E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες χρηματοδοτούσαν πειράματα σε ανθρώπους

Τα πειράματα είχε παραγγείλει ερευνητικό οργανισμός

Δημοσίευση 29/1/2018 | 10:01

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες χρηματοδοτούσαν πειράματα σε ανθρώπους

Πειράματα σε ανθρώπους, που είχαν αναγκαστεί να εισπνεύσουν διοξείδιο του αζώτου –ένα τοξικό αέριο που περιέχεται στις εκπομπές των εξατμίσεων αυτοκινήτων– είχε παραγγείλει ένας ερευνητικός οργανισμός ο οποίος χρηματοδοτείτο από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αποκαλύπτει η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

Τα πειράματα έγιναν στο πλαίσιο έρευνας που είχε παραγγείλει ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον Τομέα των Μεταφορών (EUGT).

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τα στοιχεία αυτής της έρευνας. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του EUGT –που έκλεισε πέρυσι– για να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Ο όμιλος αυτός χρηματοδοτείτο από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW.

Ο σκοπός και τα αποτελέσματα των πειραμάτων δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Όμως οι αποκαλύψεις για πειράματα σε ανθρώπους καταγράφονται την ώρα που η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με απαγορεύσεις της εισόδου των αυτοκινήτων με ντιζελοκινητήρες, που εκπέμπουν τοξικά αέρια, στα κέντρα πόλεων σε όλον τον κόσμο, μετά τις αποκαλύψεις το 2015 σχετικά με το γεγονός ότι η VW είχε εφοδιάσει τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητά της με ειδικό –παράνομο– λογισμικό για να εμφανίζονται πολύ χαμηλότερες οι εκπομπές τοξικών αερίων των εξατμίσεων ντιζελοκινητήρων όταν υποβάλλονταν σε ελέγχους από εποπτικούς φορείς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung, περίπου 25 νεαροί εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για πολύωρες περιόδους. Το πείραμα είχε διεξαχθεί σε ένα ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, στη Γερμανία.

Οι συνέπειες της εισπνοής του διοξειδίου του αζώτου στους οργανισμούς των νεαρών ανθρώπων δεν είχαν διασαφηνιστεί όταν δημοσιεύθηκε η μελέτη στο πλαίσιο της οποίας έγινε το συγκεκριμένο πείραμα, το 2016, σύμφωνα με τη Stuttgarter Zeitung.

Η Daimler την Κυριακή καταδίκασε τη μελέτη αυτή.

Ο ίδιος ερευνητικός οργανισμός είχε παραγγείλει άλλη μια έρευνα που προκαλεί σάλο. Στο πλαίσιο αυτής της τελευταίας, πίθηκοι αναγκάζονταν να εισπνέουν τοξικά αέρια που εκλύονταν από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου Φολκσβάγκεν εφοδιασμένου με το παράνομο λογισμικό.

«Μας προκαλούν φρίκη η έκταση και η εφαρμογή αυτών των ερευνών. Καταδικάζουμε τα πειράματα με τον πιο έντονο τρόπο. Παρότι η Daimler δεν είχε καμιά επιρροή στον σχεδιασμό της έρευνας, αρχίσαμε μια ευρεία έρευνα για το ζήτημα», ανέφερε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Η εφημερίδα The New York Times ανέφερε, σε ρεπορτάζ της για τη δεύτερη επιστημονική έρευνα, ότι τα πειράματα στους πιθήκους έγιναν το 2014. Η BMW, η Daimler και η VW καταδίκασαν τα πειράματα για τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων σε πιθήκους.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, ο EUGT είχε παραγγείλει τη μελέτη για να υπερασπιστεί τη χρήση του πετρελαίου ντίζελ στους κινητήρες αυτοκινήτων, μετά την καταγγελία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι εκπομπές των αερίων από τις εξατμίσεις αυτών των κινητήρων είναι καρκινογόνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: Τραγικός θάνατος για 60χρονη ‑ Παγιδεύτηκε στο παράθυρο του αυτοκινήτου της ενώ το καθάριζε

Κόσμος 09.10.2025
Η Μπερναντέτ Ντελμότ βρέθηκε νεκρή στο αυτοκίνητό της στο μικρό γαλλικό χωριό Μπισί-συρ-Φλε στις 13 Ιουνίου.

Αλλάζουν τα τεκμήρια διαβίωσης μετά από 20 χρόνια: Μειώνονται έως 73%

Ελλάδα 09.10.2025
Φορολογική ανάσα για 477.000 νοικοκυριά

Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύντροφό του επειδή δεν τον άφησε να φέρει φίλους στο σπίτι

Ελλάδα 09.10.2025
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος απέδωσε την αιτία του καβγά σε λόγους ερωτiκής αντιζηλίας της συντρόφου του

Συνελήφθη ο 43χρονος που κάρφωσε την έγκυο σύζυγο με πιρούνι – Μάχη για να μην χάσει την όραση της

Ελλάδα 09.10.2025
Η 38χρονη υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια

Ενιαίο Μητρώο Οχημάτων: Νέο ψηφιακό «μάτι» για κάθε αυτοκίνητο στην Ελλάδα

Ελλάδα 09.10.2025
Όλα τα στοιχεία σε μία πλατφόρμα. Έρχονται πάνω από 1 εκατ. ειδοποιητήρια για ΙΧ χωρίς ΚΤΕΟ, χωρίς ασφάλεια και με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Φορείο με ηλικιωμένη έπεσε από ασθενοφόρο στον δρόμο – Ανοιξε η πόρτα του οχήματος

Ελλάδα 09.10.2025
Απίστευτο περιστατικό στην Αλεξανδρούπολη

Ο Μακρόν θα ορίσει νέο πρωθυπουργό στις επόμενες 48 ώρες ανακοίνωσε το Ελιζέ

Κόσμος 09.10.2025
Αγκάθι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Η Χαμάς αποδέχθηκε τη συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα και το Σάββατο θα απελευθερώσει τους ζωντανούς ομήρους

Κόσμος 09.10.2025
«Με τη βοήθεια του Θεού θα τους φέρουμε όλους σπίτι», έγραψε ο Νετανιάχου

Ραφήνα: Τραυματισμένο αλεπουδάκι ψάχνει τροφή στην κεντρική πλατεία

Ελλάδα Χτες
Η αλεπού φαινόταν εξοικειωμένη με την ανθρώπινη παρουσία, ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο συχνό

Η Τουρκία «παίζει» με τη φωτιά στα Βαλκάνια: Έστειλε χιλιάδες drones καμικάζι στο Κόσοβο

Κόσμος Χτες
«Είναι drones μάχης εξοπλισμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς και δυνατότητα να πλήττουν τόσο κινούμενους όσο και στατικούς εχθρικούς στόχους» έγραψε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

14 νεκροί από «εpωτικό τρίγωνο»: «Ήθελαν την ίδια γυναίκα»

Κόσμος Χτες
Πέντε ακόμη άτομα τραυματίστηκαν

Ο μεγιστάνας της Πόρσε... σκάβει το Σάλτσμπουργκ: Θέλει να φτιάξει τούνελ που θα συνδέει την έπαυλή του με το κέντρο της πόλης!

Κόσμος Χτες
Παρά τις αντιδράσεις, το έργο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Πολεοδομίας και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα