E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ελληνικό πρωτάθλημα που χάθηκε στα χαρτιά

Η υπόθεση «Βάλνερ» και το «ηθικό» πρωτάθλημα του 2008

Δημοσίευση 26/2/2018 | 19:39

Το ελληνικό πρωτάθλημα που χάθηκε στα χαρτιά

Μιας και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να παίζεται περισσότερο στις δικαστικές αίθουσες και όχι στα γήπεδα, για χίλιους δυο λόγους, θυμηθήκαμε την υπόθεση «Βάλνερ» που φέτος κλείνει 10 χρόνια και το πρωτάθλημα που κερδήθηκε στα χαρτιά εκείνη την χρονιά.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ το αποκαλούν «ηθικό» πρωτάθλημα για την ομάδα τους. Οι οπαδοί του πρωταθλητή τότε Ολυμπιακού, υποστηρίζουν πως η αντικανονική συμμετοχή του Αυστριακού ήταν ενάντια στους κανονισμούς. Είναι από τις περιπτώσεις που και οι δυο έχουν κάποιο δίκιο. Γιατί νομικά, η συμμετοχή του Βάλνερ στο ματς Απόλλων Καλαμαριάς – Ολυμπιακός 1-0, ήταν παράνομη. Αλλά ηθικά, η ΑΕΚ είχε καλύτερη ομάδα και δικαιούταν το πρωτάθλημα, το οποίο έχασε για την συμμετοχή ενός παίκτη που δεν είχε συμμετοχή στην νίκη του Απόλλωνα (είχε αντικατασταθεί).

Η ΑΕΚ έδειξε ότι έχει την πιο δυνατή ομάδα στο πρωτάθλημα επικρατώντας του Ολυμπιακού με το άνετο 4-0 στο ΟΑΚΑ. Λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Στο ρόστερ της τότε υπήρχε ο πρώην ερυθρόλευκος Ριβάλντο , ο Δέλλας, ο Εντίνιο, ο Λυμπερόπουλος και ο «Ζορό» Μπλάνκο. Με προπονητή τον Νίκο Κωστένογλου, είχε μια από τις καλύτερες ομάδες των τελευταίων ετών. Στο ΟΑΚΑ έκανε επίδειξη δύναμης. Αλλά εκείνο το παιχνίδι δεν έφτανε.

Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με 2 βαθμούς διαφορά. Αν δεν είχε γίνει η ένσταση στο ματς με τον Απόλλωνα, που οι οπαδοί της ΑΕΚ υποστηρίζουν πως αν κέρδιζε δεν θα την έκανε, τότε η ΑΕΚ θα ήταν πρωταθλήτρια με διαφορά ενός βαθμού. Εκείνη την χρονιά συμμετείχε στο Champions League, όπου κέρδισε και την Μίλαν. Η καλύτερη ίσως ΑΕΚ από την τριετία 1992 – 1994.

Το πρωτάθλημα δεν το πήρε αλλά θεώρησε τον εαυτό της πρωταθλητή. Με γκολ του Ριβάλντο στο ΟΑΚΑ την τελευταία αγωνιστική έκανε και φιέστα, μια φιέστα όμως που δεν είχε την χαρά που θα της αναλογούσε.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να πει πως η συμμετοχή του Βάλνερ ήταν νόμιμη. Νομικά δεν έπρεπε να συμμετέχει. Η σύγκρουση του ηθικού με το νόμιμο είναι αιώνια και θα συνεχίσει να υπάρχει. Τι θα γίνει όμως αν αυτό επαναληφθεί ; Και μάλιστα φέτος; Πόσα πρωταθλήματα ακόμα θα κριθούν στις δικαστικές αίθουσες και όχι στο γήπεδο; Το κυριότερο πρόβλημα πίσω απ’ όλα αυτά είναι το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Που δεν φαίνεται να αλλάζει, παρ’ όλες τις όποιες προσπάθειες…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 1.Hero 10.07.2026
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.

Το πανέμορφο κτίριο της Ύδρας που λίγοι ξέρουν και όλοι θα ήθελαν να δουν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Από σπίτι ήρωα του 1821 σε στέκι καλλιτεχνών - Η απίθανη μεταμόρφωση ενός αρχοντικού

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left Χτες
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left Χτες
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων