E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παύθηκε ο επικεφαλής λομπίστας της Volkswagen για τα πειράματα σε ζώα

Πήρε όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο

Δημοσίευση 30/1/2018 | 18:11

Παύθηκε ο επικεφαλής λομπίστας της Volkswagen για τα πειράματα σε ζώα

Ο επικεφαλής λομπίστας της Volkswagen Τόμας Στεγκ, εκ των στενότερων συνεργατών του επικεφαλής του Ομίλου της VW Ματίας Μιούλερ, παύθηκε σήμερα από την θέση του «μέχρις ότου ξεκαθαριστεί η υπόθεση» των πειραμάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας σε πιθήκους.

Ο Στεγκ δήλωσε ότι έχει αναλάβει όλη την ευθύνη, καθώς στο τμήμα που διηύθυνε, των Εξωτερικών και Κυβερνητικών Σχέσεων, ανήκε και ο Χανς-Γκέοργκ Κούστζνιρ, ο οποίος ήταν μέλος του Προεδρείου του χρηματοδοτούμενου από τις VW, Daimler, BMW και Bosch Ευρωπαϊκού Ομίλου Ερευνών για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα της αυτοκίνησης (EUGT), ο οποίος διαλύθηκε το 2017, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο με το παράνομο λογισμικό πετρελαιοκίνητων γερμανικών αυτοκινήτων.

Το EUGT είναι το ερευνητικό κέντρο που πραγματοποίησε το 2014 τις έρευνες για την επίδραση του διοξειδίου του αζώτου στην υγεία, με πειράματα σε πιθήκους - ενδεχομένως και σε ανθρώπους, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της VW, κατά την διετία 2014-15, ο Κούστζνιρ υπήρξε στενός συνεργάτης του Στεγκ, ο οποίος λίγη ώρα πριν παραιτηθεί δήλωνε στην Bild ότι η εταιρία του «θέλει να αποκλείσει εντελώς τα πειράματα σε ζώα στο μέλλον ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι ανάλογο». Επιπλέον, ο Κούστζνιρ εκπροσωπούσε την VW και στην διαδικασία διάλυσης του EUGT το 2017.

Χθες το βράδυ, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του για το θέμα, ο Ματίας Μιούλερ δήλωσε ότι η VW είναι έτοιμη να διερευνήσει το έργο του EUGT και να αναλάβει τυχόν ευθύνες της. «Το Σαββατοκύριακο χρειάστηκε για μία ακόμη φορά να μάθουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη. Οι μέθοδοι του EUGT στις ΗΠΑ ήταν λάθος, ήταν ανήθικες και αποκρουστικές. Λυπάμαι που η VW ενεπλάκη στο θέμα ως ένας από τους χορηγούς του EUGT», δήλωσε ο κ. Μιούλερ, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε και την - τουλάχιστον προσωρινή - αντικατάσταση του κ. Στεγκ από τον Γενς Χάνεφελντ.

Ο Τόμας Στεγκ, πριν ενταχθεί στον Όμιλο της VW ως επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών και Κυβερνητικών Σχέσεων, υπηρέτησε ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος από το 1998 έως το 2009, πρώτα υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και έπειτα υπό την 'Ανγκελα Μέρκελ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βουλγαρία: Τρεις νεκροί και εκατοντάδες εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες

Κόσμος 04.10.2025
Μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο διασώστες

Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ελλάδα 04.10.2025
Πώς θα τιμωρούνται οι παραβάτες του ΚΟΚ

Απίστευτη γκάφα από τον Κουέστα ‑ Έφαγε γκολ πίσω από την σέντρα στην Τουρκία

Αθλητικά Νέα 04.10.2025
Ο Χουλιάν Κουέστα ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής της ήττας της Αντάλιασπορ με 5-2 απέναντι στη Ρίζεσπορ

Το «φιλί» της Σελήνης με τον Κρόνο μεταξύ 5 και 6 Οκτωβρίου ‑ Tι ώρα να το δείτε

Tech + Science 04.10.2025
Το φιλί μεταξύ του συντρόφου της Γης και του « Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «προσέλαβε» για μάνατζερ το ChatGPT

Αθλητικά Νέα 04.10.2025
Για να διαπραγματευτεί το νέο του συμβόλαιο

Έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού ‑ Για 1η φορά διαθέσιμο το ρινικό εμβόλιο για παιδιά

Ελλάδα 04.10.2025
Υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις για τη χορήγησή του

Δραματικό τέλος για κηπουρό σε βόθρο: Δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή στους ιδιοκτήτες βίλας στο Ρίο

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 55χρονος βρήκε ασφυκτικό θάνατο, όταν κλήθηκε να επισκευάσει μια αντλία λυμάτων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Αρτα: Ολοκληρώθηκε η εκταφή της 28χρονης Σπυριδούλας – Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατό της

Ελλάδα 04.10.2025
Απαντήσεις ζητάει η οικογένεια της εγκύου - Τα ερωτήματα που μένουν ανοιχτά

Ουκρανία: Ρωσικό drone χτύπησε ουκρανικό επιβατικό τρένο ‑Βίντεο με βαγγόνι να φλέγεται

Κόσμος 04.10.2025
Μια νέα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Σόστκα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Σοκ στη Βρετανία: Παντρεύτηκε 15χρονη βάσει της σαρία και τη βίαζε μαζί με άλλους 18 άνδρες

Κόσμος 04.10.2025
Οχτώ άνδρες καταδικάστηκαν σε συνολικά 91 χρόνια κάθειρξη για την εκμετάλλευση της ανήλικης