E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Κύπρος ετοιμάζει αντίποινα στην Τουρκία

Η Λευκωσία παρουσιάζεται αποφασισμένη να τεντώσει το σχοινί

Δημοσίευση 22/2/2018 | 09:09

Η Κύπρος ετοιμάζει αντίποινα στην Τουρκία

Στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταφέρεται από σήμερα Πέμπτη το πεδίο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αποτροπή των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι η εξασφάλιση αποτελεσματικής στήριξης στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης και θα ενεργοποιήσει δράσεις τέτοιες που θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία και πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εταίρους. Η κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να ανεβάσει τους τόνους και βρίσκεται σε ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με χώρες οι οποίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθειά της να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχυμένος από τη στήριξη που εξασφάλισε από το Συμβούλιο των Αρχηγών των κομμάτων, το οποίο και ενημέρωσε για τις σκέψεις που γίνονται και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικές ενέργειες και να συνεχιστούν χωρίς παρεμβολές οι ενεργειακοί σχεδιασμοί. Οι ηγέτες των κομμάτων ενίσχυσαν την κυβερνητική φαρέτρα με ιδέες για την πρόκληση όσο το δυνατό μεγαλύτερου κόστους στην Άγκυρα στην περίπτωση που συνεχίσει την πειρατική της δράση.

Σύμφωνα με το philenews.com η Λευκωσία παρουσιάζεται αποφασισμένη να τεντώσει το σχοινί και να επιδιώξει ματαίωση της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ το ενδεχόμενο να έγινε στην Ρώμη μυστική συνάντηση του «υπουργού Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων Κουτρέτ Όζερσαϊ με τον CEO της εταιρείας ΕΝΙ που κάνει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ διερευνά η Λευκωσία.

Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, η οποία σχολίαζε πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Dogan, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέλαβε να εξετάσει το θέμα, επικοινωνώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναχώρηση του κ. Όζερσαϊ για την Ιταλία διαμέσου της Τουρκίας είχε κρατηθεί μυστική μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης, τόσο στην τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και στην Τουρκία.

Η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί, ότι η επίσκεψη του κ. Όζερσαϊ στη Ρώμη «προέκυψε ύστερα από αίτημα της ιταλικής πλευράς». Όπως υποστηρίζεται, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας επικοινώνησε με το «υπουργείο Εξωτερικών» της «ΤΔΒΚ» και έτσι ο κ. Όζερσαϊ έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ρώμη. Την επίσκεψη γνώριζαν μόνο ο Μουσταφά Ακιντζί και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Τουφάν Έρχιουρμαν.

Σύμφωνα με τον πρακτορείο Dogan, η συνάντηση έγινε την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ανανεώθηκε η παράνομη τουρκική Navtex (σ.σ. δέσμευση θαλάσσιας έκτασης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στο χώρο διεξαγωγής των κυπριακών γεωτρήσεων).

Tο τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «δόθηκε εγγύηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί βήμα προτού βρεθεί διπλωματική λύση στο νησί».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ΕΝΙ δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μέρος της κρίσης και επιθυμεί να τραβήξει τον δρόμο του συμβιβασμού. Επίσης, αναφέρεται ότι «η ιταλική πλευρά πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τη διπλωματία για την διευθέτηση της κρίσης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό