E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πανίσχυρη δύναμη των ΗΠΑ με τον 6ο στόλο εν μέσω των απειλών της Τουρκίας

2.500 πεζοναύτες στη περιοχή

Δημοσίευση 7/3/2018 | 08:20

Η πανίσχυρη δύναμη των ΗΠΑ με τον 6ο στόλο εν μέσω των απειλών της Τουρκίας

Πανίσχυρη είναι πλέον η αμερικανική δύναμη στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από την Κύπρο.

Οι προκλήσεις των Τούρκων και η αυξανόμενη ένταση, οδήγησε στην αναστολή των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο η αυξημένη ανησυχία των ΗΠΑ οδήγησε με τη σειρά της στην πανίσχυρη ναυτική παρουσία που θα έχει η χώρα στην περιοχή έως το τέλος του μήνα.

Η αμερικανική παρουσία του πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο ενισχύεται ενώ την ίδια στιγμή φτάνουν και σκάφη της ExxonMobil και η κίνηση αυτή αποτελεί και έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα.

Στην περιοχή στάλθηκε το αεροπλανοφόρο «USS IWO JIMA», με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ.

Το αεροπλανοφόρο υπηρετεί στον Αμερικανικό Στόλο από τον Ιούνιο του 2001 και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και η παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον Κόλπο του Μεξικού μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Ναυτικού, το «USS IWO JIMA» έφτασε στη Νάπολη μεταφέροντας ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, καθώς και 2.500 πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης. Η δύναμη αυτή εντάχθηκε στο επιχειρησιακό δυναμικό του 6ου Στόλου την 21η Φεβρουαρίου.

Επιπροσθέτως, η αμερικανική ναυτική δύναμη διαθέτει ακόμη πέντε πλοία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αντιτορπιλικά τύπου «ARLEIGH BURKE CLASS», τα οποία περιπολούν συνεχώς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικάνοι ενίσχυσαν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, αποστέλλοντας επιχειρησιακές μονάδες, οι οποίες, πέρα από τα κλασικά οπλικά συστήματα, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά τύπου «Harriers», διαθέτουν και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού.

Στο μεταξύ συνεχή παρουσία πολεμικών πλοίων και μαχητικών σηματοδοτούν οι περιοχές που δέσμευσε χθες η Αθήνα με σειρά ΝΟΤΑΜ στο ανατολικό, βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο και Μεσόγειο.

Πρόκειται για τη ΝΟΤΑΜ με αριθμό A0585/18 που είναι τόσο εκτεταμένη, που χωρίζεται σε πέντε τμήματα στα οποία αναφέρονται συντεταγμένες με τις οποίες η Αθήνα, δεσμεύει περιοχές σε όλο το εύρος του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης για διάφορα χρονικά διαστήματα από σήμερα 6 Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Με αυτή τη ΝΟΤΑΜ επί της ουσίας η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό «πιάνουν» τα στρατηγικά περάσματα όπως η έξοδος των Δαρδανελίων και η περιοχή του Καστελόριζου που η Τουρκία με παράτυπη ΝΑVTEX «δέσμευσε» για αύριο προκειμένου να διεξάγει άσκηση έρευνας και διάσωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Κόσμος Χτες
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp ‑ Τι αλλάζει και πότε

Tech + Science Χτες
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών