E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παρίσι: Συνεχίζει να ανεβαίνει η στάθμη του Σηκουάνα ‑ Φόβοι για υπερχείλιση

Η πόλη του φωτός βλέπει το ποτάμι να φουσκώνει...

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/1/2018 | 18:35

Παρίσι: Συνεχίζει να ανεβαίνει η στάθμη του Σηκουάνα ‑ Φόβοι για υπερχείλιση

Αυξήθηκε περαιτέρω το Σάββατο (27.01.2018) η στάθμη του ποταμού Σηκουάνα στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις αναμένεται ότι έως την Κυριακή θα έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών ενώ οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο να σημειωθούν πλημμύρες.

Η κυβερνητική υπηρεσία «Vigicrues», που παρακολουθεί και προειδοποιεί τις ανόδους στη στάθμη των υδάτων, ανακοίνωσε πως υπήρξε στη διάρκεια της νύκτας μια μικρή αύξηση της στάθμης του ποταμού στην πρωτεύουσα και ενδέχεται να πλησιάσει στο υψηλότερο σημείο της, το οποίο είχε φθάσει για τελευταία φορά το 2016.

Η άνοδος της στάθμης του Σηκουάνα έχει ήδη κάνει να πλημμυρίσουν παρόχθιοι δρόμοι περιπάτου στο Παρίσι και υποχρέωσε το μουσείο του Λούβρου να κλείσει η έκθεση ισλαμικής τέχνης στο υπόγειο. Επίσης διακόπηκε η κίνηση στην προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή RER C, που περνά σε μεγάλο τμήμα της δίπλα από το ποτάμι και χρησιμοποιείται από πολλούς πολίτες που ζουν εκτός πόλης για να πάνε στις δουλειές τους στο κέντρο του Παρισιού.

Μετά την άνοδο των υδάτων διεκόπη και η κυκλοφορία στο ποτάμι των γνωστών τουριστικών πλοιαρίων «Bateaux Mouches», ενώ κύκνοι κολυμπούν πλέον σε σημεία όπου συνήθως υπάρχει οδόστρωμα. Ακόμη και αρουραίοι έχουν αναγκαστεί να βγουν στους δρόμους του Παρισιού εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων του ποταμού.

Οι Αρχές έχουν λάβει μέτρα κλείνοντας προληπτικά αρκετές σήραγγες και πάρκα, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί Musee d'Orsay και Orangerie. Παράλληλα έχουν απαγορέψει την κυκλοφορία στους παρόχθιους δρόμους αλλά και στο ίδιο το ποτάμι, προς απογοήτευση των τουριστών που ήθελαν να κάνουν μια βόλτα με σκάφη για να θαυμάσουν τα αξιοθέατα.

Πλημμύρες είχαν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο Παρίσι το 1910, όταν η στάθμη του Σηκουάνα είχε φθάσει στο ψηλότερο σημείο που έχει καταγραφή, τα 8,65 μέτρα. Σήμερα στις 09:50 στη γέφυρα του Οστερλίτς (Αούστερλιτς) η στάθμη του Σηκουάνα βρισκόταν στα 5,70 μέτρα, ενώ προβλέπεται ότι αύριο το βράδυ θα έχει φθάσει περίπου τα 5,90 μέτρα.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, δήλωσε ότι ο δήμος αντιμετωπίζει την κατάσταση που έχει προκύψει με το πρόβλημα των πλημμυρών, ωστόσο όπως τόνισε θα πρέπει να ληφθουν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Όπως είπε η δήμαρχος, κατάσταση αναμένεται να είναι κρίσιμη και την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα αργήσει να υποχωρήσει το νερό.

Πιο δραματική είναι η κατάσταση σε αρκετές περιοχές στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας λόγω των πλημμυρών. Στο προάστιο Villeneuve-Saint-Georges δεκάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι μετακινούνται με βάρκες. Σημαντικές πλημμύρες έγιναν και στο διαμέρισμα Υonne νοτιότερα, όπου τα νερά κάλυψαν κάπου 40 δρόμους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτές είναι οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Οικονομία 03.05.2024
Η θέση της Ελλάδας

Φωτιά τώρα στη Βοιωτία ‑ Σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Ελλάδα 03.05.2024
Μεγάλη φωτιά στην Αγία Τριάδα Βοιωτίας

Φρiκη στην Κρήτη: Βίντεο «καίει» το νονό που βiαζε το βαφτιστήρι του

Ελλάδα 03.05.2024
O 51χρονος ισχυρίστηκε πως είναι «άρρωστος»

Η κρίση των ΗΠΑ μεταφέρεται στη Γαλλία: Αστυνομική επιχείρηση και επεισόδια στο Παρίσι με διαδηλωτές

Κόσμος 03.05.2024
Εκκένωση πολλών δεκάδων φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

Οικονομία 03.05.2024
Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής

Βούλα: «Βλέπουν» κόντρες μηχανών πίσω από την παράσυρση της 72χρονης από δύο μοτοσικλέτες

Ελλάδα 03.05.2024
Ο σύζυγός της άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο και είδε δύο μηχανές να έρχονται από το φανάρι η μία δίπλα από την άλλη με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

Ελλάδα 03.05.2024
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 π.μ. στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης