E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

«Υπέρ» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι

Δημοσίευση 28/2/2018 | 21:22

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

«Υπέρ» του σχεδίου δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι. «Κατά» του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Το ΚΚΕ καταψήφισε και ζήτησε την απόσυρσή του. «Κατά» δήλωσε η Χρυσή Αυγή. Επιφυλάξεις δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.

Η ΝΔ μολονότι δηλώνει πως ουδείς διαφωνεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, ψήφισε «κατά» επί της αρχής του νομοσχεδίου με κεντρικό σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο είναι ασαφές και πρόχειρο.

«Με όση καλή διάθεση και να θέλουμε να το δούμε, δεν μπορούμε παρά να καταλήγουμε στο ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και ασαφές. Διαφορετικά, αν προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε και να το συνδέσουμε και με τον συνήθη τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί, τότε γίνεται απολύτως σαφές ότι προωθείται η μαζική και χωρίς ασφάλεια καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης και επισήμανε ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αποποινικοποίηση, για ευφορική χρήση. «Όλα τα ακούμε καλόπιστα. Η ουσία όμως είναι πως αν θέλετε κύριε υπουργέ να το φέρετε, φέρτε το εδώ να το συζητήσουμε υπεύθυνα και να πει ο καθένας την άποψη του και μην κοιτάτε με ένα παραθυράκι να δημιουργήσετε συνθήκες μετατόπισης», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Λυπάμαι πραγματικά γιατί διαπιστώνουμε και σήμερα ότι ο περιλάλητος φιλελευθερισμός της ΝΔ είναι μάλλον αβαθής. Ο φόβος των ψηφοφόρων ή των συντηρητικών αντιδράσεων δεν μπορεί να καθορίζει τη στάση μας ειδικά όταν μιλάμε για θέματα ιατρικής φύσης», σχολίασε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας και τόνισε ότι είναι ηθικό θέμα η αποστέρηση ενός ασθενούς από ένα φάρμακο που έχει ανάγκη και μάλιστα όταν πρόκειται για βαρύτατες νόσους. Ο κ. Μπαργιώτας δεν παρέλειψε πάντως να πει ότι το νομοσχέδιο και ανέτοιμο είναι και ημιτελές.

Κάθετη είναι η αντίρρηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και ζητάει την απόσυρση του. Ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων» και «πρόκληση» την επιχειρηματολογία της για την προσέλκυση επενδύσεων. «Η κυβέρνηση, πλασάροντας το τρίπτυχο ανάπτυξη- κέρδη- δουλειές, το κάνει για να δικαιολογήσει το έγκλημα σε βάρος της νέας γενιάς, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο κ. Συντυχάκης.

«Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις. Το τσιγάρο ευθύνεται για 18 καρκίνους αλλά επιτρέπεται», σχολίασε ο αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει ασθενείς που το έχουν ανάγκη, να καταφεύγουν στην παρανομία. «Έπρεπε να το κάνουμε και σωστά το κάνουμε. Θωρακίστε το όσο μπορείτε περισσότερο», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς.

Επιφυλάξεις διατύπωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για την αδειοδότηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, την απουσία πρόβλεψης για ορισμένο αριθμό αδειών, και για ορισμένη έκταση προς καλλιέργεια.

«Το νομοσχέδιο είναι κακό γιατί είναι λίγο. Κάνει μικρά βήματα που δεν είναι σαφή και ξεκάθαρα», είπε ο αγορητής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός και σχολίασε πως «όταν γινόταν συζήτηση για την κλωστική κάνναβη και πάλι ακούγονταν ακραίες τοποθετήσεις».

«Πρέπει αυτό που θα ψηφίσουμε να προχωρήσει γρήγορα, να έχει δικλείδες ασφαλείας και σαφέστερους όρους», είπε ο κ. Ψαριανός και ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πλήθος παραλείψεων για τους ασθενείς, τους επενδυτές και τους παραγωγούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης ο Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του ‑ Θα δικαστούν κεκλεισμένων θυρών

Κόσμος 05.01.2026
Ο Νικολάς Μαδούρο μεταφέρθηκε από το κέντρο κράτησης όπου βρισκόταν στο Μπρούκλιν, στο δικαστήριο του Μανχάταν όπου αναμένεται να δικαστεί κελεισμένων των θυρών

Συναγερμός στις γαλλικές αρχές: Ανδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε επιβάτη που κοιμόταν μέσα στο τρένο

Κόσμος 05.01.2026
Το θύμα υπέστη ελαφρά τραύματα στο μάγουλο και τα χέρια

Καρυστιανού για το FIR Αθηνών: «Τέμπη» και στον αέρα;

Ελλάδα 05.01.2026
«Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να αξιώσουμε σεβασμό και να κατακτήσουμε το όραμα ενός πραγματικού Κράτους Δικαίου» γράφει στην ανάρτησή της

Ντουμπάι: Η Ουκρανή που ξυλοκοπήθηκε σε πάρτι Porta Potty ξαναπερπατάει ‑ «Ένιωσα σαν σπασμένη κούκλα»

Κόσμος 05.01.2026
Η πολύμηνη αποκατάστασή της περιελάμβανε τουλάχιστον 10 χειρουργικές επεμβάσεις, τα έξοδα των οποίων ανέλαβε το Ντουμπάι, ενώ κανείς δεν έχει κατηγορηθεί

Τα 148 λεπτά που οδήγησαν στη σύλληψη του Μαδούρο – Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός της επιχείρησης

Κόσμος 05.01.2026
Υπήρχε και ανθρώπινη πηγή εντός της βενεζουελανικής κυβέρνησης

Τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων στον Παναμά: Νεκρή η σύζυγος ‑ Σε κρίσιμη κατάσταση ο άνδρας

Κόσμος 05.01.2026
Τραγωδία για γνωστό ζευγάρι νομικών από την Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά

Τελεσίγραφο Κυβέρνησης: Την Tετάρτη θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα για τους αγρότες

Ελλάδα 05.01.2026
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το χθεσινό μπλακ άουτ στα αεροδρόμια, αλλά και για τη Βενεζουέλα

Κρήτη: Έκρηξη σε καυστήρα σπιτιού στην Ανώπολη Χερσονήσου – Νεκρός 34χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Τι αλλάζει στην ετήσια άδεια το 2026

Οικονομία 05.01.2026
Πώς θα χορηγούνται οι άδειες στους εργαζόμενους το νέο έτος.

FIR Αθηνών: Εισαγγελική παρέμβαση για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Ελλάδα 05.01.2026
Προκαταρκτική εξέταση για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία αεροσκαφών – Ανέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος