E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχονται χιόνια στη Μακεδονία και «καύσωνας» στην Κρήτη

Ένας τρελός καιρός θα ψήνει τη μισή χώρα και θα παγώνει την υπόλοιπη

Δημοσίευση 20/3/2018 | 13:44

Έρχονται χιόνια στη Μακεδονία και «καύσωνας» στην Κρήτη

Σε μια ιδιόμορφη κατάσταση θα βρεθεί η Ελλάδα την Πέμπτη καθώς μέσα στην ίδια ημέρα στα βόρεια Ελλάδα θα χιονίζει ενώ στην Κρήτη θα επικρατούν συνθήκες «καύσωνα» με τα θερμόμετρα να δείχνουν έως και 32 βαθμούς Κελσίου.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ενώ η «μάχη» των αερίων μαζών είναι συνηθισμένη αυτό που θα συμβεί την Πέμπτη θα είναι πολύ σπάνιο καθώς θα υπάρχει ταυτόχρονα έντονη μεταφορά κρύου από τα βόρεια και αντίστοιχα ζέστης από τα νότια.

Η Πέμπτη λοιπόν θα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα σε ότι αφορά στις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Ελλάδα. Από τη μια, στη βόρεια Ελλάδα, θα επικρατούν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή και από την άλλη στα νότια πολύ πιο αυξημένες.

Χιόνια στα βόρεια - Για μπάνιο στα νότια

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ψυχρές αέριες μάζες που εκτείνονται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα επηρεάσουν και τις βορειότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης τη Πέμπτη. Αυτό σημαίνει πως πάνω από τα 800 μέτρα (ενδεικτικά) θα χιονίζει κατά διαστήματα στη δυτική Μακεδονία, ενώ, την ίδια ώρα, ο κόσμος στην Κρήτη θα πηγαίνει για μπάνιο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών για την εποχή.

«Κομμένη» στη μέση η Ελλάδα

Την Πέμπτη, από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα, θα επικρατεί κατά διαστήματα πολύ μουντός καιρός, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν σχεδόν όλα τα αντίστοιχα ορεινά αλλά και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της βόρειας Θράκης.

Από την Στερεά όμως και νοτιότερα ο καιρός θα είναι πολύ πιο μαλακός, με μεγάλα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό, λίγες τοπικές βροχές και θερμοκρασίες ανεβασμένες.

Όσο πιο νότια θα κατευθυνόμαστε, τόσο πιο ανεβασμένες θα είναι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Πέμπτης. Αυτό σημαίνει, πως στα βόρεια παράλια της Κρήτης ο κόσμος θα ξεχυθεί στις παραλίες.

Μεταφορά σκόνης από την Αφρική

Οι μετεωρολογικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, θα ευνοήσουν την περαιτέρω μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι οι περισσότερες βροχές θα είναι λασποβροχές, θα εμφανιστεί κατά τόπους και το φαινόμενο των λασπο-χιονοπτώσεων αλλά και ασφαλώς η ορατότητα θα είναι κατά περιόδους περιορισμένη λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης σκόνης.


Στη δυτική Μακεδονία τα θερμόμετρα θα δείχνουν 5 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη 32
Πραγματικά, αποκωδικοποιώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το γεγονός, ότι, την Πέμπτη θα χιονίσει σε αρκετές ορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 800 περίπου μέτρα, ενώ την ίδια ώρα στα βόρεια παράλια της Κρήτης ο υδράργυρος θα αγγίζει τους 28-29°C, ενώ δεν αποκλείεται στο νομό Χανίων να αγγίξει και τους 30-31 (πολύ τοπικά και τους 32°C)! Τεραστίων διαστάσεων επομένως θα είναι το θερμοκρασιακό εύρος, για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, εύρος το οποίο θα αγγίζει τους 32°C - 6°C = 26 ολόκληρους °C.

Βροχές μέχρι το Σαββατοκύριακο
Κατά διαστήματα θα βρέχει σε αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι τουλάχιστον και το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν και διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό. Ενδέχεται όμως να υπάρξει και συνέχεια μετά από αυτό, δηλαδή να εκδηλώνονται βροχές έως και τα μέσα στης επόμενης εβδομάδας. Όλα θα τα δείξουν τα επόμενα "τρεξίματα" των προγνωστικών μοντέλων. Δεν φαίνεται με λίγα λόγια να έρχεται ακόμη η «καθαρή» άνοιξη...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα της Μεσσηνίας ‑ Νεκροί δύο άνδρες

Ελλάδα 05.10.2025
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντοπίστηκαν έξω από κλαμπ της περιοχής

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2‑1: Έφερε... τούμπα το ματς ο Δικέφαλος

Αθλητικά Νέα 05.10.2025
Μεγάλο τρίποντο για τους «ασπρόμαυρους» - Δείτα τα γκολ

Τι αλλάζει από τον Νοέμβριο στις πληρωμές με IRIS – Το νέο σύστημα γίνεται υποχρεωτικό

Οικονομία 05.10.2025
Η υπηρεσία IRIS χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Ποια είναι η φετινή προθεσμία πληρωμής – Τι προβλέπει η διαδικασία

Auto + Moto 05.10.2025
Δεν προβλέπονται αλλαγές στα ποσά των τελών για το 2026 σε σχέση με το 2025

Σερβιτόρα στη Μυτιλήνη έριξε καυτό τσάι σε βρέφος ‑ Μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στην Αθήνα

Ελλάδα 05.10.2025
Το βρέφος βρισκόταν στο καρότσι του, όταν νεαρή εργαζόμενη φέρεται να έχυσε κατά λάθος το ζεστό ρόφημα πάνω του – Η εργαζόμενη συνελήφθη

Πότε αλλάζει η ώρα

Ελλάδα 05.10.2025
Πηγαίνουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ‑ Τι αλλάζει για τα Airbnb

Ελλάδα 05.10.2025
Από την 1η Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 5170/2025 - Διαγράφονται μη νόμιμα καταλύματα, καθιερώνονται προδιαγραφές ποιότητας και εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά της Airbnb

Απάτη με ΦΠΑ: Στη φυλακή οδηγούνται πέντε από τους κατηγορουμένους μετά τις απολογίες τους

Ελλάδα 05.10.2025
Αλλοι οκτώ κατηγορούμενοι για την υπόθεση με τις απάτες με ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος απολογούνται σήμερα Κυριακή - Εντός της ημέρας η απόφαση της δικαιοσύνης

Αναδρομικά για 500.000 επικουρικές ‑ Τι ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι

Οικονομία 05.10.2025
Τα αναδρομικά ποσά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και τα 15.000 ευρώ

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία «Barbara» από το βράδυ της Κυριακής

Καιρός 05.10.2025
Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία

Ανοιχτό το θέμα του lockdown για τα αιγοπρόβατα λόγω της ευλογιάς – Σύσκεψη τη Δευτέρα

Ελλάδα 05.10.2025
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας ανέφερε ότι ένα πιθανό lockdown περιλαμβάνει «ακραία απαγόρευση μετακινήσεων (ζώων), απαγόρευση ζωοτροφών ή και γάλακτος»