισχύει για το ΦΠΑ και τα AirBnB

Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, (τύπου Airbnb), υπό τον όρο ότι κατά τη διάρκεια της μίσθωσης δεν παρέχονται από μέρους του εκμισθωτή πρόσθετες υπηρεσίες προς τους μισθωτές, ανάλογες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα, όπως υπηρεσίες καθαριότητας, περισυλλογής απορριμμάτων, αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών, βοηθητικού προσωπικού και λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών.

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί ΦΠΑ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (τύπου Aibnb), παρέχει με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι «η απλή παροχή κλινοσκεπασμάτων δεν θεωρείται ως πρόσθετη παροχή υπηρεσίας, συνεπώς δεν ασκεί επιρροή στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Ομοίως, το γεγονός ότι στην αξία του μισθώματος περιλαμβάνονται και λοιπές παροχές κοινής ωφέλειας, όπως το ηλ. ρεύμα, η ύδρευση, η τηλεφωνία, το ίντερνετ και οι κοινόχρηστες δαπάνες, που ως χρεώσεις επιβαρύνουν τον εκμισθωτή και στη συνέχεια μετακυλίονται στον μισθωτή, δεν αποτελεί πρόσθετη παροχή υπηρεσιών κατά την ανωτέρω έννοια και συνεπώς επίσης δεν επηρεάζεται η εφαρμογή της απαλλαγής. Αυτονόητο είναι ότι στο πλαίσιο αυτό δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που επιβαρύνει τις ανωτέρω δαπάνες του εκμισθωτή ή άλλες που αφορούν στο ακίνητο (όπως για εργασίες επισκευής ή συντήρησης του ακινήτου)».

Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται ακόμη τα ακόλουθα:

  • Για λόγους ίσης μεταχείρισης, απαλλάσσονται επίσης από τον ΦΠΑ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων οι οποίες ενεργούνται με τους όρους που προναφέρθηκαν, αλλά δεν διενεργούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, καθώς η χρήση ή μη του διαδικτύου δεν αποτελεί κριτήριο για την εφαρμογή της απαλλαγής από τον ΦΠΑ.
  • Σε περίπτωση, που κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου (εντός ή εκτός του πλαισίου της οικονομίας του διαμοιρασμού) παρέχονται εκ μέρους του εκμισθωτή και πρόσθετες υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών, οι οποίες είναι αντίστοιχες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα, το συνολικό αντίτιμο που καταβάλλεται δεν απαλλάσσεται, αλλά υπάγεται στον ΦΠΑ. θεωρείται ότι πρόκειται για παροχή υπηρεσιών διαμονής, οι οποίες υπόκεινται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των σχετικών δαπανών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υεμένη: Δύο τραυματίες και δύο αγνοούμενοι από νέα επίθεση κατά ελληνόκτητου πλοίου

Κόσμος 07.07.2025
Το ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς με σημαία Λιβερίας δέχθηκε επίθεση από βάρκες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Συγκλονισμένη η Ξάνθη για τους δύο 16χρονους που βρέθηκαν νεκροί – Τι εξετάζεται

Ελλάδα 07.07.2025
Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση οι συγγενείς των δύο 16χρονων

Ισχυρός σεισμός στη Σητεία

Ελλάδα 07.07.2025
Ισχυρή σεισμική δόνηση στα ανοικτά του νομού Λασιθίου, στην Κρήτη

Ροζ φαλλικό γλυπτό πετάει νερό ‑ Σε σοκ οι περαστικοί ‑ «Είδα ξεκάθαρα ένα ροζ πeος»

Κόσμος 07.07.2025
Το ύψους 3 μέτρων γλυπτό ενός ροζ ποδιού γεμάτο με γλώσσες δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα σε ντόπιους και τουρίστες της Νέας Υόρκης

Καιρός: Ποιες περιοχές θα «βράσουν» αύριο με 40αρια

Καιρός 07.07.2025
Σε κλοιό καύσωνα παραμένει η χώρα

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου για τη δολοφονία των βρεφών

Ελλάδα 07.07.2025
Η 25χρονη συνελήφθη για τη δολοφονία τριών μωρών, εκ των οποίων τα δύο ήταν δικά της

Ρωσία: Συναγερμός για έκρηξη σε ελληνόκτητο πλοίο – Πώς εμπλέκεται ο υπουργός που αυτοκτόνησε

Κόσμος 07.07.2025
Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας επιβεβαίωσε χτύπημα σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, κάνοντας λόγο για «μικρή διαρροή»

Τραγωδία στην Ξάνθη: Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο 16χρονοι που αγνοούνταν

Ελλάδα 07.07.2025
Οι δύο 16χρονοι εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα σε μία γούρνα νερού του Κοσύνθου

«Κρεμάει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ο Ιβάν Ράκιτιτς σε ηλικία 37 ετών

Αθλητικά Νέα 07.07.2025
Θα μπορούσε να γίνει αθλητικός διευθυντής στη Χάιντουκ Σπλιτ, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάτι επίσημο

Πατέρας και γιος ξυλοκόπησαν υπάλληλο σε νεκροταφείο επειδή διαφωνούσαν με τον τρόπο εκταφής της μητέρας

Ελλάδα 07.07.2025
«Τον χτύπησαν και οι δύο, τον έριξαν στο μνήμα- ήταν αιμόφυρτος»

Λευκάδα: Κατέρρευσε μετά την πρόταση γάμου από τον σύντροφό της

Ελλάδα 07.07.2025
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία