E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καταδικάστηκε για φόνο επειδή έκανε έκτρωση

Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια, αλλά τελικά βγήκε στα 10

Δημοσίευση 15/2/2018 | 19:56

Καταδικάστηκε για φόνο επειδή έκανε έκτρωση

Με κάθειρξη 30 ετών είχε καταδικαστεί μια γυναίκα στο Ελ Σαλβαδόρ, με την κατηγορία ότι έκανε άμβλωση. Την Πέμπτη αφέθηκε ελέυθερη μετά από 10 χρόνια εγκλεισμού στις φυλακές, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μείωσε την ποινή της.

Η Τεοντόρα Βάσκες παρέμεινε επί 10 χρόνια στη φυλακή επειδή, όπως υποστηρίζει η ίδια, απέβαλε, σε μια χώρα που έχει μια από τις σκληρότερες νομοθεσίες στον κόσμο κατά των αμβλώσεων.

Η 34χρονη γυναίκα βγήκε το πρωί από τη φυλακή του Ιλοπάνγκο και την υποδέχτηκε με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές η οικογένειά της –μεταξύ αυτών και ο 14χρονος γιος της– καθώς και μέλη οργανώσεων που είχαν αγωνιστεί για την απελευθέρωσή της.

"Είναι ελεύθερη, η Τεοντόρα είναι ελεύθερη, χαρούμενη που βρήκε την ελευθερία της ξανά μετά από αυτόν τον Γολγοθά. Είδε ήδη τους δικούς της και επέστρεψε στο σπίτι της" είπε ο Χόρχε Μενχίβαρ, ο εκπρόσωπος μιας οργάνωσης που μάχεται για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η οργάνωση αυτή στην ανακοίνωση που εξέδωσε υπενθυμίζει ότι η γυναίκα φυλακίστηκε "για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε".

Η Τεοντόρα Βάσκες ήταν σχεδόν εννέα μηνών έγκυιος όταν κάλεσε το κέντρο άμεσης βοήθειας, στις 14 Ιουλίου 2007, από την τουαλέτα του κολεγίου του Σαν Σαλβαδόρ όπου εργαζόταν. Η κλήση της δεν έλαβε ποτέ απάντηση και, όπως λέει, γέννησε νεκρό το παιδί που κυοφορούσε.

Ένας άλλος υπάλληλος του κολεγίου είδε το νεκρό μωρό και κάλεσε την αστυνομία που συνέλαβε τη νεαρή γυναίκα, η οποία είχε χάσει τις αισθήσεις της.

Τουλάχιστον άλλες 27 γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης επειδή απέβαλαν. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές 8-10 χρόνια κάθειρξης για την κατηγορία της άμβλωσης όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οι δικαστές θεωρούν την έκτρωσή ή ακόμη και την αποβολή ως "ανθρωποκτονία με επιβαρυντικά στοιχεία", που επιφέρει κάθειρξη 30-50 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα