E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα μελέτη εξηγεί γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά που έχουμε χάσει με δίαιτα

Ακόμα κι ένα χρόνο μετά τη δίαιτα το σώμα δεν έχει «επανεκπαιδευτεί» στο να μην πεινάει

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/2/2018 | 22:09

Νέα μελέτη εξηγεί γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά που έχουμε χάσει με δίαιτα

Όλοι όσοι έχουν κάνει κάποια δίαιτα το έχουν αντιμετωπίσει. Αφού χάσεις μερικά κιλά, τα ξαναπαίρνεις τόσο μα τόσο εύκολα. Μια νέα μελέτη Νορβηγών ερευνητών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, δίνει μια νέα εξήγηση για το φαινόμενο.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι τα άτομα που έχουν χάσει σημαντικό αριθμό κιλών πεινάνε περισσότερο και έχουν μεγάλη επιθυμία για φαγητό, τουλάχιστον επί ένα χρόνο μετά τη διακοπή της δίαιτας. Και ακόμα και όταν οι ορμόνες έχουν δώσει στον εγκέφαλο το αίσθημα του κορεσμού μετά το γεύμα, τα άτομα αυτά δεν αισθάνονται πληρότητα.

Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται να ενισχύσουν την θεωρία ότι το σώμα όταν χάνει βάρος προσπαθεί να το ανακτίσει καίγοντας περισσότερες θερμίδες, εξοικονομώντας θερμιδογόνες κινήσεις και πράγοντας την κατανάλωση τροφής.

Οι νορβηγοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι μηχανισμοί αυτοί εξελίχθηκαν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους σε περιόδους πείνας. Αλλά στις κοινωνίες που τα πλούσια σε θερμίδες φαγητά δεν είναι ποτέ σε ανεπάρκεια, οι μηχανισμοί αυτοί είναι ένα μεγάλο εμπόδιο σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Επιπλέον, τα παχύσαρκα άτομα, δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να υπερπηδήσουν τα συγκεκριμένα εμπόδια ακόμα κι όταν χάσουν κιλά. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία κάνει τον εγκέφαλο να αγνοεί τα σήματα πληρότητας που στέλνει το πεπτικό σύστημα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την διαδικασία απώλειας βάρους σε 35 άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (δείκτη μάζας/σώματος πάνω από 42,5). Αρχικά τους βοήθησαν να χάσουν το ένα δέκα του αρχικού τους βάρους, με διατροφικές συμβουλές, γυμναστική και ψυχοθεραπεία.

Μετά την απώλεια του βάρους (κατά μέσο όρο 10,8 κιλά) οι επιστήμονες τους εξέταζαν ανά έξι μήνες για δύο χρόνια για να δουν εάν ξαναέπαιρναν κιλά. Τα άτομα απαντούσαν σε ερωτήσεις, ενώ γίνονταν και μέτρηση πέντε ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη. Αυτό που διαπίστωσαν τελικά οι ερευνητές είναι ότι η αντίδραση του σώματος στην απώλεια βάρους άλλαζε με την πάροδο του χρόνου.

Στο τέλος του 12μηνου άσκησης και δίαιτας, οι συμμετεχοντες είχαν χάσει το 7,4% του βάρους τους και είχαν βελτιώσει τη φυσική τους κατάσταση. Αλλά ανέφεραν στους επιστήμονες σημαντική αύξηση της πείνας και της επιθυμίας για φαγητό. Και το αίσθημα πληρότητας μετά από γεύμα είχε μετριαστεί.

Μετά από 12 μήνες στο πρόγραμμα συντήρησης του νέου σωματικού βάρους, οι εθελοντές είχαν προσπαθήσει να μην πάρουν βάρος πάλι. Αλλά συνέχιζαν να αναφέρουν υψηλό αίσθημα πείνας και επιθυμίας για φαγητό, ενώ αισθάνονταν λιγότερο κορεσμό μετά από κάθε γεύμα. Κι ενώ είχαν χάσει βάρος και προσπαθούσαν να μην το ξαναπάρουν, οι ορμόνες της πείνας ενισχύονταν διαρκώς, ενώ του κορεσμού μειώνονταν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια με ίνες

Food 29.04.2024
Όλα τα tips για να φτιάξετε αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι

Λινό παντελόνι: Είναι αυτό που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις το πιο δροσερό ανοιξιάτικο στυλ

Style 29.04.2024
Αυτό είναι το μοναδικό παντελόνι που θα χρειαστείς την άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι!

4 συμβουλές για καλύτερη διάθεση στη δουλειά

Body+Mind 29.04.2024
Μάθε πώς θα περνάς καλά στη δουλειά σου κάθε μέρα!

Νιώθεις το πρόσωπό σου πρησμένο; Να πώς θα το καταπολεμήσεις

Body+Mind 29.04.2024
Υπάρχει λύση, αρκεί να ακούσεις το σώμα σου

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind Χτες
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind Χτες
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food Χτες
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια Χτες
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς