E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νοσοκομείο αρνήθηκε να κάνει επέμβαση σε οροθετικό άτομο

Καταγγελία της «Θετικής Φωνής»

Δημοσίευση 6/2/2018 | 14:07

Νοσοκομείο αρνήθηκε να κάνει επέμβαση σε οροθετικό άτομο

Την άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών δημόσιου νοσοκομείου σε οροθετικό άτομο, καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Ο ασθενής είχε κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση ρουτίνας, αλλά όταν διαπιστώθηκε ότι είναι φορέας του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, του ανακοινώθηκε ότι πρέπει να λάβει εξιτήριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου του οροθετικού ατόμου προς την «Θετική Φωνή», τα πράγματα εκτιλύχθηκαν ως εξης:

Το οροθετικό άτομο είχε κάνει εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας για μία επέμβαση ρουτίνας. Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή συναίνεσή του, υποβλήθηκε σε προεγχειρητική εξέταση για HIV, ενώ ο ίδιος δεν είχε ακόμη ενημερώσει το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας του. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο θεράπων ιατρός ενημέρωσε τον ασθενή ότι θα πρέπει να πάρει εξιτήριο και να μην υποβληθεί στην προγραμματισμένη επέμβαση, διαφορετικά θα τον καταγγείλουν για έκθεση του ιατρικού προσωπικού σε κίνδυνο, επειδή δε γνωστοποίησε ότι είναι οροθετικός στον HIV.

Η «Θετική Φωνή» επικοινώνησε άμεσα με τo νοσοκομείο, θέτοντας τη διοίκηση, τον διευθυντή της κλινικής και τον θεράποντα ιατρό προ των ευθυνών τους που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τελικά η διοίκηση του νοσοκομείου να εγγυηθεί ότι η προγραμματισμένη επέμβαση θα γίνει κανονικά και πως ο ασθενής θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε πολίτης.

Με αφορμή το συμβάν, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας διευκρινίζει ότι «η εξέταση για HIV χωρίς τη συναίνεση του ατόμου κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις παραβιάζει κατάφορα τα δικαιώματά του. Οι επαγγελματίες υγείας υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης σε κάθε περίπτωση, για την προστασία της υγείας των ίδιων των ασθενών και για τη διασφάλιση της δικής τους υγείας».

Και συμπληρώνει ότι «περιστατικά όπως το συγκεκριμένο αναδεικνύουν τη ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τον HIV, τους τρόπους μετάδοσής του, τη σημασία του μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου, καθώς και για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV».

Η «Θετική Φωνή» θα εντείνει τη συνεργασία της με συλλόγους επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς που εμπλέκονται στην παροχή σχετικών υπηρεσιών, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού, με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων που βιώνουν τα οροθετικά άτομα στο χώρο της υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιρανικά drones Shahed – Ο ήχος του «μοτοποδηλάτου» που σπέρνει τον τρόμο – Τι να κάνετε αν το δείτε

Κόσμος 04.03.2026
Γιατί δεν πρέπει να πλησιάζετε στα παράθυρα και ποιος είναι ο «κανόνας των δύο τοίχων»

Μπλακάουτ στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ ‑ Oι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Κόσμος 04.03.2026
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ ανέφεραν νωρίτερα ότι αναχαιτίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Κύπρος: Το SMS που πήγε σε όλους τους πολίτες

Κόσμος 04.03.2026
Σε περίπτωση λήψης γραπτού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις πιο κάτω οδηγίες

Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο

Κόσμος 04.03.2026
Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ιρανική επίθεση

Εύβοια: 43χρονος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας

Ελλάδα 04.03.2026
Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία του Αυλωναρίου Ευβοίας

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK‑130 από μαχητικό αεροσκάφος F‑35I

Κόσμος 04.03.2026
Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Ντουμπάι: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν έως και 350.000 δολάρια για να φύγουν με ιδιωτικά τζέτ

Κόσμος 04.03.2026
Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιστρατεύουν «στόλους SUV» για τη μεταφορά πολιτών στο Ριάντ μέσω της 10ωρης οδικής διαδρομής από το Ντουμπάι

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Κόσμος 04.03.2026
Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο

Καιρός 04.03.2026
Με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους θα κυλήσει το επόμενο 24ωρο σε αρκετές περιοχές της χώρας

Καταδικάστηκε ο Χάρι Μαγκουάιρ για τα επεισόδια στη Μύκονο

Αθλητικά Νέα 04.03.2026
Ο Αγγλος αμυντικός καταδικάστηκε για την συμπλοκή που είχε στη Μύκονο πριν από έξι χρόνια, όταν και είχε συλληφθεί στο νησί.

Βγήκε από τη ΜΕΘ το 5 μηνών βρέφος από τη Ζάκυνθο που είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα: Η ζωή νίκησε τον θάνατο, λέει ο Ηλιάδης

Ελλάδα 04.03.2026
Μετά από 11 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το παιδί τα κατάφερε με τον Ανδρέα Ηλιάδη να εύχεται στον μικρό «ήρωα» να έχει «από εδώ και πέρα μόνο χαρές»

Δοκιμαστικό SMS στις 19.00 σε όλα τα κινητά τηλέφωνα στην Κύπρο, προληπτικά μέτρα και σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες

Ελλάδα 04.03.2026
Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σήμερα γύρω στις 19:00, όταν θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο