E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ελληνικό πρωτάθλημα που χάθηκε στα χαρτιά

Η υπόθεση «Βάλνερ» και το «ηθικό» πρωτάθλημα του 2008

Δημοσίευση 26/2/2018 | 19:39

Το ελληνικό πρωτάθλημα που χάθηκε στα χαρτιά

Μιας και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να παίζεται περισσότερο στις δικαστικές αίθουσες και όχι στα γήπεδα, για χίλιους δυο λόγους, θυμηθήκαμε την υπόθεση «Βάλνερ» που φέτος κλείνει 10 χρόνια και το πρωτάθλημα που κερδήθηκε στα χαρτιά εκείνη την χρονιά.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ το αποκαλούν «ηθικό» πρωτάθλημα για την ομάδα τους. Οι οπαδοί του πρωταθλητή τότε Ολυμπιακού, υποστηρίζουν πως η αντικανονική συμμετοχή του Αυστριακού ήταν ενάντια στους κανονισμούς. Είναι από τις περιπτώσεις που και οι δυο έχουν κάποιο δίκιο. Γιατί νομικά, η συμμετοχή του Βάλνερ στο ματς Απόλλων Καλαμαριάς – Ολυμπιακός 1-0, ήταν παράνομη. Αλλά ηθικά, η ΑΕΚ είχε καλύτερη ομάδα και δικαιούταν το πρωτάθλημα, το οποίο έχασε για την συμμετοχή ενός παίκτη που δεν είχε συμμετοχή στην νίκη του Απόλλωνα (είχε αντικατασταθεί).

Η ΑΕΚ έδειξε ότι έχει την πιο δυνατή ομάδα στο πρωτάθλημα επικρατώντας του Ολυμπιακού με το άνετο 4-0 στο ΟΑΚΑ. Λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Στο ρόστερ της τότε υπήρχε ο πρώην ερυθρόλευκος Ριβάλντο , ο Δέλλας, ο Εντίνιο, ο Λυμπερόπουλος και ο «Ζορό» Μπλάνκο. Με προπονητή τον Νίκο Κωστένογλου, είχε μια από τις καλύτερες ομάδες των τελευταίων ετών. Στο ΟΑΚΑ έκανε επίδειξη δύναμης. Αλλά εκείνο το παιχνίδι δεν έφτανε.

Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με 2 βαθμούς διαφορά. Αν δεν είχε γίνει η ένσταση στο ματς με τον Απόλλωνα, που οι οπαδοί της ΑΕΚ υποστηρίζουν πως αν κέρδιζε δεν θα την έκανε, τότε η ΑΕΚ θα ήταν πρωταθλήτρια με διαφορά ενός βαθμού. Εκείνη την χρονιά συμμετείχε στο Champions League, όπου κέρδισε και την Μίλαν. Η καλύτερη ίσως ΑΕΚ από την τριετία 1992 – 1994.

Το πρωτάθλημα δεν το πήρε αλλά θεώρησε τον εαυτό της πρωταθλητή. Με γκολ του Ριβάλντο στο ΟΑΚΑ την τελευταία αγωνιστική έκανε και φιέστα, μια φιέστα όμως που δεν είχε την χαρά που θα της αναλογούσε.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να πει πως η συμμετοχή του Βάλνερ ήταν νόμιμη. Νομικά δεν έπρεπε να συμμετέχει. Η σύγκρουση του ηθικού με το νόμιμο είναι αιώνια και θα συνεχίσει να υπάρχει. Τι θα γίνει όμως αν αυτό επαναληφθεί ; Και μάλιστα φέτος; Πόσα πρωταθλήματα ακόμα θα κριθούν στις δικαστικές αίθουσες και όχι στο γήπεδο; Το κυριότερο πρόβλημα πίσω απ’ όλα αυτά είναι το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Που δεν φαίνεται να αλλάζει, παρ’ όλες τις όποιες προσπάθειες…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά 03.05.2024
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 03.05.2024
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 03.05.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 03.05.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 03.05.2024
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories Χτες
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά Χτες
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories Χτες
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια