E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στη φυλακή ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης Combat 18 και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι

Μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/3/2018 | 19:42

Στη φυλακή ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης Combat 18 και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι

Με μια «συγνώμη» αλλά και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα πήραν σήμερα το δρόμο για τις φυλακές τέσσερις από τους επτά κατηγορουμένους στην υπόθεση της Combat 18 Hellas. Οι τέσσερις κρίθηκαν προφυλακιστέοι αμέσως μετά τις απολογία τους στην πρώτη τακτική ανακρίτρια, στην οποία έδωσαν εξηγήσεις για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τη συμμετοχή τους στην ακροδεξιά οργάνωση.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση των τεσσάρων κατηγορουμένων. Μεταξύ αυτών και ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, ο οποίος κατά την απολογία φέρεται να αρνήθηκε τον αρχηγικό ρόλο που του αποδίδει το κατηγορητήριο και να ομολόγησε μόνο τη συμμετοχή του σε επιμέρους πράξεις.

Οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν προφυλακιστέοι αποχώρησαν από τα δικαστήρια της Ευελπίδων φωνάζοντας το σύνθημα: «Όχι φυλακές για τους εθνικιστές». Οι υπόλοιποι τρεις εμπλεκόμενοι που απολογήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Ανάμεσά τους και ο δικηγόρος του Πειραιά που αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, υποστηρίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες πως το μόνο που έκανε ήταν να παρέχει νομικές συμβουλές στον 35χρονο συγκατηγορούμενο ο οποίος ήταν πελάτης του.

Συγκεκριμένα, σήμερα ενώπιον των ανακρίτριας απολογήθηκαν και προφυλακίστηκαν ο 35χρονος φερόμενος ως αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης, ένας συνομήλικος του, ένας 45χρονος αλλά και ένας 22χρονος. Όλοι τους φέρονται να ομολόγησαν επιμέρους πράξεις, αρνούμενοι ωστόσο ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση, όπως αναφέρει η δικογραφία.

Ενώπιον της ανακρίτριας ο κατηγορούμενος ως αρχηγός της οργάνωσης αρνήθηκε ότι είχε το ρόλο του αρχηγού, ο 45χρονος φέρεται να αποδέχθηκε συμμετοχή του μόνο επιμέρους πράξεις, ο 22χρονος να υποστήριξε ότι η μόνη του εμπλοκή ήταν η προσπάθεια του να κατασκευάσει μία βόμβα μολότοφ και ο τέταρτος κατηγορούμενος 35 ετών να ομολόγησε ότι συμμετείχε σε δυο επιθέσεις της οργάνωσης και να ζήτησε συγνώμη.

Χαρακτηριστικά, ο 35χρονος στην απολογία του υποστήριξε πως δέχονταν πιέσεις από τον φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης - γνωστό από τα στοιχεία της δικογραφίας ως Τσαμπανίκα - να προβεί σε εγκληματικές ενέργειες.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος στην απολογία του: «Ο «Τσαμπανίκας» (σ.σ πρόκειται για τον κατηγορούμενο που φέρεται ως αρχηγός της οργάνωσης) με πίεσε να πράξω την πρώτη εμπρηστική επίθεση, στην οποία προέβην – κατόπιν αρκετών αναβολών – όχι με αυτόνομη βούληση, αλλά υπό το καθεστώς πίεσης.

Εντούτοις η δεύτερη εμπρηστική επίθεση έλαβε χώρα, υπό συνθήκες απόλυτης πίεσης και ψυχικού εξαναγκασμού από τον «Τσαμπανίκα» και δη υπό το καθεστώς τρόμου, αφού ο τελευταίος, μου είχε δημιουργήσει με απόλυτη σαφήνεια την εντύπωση, πως αν τολμούσα να απαγκιστρωθώ, θα πάθαινα κακό (εγώ ή η οικογένεια μου).

Στην πραγματικότητα οι δράσεις που μου άρεσαν ήταν τα γκραφιτι και το κάψιμο της τούρκικης σημαίας, τα οποία και θεωρώ ότι ούτε την έννομη τάξη διασάλευσαν, αλλά ούτε και ανήθικα ήταν. Εξάλλου, τέτοια βίντεο με γκράφιτι είδα στο site που τηρούσε ο «Τσαπανίκας» και θέλησα να συμμετάσχω. Έτι περαιτέρω, ως Έλλην Πατριώτης που νιώθω, θαυμάζω τον Κολοκοτρώνη, θεωρώ ελληνική την Μακεδονία και προαιώνιο εχθρό τον Τούρκο».

Συνολικά για συμμετοχή στην ακροδεξιά οργάνωση έχουν συλληφθεί 11 άτομα, εκ των οποίων προφυλακίστηκαν τέσσερα σήμερα και τρία αφέθηκαν ελεύθερα με όρους. Χθες, απολογήθηκαν στην ανακρίτρια τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας οι κατηγορούμενοι είχαν διαπράξει σειρά επιθέσεων με τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών σε στέκια αντιεξουσιαστών και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στο Ίλιον, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τα Πετράλωνα (Αντίπνοια), τα Εξάρχεια αλλά και την Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα την ευθύνη για τουλάχιστον 30 ενέργειες της οργάνωσης που είχαν συγκροτήσει, η οποία σύμφωνα με τις αρχές φέρεται να δρούσε από το 2010.

Κομβικό ρόλο στην εξάρθρωση της οργάνωσης έπαιξε η καταγραφή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κατηγορουμένων (κατόπιν άρσης του τηλεφωνικού τους απορρήτου). Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των κατηγορουμένων προκύπτει διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή. Αρκεί να αναφερθεί πως σε μια από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ακούγεται μέλος της οργάνωσης να ερωτά άλλο μέλος της για το αν συνομιλεί με τον «Λύκο» από τη Χρυσή Αυγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο