E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ράμα: Το Τσάμικο είναι ένα προβληματικό ζήτημα με την Ελλάδα

Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος

Δημοσίευση 2/2/2018 | 11:57

Ράμα: Το Τσάμικο είναι ένα προβληματικό ζήτημα με την Ελλάδα

Μνημείο για τους Τσάμηδες στην Ελλάδα, θέλει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος συνεχίζει προκλητικά να θέτει θέμα … Τσαμουριάς την ίδια ώρα που η Αθήνα το απορρίπτει ασυζητητί.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αληθινή Ιστορία» της τηλεόρασης VIZION PLUS, ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το… Τσάμικο ως ένα από τα πλέον «προβληματικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», συμπληρώνοντας με νόημα πως : «Είμαστε στη διαδικασία συζήτησης και ότι πρόκειται για κινήσεις σκακιού» εννοώντας τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ράμα απάντησε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, πως δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα» και πως «δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δυο πλευρών». Επιχειρώντας να διαψεύσει την ελληνική πλευρά, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως έχει τεθεί το επίμαχο θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα. Ωστόσο παραδέχτηκε πως οι κινήσεις είναι προσεκτικές ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά άλλα θέματα που οι δύο πλευρές φαίνεται πως καταλήγουν σε συμφωνία. «Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος. Η αλβανική πλευρά διεκδίκησε έντονα να τεθεί το θέμα των Τσάμηδων στο τραπέζι» δήλωσε ο Ράμα, συνεχίζοντας «Το γεγονός ότι τελειώνουμε με τη συζήτηση για όλα αυτά τα τρία πράγματα που ήταν αδιανόητα, είναι κατόρθωμα της κυβέρνησής μας, εργαζόμαστε για αυτά εδώ και τρεισήμισι χρόνια.

Επιμένουμε στο δικαίωμα της ανάμνησης αλλά σε κινήσεις σκακιού. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τα άλλα (θέματα). Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αυτά που μας ανήκουν» δήλωσε συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά προκλητικά το «δίκαιο αίτημα» των Τσάμηδων για την τοποθέτηση ενός μνημείου στην Ήπειρο ως … «ανάμνηση».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πω τα Τίρανα θα επιμείνουν προς την κατεύθυνση αυτή, απορρίπτοντας αλυτρωτικές και εδαφικές αξιώσεις κατά της Ελλάδας. «Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα αλβανικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια αυτό-φαντασία για τους δικούς της λόγους, ότι οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτή η αξίωση έχει το όνομα «Τσάμηδες». Δεν έχουμε τέτοια αξίωση. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που στο παρελθόν είχαν περιουσία στο ελληνικό κράτος, μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται» επεσήμανε ο Ράμα, παραβλέποντας πως οι Τσάμηδες συμπατριώτες εγκατέλειψαν την Ελλάδα το 1944, αναζητώντας προστασία στην Αλβανία, ώστε να μη λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη για την εγκληματική και αντεθνική δράση τους στη διάρκεια της κατοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία