E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έλληνας ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ

Ο Σμηναγός Ιπτάμενος Βασίλης Καλογερίδης

Δημοσίευση 20/3/2018 | 18:19

Έλληνας ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ

Ο Σμηναγός Ιπτάμενος της 335 Μοίρας Βασίλης Καλογερίδης ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα ψηφίστηκε ως ο καλύτερος εκπαιδευόμενος της σειράς, «Course Warrior», που μεταφράζεται ως ο Ιπτάμενος που θα επέλεγα να πετάξω μαζί του σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Course Warrior ο Ελληνας σμηναγός Βασίλης Καλογερίδης

Ο Σμηναγός Βασίλειος Καλογερίδης ονομάστηκε «Course Warrior» στο Νατοϊκό «Top Gun». Δηλαδή ο πιλότος που θα ήθελαν όλοι οι νατοϊκοί ιπτάμενοι να τον είχαν στο πλάι τους στο σχηματισμό σε μια πραγματική επιχείρηση.

Σύμφωνα με το onalert.gr η διάκριση αυτή ήρθε στην χώρα μας, στα Ελληνικά φτερά, από την 335 Μοίρα «Τίγρης» της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου.
Ποιο συγκεκριμένα, η 335 Μοίρα συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Albacete στην Ισπανία.

Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 116 ΠΜ τέσσερα από τα τελευταίας γενιάς αεροσκάφη της χώρας μας, F-16 BLK 52+ ADV. Στην αποστολή συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι δύο Ιπτάμενοι σε ρόλο Blue, δυο Ιπτάμενοι ως «External Fighters – Red Air», δύο Αξιωματικοί της ειδικότητας του Ελεγκτή Αεράμυνας, ένας εκ των οποίων από την 343 Μοίρα και μια Υπαξιωματικός Πληροφοριών από την 335 Μοίρα.

Συμμετείχαν, επίσης, αεροσκάφη και εκπαιδευόμενοι από Νατοϊκές χώρας: 4 F-16 από την Ολλανδία, 4 Γαλλικά Mirage 2000D και 2 Rafale του Γαλλικού Ναυτικού, 2 Ιταλικά και 4 Γερμανικά EF-2000 (Eurofighter) και 4 Ισπανικά F-18. Επίσης, για την υποστήριξη των αποστολών συμμετείχαν 2 Γαλλικά Rafale, 2 Ισπανικά EF-2000 (Eurofighter) και 2 Ισπανικά F-18, ελικόπτερα από την Ισπανία και Ιταλία, Αεροσκάφος υποστήριξης ναυτικών επιχειρήσεων P-3, Αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέμου, ΝΑΤΟ AWACS και το Ιταλικό AWACS, τύπου Phoenix.

Τα στελέχη της 335 Μοίρας απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές για το επίπεδο της εκπαίδευσής τους, την τακτική αντίληψη και την αποτελεσματικότητά τους στο σύνολο των Αποστολών που κλήθηκαν να εκτελέσουν. Συγκεκριμένα, ο Ελληνικός σχηματισμός «Βέλος» πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των υπολοίπων συμμετεχόντων υπό την αρχηγία του Σμηναγού Γεώργιου Σκουργιά.

Ποια είναι η 335 Μοίρα «Τίγρης»

«Είναι η παλαιότερη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

Οι πρώτοι πιλότοι της Μοίρας ήταν στελέχη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που είχαν σταλεί στο Ιράκ από το 1940 για να εκπαιδευτούν από τους Βρετανούς, καθώς και αρκετοί πιλότοι που κατέφυγαν στην περιοχή μετά την κατάληψη της Ελλάδας, για να συνεχίσουν τον αγώνα ως την απελευθέρωση της χώρας.

Η Μοίρα εφοδιάστηκε με τα μαχητικά αεροσκάφη Hurricane-IIB στην αρχή, και μετά με τα Hurricane-IIC και υπαγόταν στην 339 Πτέρυγα Μάχης της RAF. Με τα αεροσκάφη αυτά επιχειρεί έως τον Δεκέμβριο του 1943, οπότε και τα αντικαθιστά με τα σύγχρονα Spitfire VB και VC […]
Από το 2009 όμως ξεκινά μία νέα εποχή τόσο για την 335Μ όσο και για την Π.Α. γενικότερα.

Η Μοίρα σταματά πλέον να πετά με τα Α-7 Ε και αρχίζει να παραλαμβάνει τα ολοκαίνουρια Α/Φ τέταρτης γενιάς F-16 BLK 52 (Advanced), στις καινούριες της εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στο χώρο της 116ΠΜ. Η παραλαβή τους ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 ενώ από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου η Μοίρα αναλαμβάνει να εντάξει στην οπλοστάσιο της Π.Α. το πλέον σύγχρονο Α/Φ τέταρτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου όπλων όπως το JSOW-JDAM, του συστήματος LINK-16 , καθώς και του καινούριου RECCE POD.

Πλέον οι χειριστές της 335Μ αναλαμβάνουν να εκτελέσουν όλη την γκάμα Αεροπορικών αποστολών μέρα και νύχτα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αφού το Α/Φ με το οποίο είναι εξοπλισμένη η Μοίρα είναι ικανό να εκτελέσει με την ίδια αποτελεσματικότητα όλες τις αποστολές της Π.Α. και του ΝΑΤΟ. Έτσι οι χειριστές της 335Μ συνεχίζουν την ένδοξη ιστορία της πετώντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τόσο του Ελληνικού εναέριου χώρου , όσο και του Ευρωπαϊκού ουρανού με τα Α/Φ F-16 BLK 52.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΕΘ: Σενάρια φορολογικής ελάφρυνσης των εσόδων από ενοίκια

Οικονομία Χτες
Πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Εντοπίστηκε το πρόβλημα στον Βιολογικό της Πάτμου

Ελλάδα Χτες
Συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την ποιότητα του νερού

Βόλος: Η στιγμή που ο 40χρονος συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς

Ελλάδα Χτες
Με απατούσε η γυναίκα μου, τι να έκανα» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς

Γυναικοκτονία σοκ στον Βόλο: «Καλά της έκανα» είπε ο δολοφόνος

Ελλάδα Χτες
Την σκότωσε, άλλαξε ρούχα, πέταξε τα δικά του και κρυβόταν

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος στον Τύρναβο δήλωσε 4.000 πρόβατα και είχε 1.500

Ελλάδα Χτες
Κτηνοτρόφος από τον Τύρναβο είχε δηλώσει περίπου 4.000 ζώα, με τον έλεγχο να καταγράφει μόλις 1.500

Λαμία: Δύο προσαγωγές για εμπρησμό – Τους είδαν να αδειάζουν μπιτόνι με πετρέλαιο σε χωράφι

Ελλάδα Χτες
Προσήχθησαν δύο νεαροί στη Λαμία, ως ύποπτοι για απόπειρα εμπρησμού

Σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική – Τραυματίας υπέστη ακρωτηριασμό

Ελλάδα Χτες
Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, ο τραυματίας υπέστη πλήρη ακρωτηριασμό κάτω άκρου

Πέθανε σε ηλικία 28 ετών διάσημος TikToker ‑ Σε σοκ οι εκατοντάδες χιλιάδες fans

Κόσμος Χτες
Ο 28χρονος είχε περισσότερους από 250.000 ακόλουθους στο TikTok, ενώ παρουσίαζε επίσης μια εκπομπή στο YouTube με τίτλο The Unpopular Party

Βόλος: Ανήλικος οδηγός παρέσυρε 8χρονο και τον εγκατέλειψε

Ελλάδα Χτες
Πεζός ήταν ο οκτάχρονος ήταν χτυπήθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να νοσηλεύεται

Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού

Ελλάδα Χτες
Ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης, που πνίγηκε σε πισίνα

Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στην Καβάλα – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης

Ελλάδα Χτες
Σε βάρος της σχηματίζεται δικογραφία για σωματικές βλάβες από αμέλεια