E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρήκαν απολίθωμα δεινοσαύρου μεγάλου όσο ένα λεωφορείο

Τι συνέβη;

Δημοσίευση 29/1/2018 | 19:39

Βρήκαν απολίθωμα δεινοσαύρου μεγάλου όσο ένα λεωφορείο

Αιγύπτιοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στο αιγυπτιακό τμήμα της ερήμου Σαχάρα το απολίθωμα ενός νέου δεινοσαύρου ο οποίος είχε μήκος λεωφορείου.

Πρόκειται για έναν φυτοφάγο δεινόσαυρο, ο οποίος ονομάσθηκε «Μανσουρόσαυρος» (Mansourasaurus shahinae) και είχε μακρύ λαιμό και οστέινες πλάκες ενσωματωμένες στην επιφάνεια του δέρματός του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο δρα Χεσάμ Σαλάμ του Τμήματος Γεωλογίας του αιγυπτιακού Πανεπιστημίου της Μανσούρα (εξ ου και το όνομα του δεινοσαύρου), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Ecology and Evolution».

Ο ερευνητής δρ Έρικ Γκόρσακ του Μουσείου Φιλντς των ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή, δήλωσε ότι πρόκειται για «μία σημαντική ανακάλυψη για την αιγυπτιακή και γενικότερα για την αφρικανική παλαιοντολογία.

Η Αφρική παραμένει ένα γιγάντιο ερωτηματικό, όσον αφορά τα ζώα που την κατοικούσαν στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων», δηλαδή στην Ύστερη Κρητιδική περίοδο.

Ελάχιστα, κακοδιατηρημένα και πολύ απομακρυσμένα μεταξύ τους απολιθώματα δεινοσαύρων έχουν βρεθεί στην Αφρική από εκείνη την εποχή.

Ένας λόγος είναι ότι τα όποια απολιθώματα έχουν εξαφανισθεί κάτω από την πλούσια αφρικανική βλάστηση, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές με αφθονία απολιθωμάτων, όπως η Παταγωνία και η έρημος Γκόμπι στη Μογγολία.

Αναλύοντας τον Μανσουρόσαυρο, οι επιστήμονες κατέληξαν στην εκτίμηση ότι έχει μεγαλύτερες ομοιότητες με δεινόσαυρους από την Ευρώπη και την Ασία, παρά με τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική. Από αυτό συμπεραίνουν ότι τουλάχιστον μερικοί δεινόσαυροι μπορούσαν τότε -πριν 100 έως 66 εκατ. χρόνια- να μετακινηθούν ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αφρική.

Ο Μανσουρόσαυρος ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των Τιτανόσαυρων, που ήσαν μακρυλαίμηδες φυτοφάγοι δεινόσαυροι. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που περπάτησαν ποτέ στη Γη, όπως ο Αργεντινόσαυρος και ο Παταγωτιτάν.

Για τα δεδομένα των Τιτανόσαυρων, ο Μανσουρόσαυρος ήταν μετρίου μεγέθους, έχοντας περίπου το βάρος ενός μεγάλου αφρικανικού ελέφαντα.

Ο σκελετός του είναι το καλύτερα διατηρημένο απολίθωμα του τέλους της εποχής των δεινοσαύρων, που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Αφρική, καθώς έχουν βρεθεί τμήματα του κρανίου του, η κάτω γνάθος, ο λαιμός, τα πλευρά του, μεγάλο μέρος των ώμων και των μπροστινών άκρων, καθώς και τμήμα τού πίσω ποδιού του.

«Όταν είδα τα απολιθώματα για πρώτη φορά, το σαγόνι μου κρέμασε ως το πάτωμα. Αυτό ήταν πραγματικά το "ιερό δισκοπότηρο", ένας καλοδιατηρημένος δεινόσαυρος από το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων στην Αφρική, κάτι που εμείς οι παλαιοντολόγοι ψάχναμε εδώ και πολύ-πολύ καιρό» δήλωσε ο παλαιοντολόγος δρ. Ματ Λαμάνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κάρνεγκι των ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Disneyland: Γυναίκα πέθανε μετά τη βόλτα στο Haunted Mansion

Κόσμος 09.10.2025
Μια 60χρονη γυναίκα πέθανε μετά τη βόλτα της στο εμβληματικό Haunted Mansion της Disneyland

Έβγαλε τσεκούρι μέσα σε λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας και απειλούσε επιβάτες και οδηγό

Ελλάδα 09.10.2025
Οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο σημείο, όρμησαν πάνω του, τον ακινητοποίησαν, του πέρασαν χειροπέδες και κατέσχεσαν το τσεκούρι

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την ειρήνη

Κόσμος 09.10.2025
Το σχέδιο Τραμπ και οι προηγούμενες εκεχειρίες

Έκρηξη στη ντισκοτέκ Jacky.O: Η ανατροπή και τα λάθη του δράστη

Ελλάδα 09.10.2025
Οι αστυνομικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις του δράστη, εντοπίζοντας σημαντικά λάθη

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Είμαι αφοσιωμένος στους Μπακς, σε 6‑7 μήνες πολλά αλλάζουν όμως

Αθλητικά Νέα 09.10.2025
Τι είπε ο Έλληνας σούπερ σταρ, με αφορμή δημοσιεύματα για το μέλλον του

Γαλλία: Τραγικός θάνατος για 60χρονη ‑ Παγιδεύτηκε στο παράθυρο του αυτοκινήτου της ενώ το καθάριζε

Κόσμος 09.10.2025
Η Μπερναντέτ Ντελμότ βρέθηκε νεκρή στο αυτοκίνητό της στο μικρό γαλλικό χωριό Μπισί-συρ-Φλε στις 13 Ιουνίου.

Αλλάζουν τα τεκμήρια διαβίωσης μετά από 20 χρόνια: Μειώνονται έως 73%

Ελλάδα 09.10.2025
Φορολογική ανάσα για 477.000 νοικοκυριά

Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύντροφό του επειδή δεν τον άφησε να φέρει φίλους στο σπίτι

Ελλάδα 09.10.2025
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος απέδωσε την αιτία του καβγά σε λόγους ερωτiκής αντιζηλίας της συντρόφου του

Συνελήφθη ο 43χρονος που κάρφωσε την έγκυο σύζυγο με πιρούνι – Μάχη για να μην χάσει την όραση της

Ελλάδα 09.10.2025
Η 38χρονη υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια

Ενιαίο Μητρώο Οχημάτων: Νέο ψηφιακό «μάτι» για κάθε αυτοκίνητο στην Ελλάδα

Ελλάδα 09.10.2025
Όλα τα στοιχεία σε μία πλατφόρμα. Έρχονται πάνω από 1 εκατ. ειδοποιητήρια για ΙΧ χωρίς ΚΤΕΟ, χωρίς ασφάλεια και με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας