E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα στις 18:30 ο κόσμος θα αλλάξει

Την επιβολή δασμών θα αναγγείλει σήμερα ο Τραμπ

Δημοσίευση 22/3/2018 | 09:24

Σήμερα στις 18:30 ο κόσμος θα αλλάξει

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει σήμερα Πέμπτη στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) επίσημο έγγραφο με το οποίο θα αναγγείλει την επιβολή δασμών σε σειρά εισαγόμενων προϊόντων που παράγονται στην Κίνα, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, κίνηση με στόχο να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορεί η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου το Πεκίνο, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει στο ξέσπασμα παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Η αμερικανική προεδρία δεν έδωσε στην ανακοίνωσή της λεπτομέρειες για το μέγεθος και τους στόχους των νέων δασμών. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα στοχοθετήσουν τον τομέα της τεχνολογίας της Κίνας, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει ταυτόχρονα την επιβολή περιορισμών στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ. Και άλλες κινεζικές βιομηχανίες, όπως αυτή των ενδυμάτων, μπορεί επίσης να μπουν στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Τραμπ θα υπογράψει ένα προεδρικό υπόμνημα το οποίο θα «στοχοθετεί την οικονομική επιθετικότητα της Κίνας».

Έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί Εμπορίου του 1974 οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εξαναγκασμός αμερικανικών εταιρειών να παραδώσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κινεζικές καθώς και εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές για να αποκτήσουν την τεχνολογία τους.

Ο Λάιτχαϊζερ διαβεβαίωσε καταθέτοντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αρμόδια για οικονομικά θέματα ότι ένας από τους σκοπούς των νέων μέτρων είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των δασμών για τους αμερικανούς καταναλωτές.

Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, βάζοντας στο στόχαστρο τα αγροδιατροφικά εξαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση επιβολής δασμών από την Ουάσινγκτον που με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά αναμένεται αθροιστικά να ανέλθουν στα 60 δισεκ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν έλλειμμα ύψους 375 δισεκ. δολαρίων στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα. Οι εκτιμήσεις για το κόστος των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο παραποιήσεων και απομιμήσεων, του πειρατικού λογισμικού και της κλοπής εμπορικών μυστικών κάνουν λόγο ακόμη και για 600 δισεκ. δολάρια, κατά μία μελέτη.

Η ανησυχία περί παγκόσμιου εμπορικού πολέμου εντάθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε μεγάλους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, στοχοθετώντας την κινεζική υπερπαραγωγή. Ωστόσο το μέτρο ίσως πλήξει συμμάχους-κλειδιά όπως τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Λάιτχαϊζερ παραδέχθηκε ότι η Κίνα ενδέχεται να ανταποδώσει παίρνοντας μέτρα εναντίον αμερικανικών αγροδιατροφικών προϊόντων, και πρόσθεσε πως εάν συμβεί αυτό, η Ουάσινγκτον θα επιβάλλει «αντίμετρα», αν και σημείωσε πως «κανένας δεν κερδίζει σε έναν εμπορικό πόλεμο», κάνοντας μια τοποθέτηση διαμετρικά αντίθετη από τη θέση του αμερικανού προέδρου, που διαβεβαιώνει πως οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «καλοί» και θα αποδειχθεί «εύκολο» οι ΗΠΑ να «κερδίσουν».

«Η Κίνα δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο με κανέναν. Αλλά αν οποιοσδήποτε μας αναγκάσει να εμπλακούμε σε έναν, ούτε θα φοβηθούμε, ούτε θα κρυφτούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

«Εάν, τελικά, οι ΗΠΑ αναλάβουν δράσεις που πλήττουν τα συμφέροντα της Κίνας, τότε η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει αποφασιστικά και απαραίτητα μέτρα για να απαντήσει ώστε να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της», συμπλήρωσε.

Κατά πληροφορίες το Πεκίνο θα στοχοθετήσει τα σπέρματα σόγιας, ένα προϊόν που εισφέρει στην αμερικανική οικονομία τζίρο 14 δισεκ. δολαρίων τον χρόνο. Από την πλευρά της, έχει αντιδράσει στην απειλή των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο εξαγγέλλοντας ότι θα βάλει στο δικό της στόχαστρο προϊόντα που θα πονέσουν τους Ρεπουμπλικάνους, για παράδειγμα τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson, που παράγονται στο Ουισκόνσιν, την Πολιτεία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, εάν ξεσπάσει, θα έχει σοβαρές συνέπειες, εξασθενίζοντας το δολάριο, ωθώντας σε πτώση το χρηματιστήριο και άλλα νομίσματα, από το μεξικανικό πέσο ως το αυστραλιανό δολάριο, σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας Morgan Stanley.

Η επαπειλούμενη κλιμάκωση, εάν τα δύο μέρη δεν δείξουν αυτοσυγκράτηση κι αρχίσουν να επιβάλλουν το ένα στο άλλο δασμούς ευρέος φάσματος σε διάφορα προϊόντα, ενδέχεται να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, να αυξήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και πιθανόν να ωθήσει το Πεκίνο να πάρει νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Ελλάδα 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Ελλάδα 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Κόσμος 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της