E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η διπλή απειλή από τον Τούρκο Αρχηγό για στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο και το Σκοπιανό

Οι προκλήσεις από τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Δημοσίευση 10/2/2018 | 10:27

Η διπλή απειλή από τον Τούρκο Αρχηγό για στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο και το Σκοπιανό

Συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις τους οι Τούρκοι, βάζοντας και πάλι «βόμβα» στις σχέσεις τους με την Ελλάδα. H διπλή απειλή που πυροδότησαν αφορά το Αιγαίο αλλά και το Σκοπιανό.

Για «στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο» έκανε λόγο ο Επιτελάρχης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, σημειώνοντας πως η Τουρκία παράλληλα με την στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες που την περιτριγυρίζουν.

Ειδικότερα για τη δυνατότητα της Τουρκίας να κάνει παράλληλα με τις επιχειρήσεις στην Αφρίν της Συρίας και μια «στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο» έκανε λόγο χθες ο Επιτελάρχης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Χουλουσί Ακάρ πρόσθεσε: «Έχουμε τη δύναμη για να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στο Άφριν και ταυτοχρόνως στο Αιγαίο» και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η χώρα είναι αποφασισμένη για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων της σε όλες τις θάλασσες της, που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο και διεθνείς συμφωνίες».

Ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, επέβλεψε τις δραστηριότητες των μονάδων εδάφους και αέρος του στρατού που συμμετέχουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας από το αεροπλάνο Eλέγχου και Προειδοποίησης Αερομεταφορών (HIK), Boeing 737 AEW&C, συνοδευόμενος από το διοικητή των δυνάμεων ξηράς, στρατηγό, Γιασάρ Γκιουλέρ, το ναύαρχο Αντνάν Ομπάλ και το διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχο Χασάν Κιουτσουκακιούζ.

Αργότερα, έφτασε στη Σμύρνη, έλαβε ενημέρωση για το έργο που επιτέλεσε στην περιοχή η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων μέσω των Συστημάτων Σύγχρονης Ανίχνευσης, Διάγνωσης και Ελέγχου στο Κέντρο Συντονισμού Ναυτικών Δυνάμεων, από όπου έκανε και δηλώσεις.

«Η Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς, γίνεται σύμφωνα με τα δικαιώματά της χώρας μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ειδικότερα 1624 (2005), 2170 (2014) και 2178 (2014) και το δικαίωμα της αυτοάμυνας στο 51ο το άρθρο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία, δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και η επιχείρηση γίνεται με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Ο κύριος σκοπός, σύμφωνα με τον Ακάρ, είναι «η παροχή ασφάλειας και σταθερότητας ώστε τα αδέλφια μας στη Συρία να επιστρέψουν ασφαλή στα σπίτια τους».

Σύμφωνα με την Hurriyet, o τούρκος Επιτελάρχης τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, σε όλες τις θάλασσές μας» υπογραμμίζοντας πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τη ικανότητα να διοικούν τρεις επιχειρήσεις με σύγχρονες μεθόδους.

«Δεν είναι μόνο τα Ίμια, μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο. Έχουμε την δύναμη να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» σημείωσε συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που κάνουν το γύρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Προκλήσεις και για το Σκοπιανό

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το διήμερο 11-12 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, θα επισκεφτεί την Τουρκία για διμερείς συνομιλίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ζάεφ θα επισκεφθεί τη χώρα μετά από πρόσκληση του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, και κατά τη διάρκεια επίσκεψης οι δύο πλευρές θα συζητήσουν διάφορα διμερή και περιφερειακά θέματα.

Επιπλέον, η ανακοίνωση τονίζει τους ισχυρούς δεσμούς της Τουρκίας με τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι «ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία του ισχυρού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών είναι οι συμπατριώτες μας στη ''Μακεδονία''».

Τέλος, στην ανακοίνωση η Τουρκία εξέφρασε τη στήριξη της Άγκυρας στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ για «την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και τα Βαλκάνια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βουλγαρία: Τρεις νεκροί και εκατοντάδες εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες

Κόσμος 04.10.2025
Μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο διασώστες

Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ελλάδα 04.10.2025
Πώς θα τιμωρούνται οι παραβάτες του ΚΟΚ

Απίστευτη γκάφα από τον Κουέστα ‑ Έφαγε γκολ πίσω από την σέντρα στην Τουρκία

Αθλητικά Νέα 04.10.2025
Ο Χουλιάν Κουέστα ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής της ήττας της Αντάλιασπορ με 5-2 απέναντι στη Ρίζεσπορ

Το «φιλί» της Σελήνης με τον Κρόνο μεταξύ 5 και 6 Οκτωβρίου ‑ Tι ώρα να το δείτε

Tech + Science 04.10.2025
Το φιλί μεταξύ του συντρόφου της Γης και του « Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «προσέλαβε» για μάνατζερ το ChatGPT

Αθλητικά Νέα 04.10.2025
Για να διαπραγματευτεί το νέο του συμβόλαιο

Έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού ‑ Για 1η φορά διαθέσιμο το ρινικό εμβόλιο για παιδιά

Ελλάδα 04.10.2025
Υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις για τη χορήγησή του

Δραματικό τέλος για κηπουρό σε βόθρο: Δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή στους ιδιοκτήτες βίλας στο Ρίο

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 55χρονος βρήκε ασφυκτικό θάνατο, όταν κλήθηκε να επισκευάσει μια αντλία λυμάτων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Αρτα: Ολοκληρώθηκε η εκταφή της 28χρονης Σπυριδούλας – Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατό της

Ελλάδα 04.10.2025
Απαντήσεις ζητάει η οικογένεια της εγκύου - Τα ερωτήματα που μένουν ανοιχτά

Ουκρανία: Ρωσικό drone χτύπησε ουκρανικό επιβατικό τρένο ‑Βίντεο με βαγγόνι να φλέγεται

Κόσμος 04.10.2025
Μια νέα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Σόστκα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Σοκ στη Βρετανία: Παντρεύτηκε 15χρονη βάσει της σαρία και τη βίαζε μαζί με άλλους 18 άνδρες

Κόσμος 04.10.2025
Οχτώ άνδρες καταδικάστηκαν σε συνολικά 91 χρόνια κάθειρξη για την εκμετάλλευση της ανήλικης