E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Γαλλία

Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Δημοσίευση 23/3/2018 | 17:59

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Γαλλία

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό αυτό.

Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έδωσε άλλες πληροφορίες. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε τρία ξεχωριστά περιστατικά, τα οποία η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει στο σύνολό τους ως τρομοκρατική ενέργεια. Ο δράστης σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως έγινε γνωστό ο δράστης ξεκίνησε από την κοντινή πόλη Καρκασόν, όπου έκλεψε αρχικά ένα αυτοκίνητο, σκοτώνοντας έναν επιβάτη και τραυματίζοντας τον οδηγό. Στη συνέχεια, τραυμάτισε στον ώμο έναν αστυνομικό των γαλλικών ΜΑΤ, την ώρα που έκανε τζόγκινγκ με συναδέλφους του, επίσης στην Καρκασόν.

Μετά κατευθύνθηκε στην πόλη Τρεμπ και εισέβαλε σε σουπερμάρκετ πυροβολώντας και κρατώντας ομήρους. Δύο άτομα σκοτώθηκαν εκεί, ενώ ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας έπειτα από έφοδο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, στο σουπερμάρκετ, όπου ο τρομοκράτης κρατούσε τους ομήρους, ένας υψηλόβαθμος από την χωροφυλακή της Καρκασόν δέχθηκε να πάρει τη θέση ενός ομήρου, πράγμα που αποδέχτηκε ο δράστης. Ο χωροφύλακας άφησε στο τραπέζι ανοικτό το τηλέφωνό του, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να ακούν ό,τι γινόταν στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ.   Έτσι στο άκουσμα ενός πυροβολισμού εφόρμησαν και σκότωσαν τον δράστη, παρότι η αρχική πρόθεση ήταν να τον συλλάβουν ζωντανό. Ο χωροφύλακας που πήρε τη θέση του ομήρου τραυματίστηκε σοβαρά από τον πυροβολισμό.

Ο δήμαρχος της πόλης Τρεμπ Ερίκ Μενασί ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό LCI πως ο άνδρας εισήλθε στο κατάστημα φωνάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ (Ο Θεός είναι μεγάλος), θα σας σκοτώσω όλους».   Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο άνδρας που σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους σε επιθέσεις στη νότια Γαλλία ήταν ένας 26χρονος που ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών.

Πρόσθεσε πως ενήργησε μόνος.   Ο Κολόμπ είπε πως ο επιτιθέμενος λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ' όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις. Είχε γεννηθεί το 1992 στο Μαρόκο   «Ηταν γνωστός [στις αρχές] για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε ο Κολόμπ. «Τίποτε δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να περάσει σε τρομοκρατική ενέργεια. Η αλλαγή ήταν ραγδαία και ενόσω ήταν υπό παρακολούθηση» πρόσθεσε.   

Ο δράστης φέρεται να δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, πως ο ένοπλος ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, κύριου επιζώντα υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.   Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τις Βρυξέλλες χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική ενέργεια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία