E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ και Τούσκ: Ζητώ άμεση παύση των Τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο‑Κύπρο

Ευρωπαϊκή στήριξη στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/2/2018 | 08:35

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ και Τούσκ: Ζητώ άμεση παύση των Τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο‑Κύπρο

Tη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών έλαβαν η Ελλάδα και η Κύπρος μετά την ενημέρωση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την τουρκική επιθετικότητα στο ανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.

«Θα ήθελα να εκφράσω την στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και να ζητήσω την άμεση παύση αυτών των παράνομων ενεργειών από την Τουρκία. Η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Συγχρόνως τόνισε το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συγχρόνως η κυπριακή πλευρά φαίνεται να κατάφερε τον στόχο της να αποσπάσει κάτι παραπάνω από μία δήλωση υποστήριξης, καθώς ο κ. Τουσκ εκπροσωπώντας τους «27» επισήμανε πως τον ερχόμενο Μάρτιο θα εξεταστεί η πιθανότητα μιας Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει από πρώτο χέρι τους Ευρωπαίους εταίρους για τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής προκλητικότητας. Ο κ. Τσίπρας έθεσε προς τους συνομιλητές του όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και τους κινδύνους που αναδύονται από την τουρκική συμπεριφορά και την κλιμάκωση των προκλήσεων και των αμφισβητήσεων της γείτονος, που γεννάει εύλογη ανησυχία για ασύμμετρες περιπλοκές, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που συντηρούν φορτισμένο κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

Αναφορικά με το ζήτημα των πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων, ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συμβουλίου είπε ότι θα συζητηθεί στο μέλλον, ενώ για την πρόταση του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ώστε να ενωθούν σε μια οι θέσεις του Προέδρου της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι είναι μια ιδέα που απέρριψαν τα κράτη – μέλη. Αναφορικά με την διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» ο Πρόεδρος Τουσκ δεν υποστήριξε θερμά την επιλογή του επόμενου (ή της επόμενης) πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόνο από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά τόνισε ότι πρέπει να εκλέγεται και από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε εκ νέου τη διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» (τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεκδικήσουν την προεδρία της επόμενης Κομισιόν), λέγοντ6ας ότι κάτι τέτοιο είναι δεδομένο καθώς αναφέρεται στην Συνθήκη. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα κράτη – μέλη θα συνεισφέρουν τελικά περισσότερα κεφάλαια στον κοινοτικό προϋπολογισμό για μετά το 2020, ώστε να καλύψουν το κενό των 100 περίπου δις που θα αφήσει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας. «Αν δεν υπάρχουν λεφτά στο σπίτι, η αγάπη φεύγει μακριά», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, χρησιμοποιώντας μια παλαιά γερμανική παροιμία.

Για την διαδικασία της επιλογής του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην κατάσταση στη Συρία, αναφέρθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία της επιλογής των «κορυφαίων υποψηφίων» (Spitzenkandidaten) δεν πρόκειται να είναι αυτοματοποιημένη, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές συμμαχίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιου. Η Καγκελάριος Μέρκελ είπε ακόμα ότι μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας την άμεση κατάπαυση τους πυρός στην Γκούτα της Συρίας και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιταλία: Οργή με ομάδα στο Facebook που μοιραζόταν yυμνές φωτογραφίες γυναικών

Κόσμος Χτες
32.000 μέλη, όπου άνδρες αντάλλασσαν φωτογραφίες και σχόλια σeξουαλικού περιεχομένου για τις συζύγους τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Το BDS Greece καταρρίπτει ως συκοφαντίες την ανάρτηση της Γλυκερίας ‑ «Η αλήθεια πίσω από την ακύρωση της εμφάνισης»

Ελλάδα Χτες
«Έκλεισε τα μάτια στη γενοκτονία της Γάζας, αλλά «βλέπει» επεισόδια στο πολιτιστικό μποϊκοτάζ!»

Εκτός λειτουργίας ο Βιολογικός στην Πάτμο: Λύματα καταλήγουν στη θάλασσα και στις βρύσες σπιτιών και αυλών, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα Χτες
Μεγάλο το πρόβλημα ρύπανσης στο νησί εν μέσω της τουριστικής σεζόν - Τι καταγγέλλουν κάτοικοι, ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα - Έντονη δυσοσμία και τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Γυναικοκτονία στον Βόλο: «Είδα τον μπαμπά να καρφώνει τη μαμά με μαχαίρι», ψέλλισε στους αστυνομικούς ο γιος της οικογένειας

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, ενώ η τοπική κοινωνία παραμένει σοκαρισμένη από τη νέα αυτή τραγωδία

Μπαράζ κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην Κέα: Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ – Τι είπε η Παγώνη

Ελλάδα Χτες
Επίσης, το φαρμακείο του νησιού έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1.500 ασθενείς

Αναστάτωση στις ΗΠΑ για ραδιενεργές γαρίδες

Κόσμος Χτες
Ανακαλούνται νέες παρτίδες σε πολλές πολιτείες

Ληστεία στο Περιστέρι με… δόλωμα ένα ραντεβού: Του έκλεψαν χρήματα και το ταξί

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν μία 32χρονη και μία 22χρονη και αναζητούνται οι συνεργοί τους

Μετρό το Σαββατόβραδο ‑ Ξεκινά η 24ωρη λειτουργία

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσει

ΕΟΦ: Απαγόρευση εξαγωγών για 95 φάρμακα λόγω ελλείψεων

Ελλάδα Χτες
Η απαγόρευση θα ισχύσει για 3 μήνες από σήμερα και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου

Συνελήφθη έπειτα από πέντε χρόνια αναζήτησης επειδή πέταξε... αποτσίγαρο

Κόσμος Χτες
Ο άνδρας αρνήθηκε να δώσει την ταυτότητα του 0