E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιδημία τα κονδυλώματα: Ενα στα δύο τεστ Παπ «κρύβει» τον ιό HPV

Τι πρέπει να προσέχουμε

Δημοσίευση 25/1/2018 | 10:47

Επιδημία τα κονδυλώματα: Ενα στα δύο τεστ Παπ «κρύβει» τον ιό HPV

Σε ιατρεία Παθολογίας Τραχήλου σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα στην Ελλάδα, ως και στο 50% των τεστ Παπ που διενεργούνται σε γυναίκες υποδηλώνεται η παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Οι περισσότερες λοιμώξεις (90%) θα υποστρέψουν, ενώ στο υπόλοιπο 10% ο ιός θα παραμείνει με αυξημένο κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή κλινική νόσος. Ο ιός HPV είναι "υπεύθυνος" για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως.

Η χρήση του προφυλακτικού - απαραίτητη για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων - μειώνει αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV, για τον οποίο τελικά η βασική προστασία δημιουργείται μόνο με τον εμβολιασμό.
Αυτά επισημάνθηκαν από τους ειδικούς στη διάρκεια εκδήλωσης για ενημερωτική εκστρατεία με σύνθημα "Μην αργήσεις!" και με στόχο την προστασία από τον ιό HPV που σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου, που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής HPV Εταιρίας της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας και του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων.

Αφετηρία και βάση της ενημερωτικής εκστρατείας αποτελεί η ιστοσελίδα hpvirus.gr, ενώ από τις 25 Ιανουαρίου θα προβάλλεται τηλεοπτικό σποτ για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον HPV και την προστασία από αυτόν μέσω εμβολιασμού.

Ο ιός HPV προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, ο επικίνδυνος ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων συσχετίζεται και με καρκίνους άλλων οργάνων, όπως κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, πέους, στοματικής κοιλότητας, αμυγδαλών, φάρυγγα, λάρυγγα και οισοφάγου, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής HPVΕταιρείας κ. Θεόδωρος Αγοραστός.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, η προστασία από τους συσχετιζόμενους με τον ιό HPV καρκίνους μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενώς με τον εμβολιασμό εναντίον του HPV και δευτερογενώς, όσον αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με προληπτικό έλεγχο των γυναικών, έτσι ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση εγκατεστημένων προκαρκινικών βλαβών. Το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που κυκλοφορεί, παρέχει προστασία από 7 καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) και 2 χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού και με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες διεθνείς υγειονομικές αρχές έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας.

Το εμβόλιο για τον HPV πρέπει να γίνεται από όλες τις κοπέλες και όσο πιο νωρίς από την ηλικία των 11 ετών, δήλωσε ο καθηγητής. Άλλωστε το κόστος του εμβολίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου για τις έφηβες βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Ακόμα και αν μία γυναίκα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV και μάλιστα με ογκογόνο στέλεχος, θα προστατευθεί από τα υπόλοιπα ογκογόνα στελέχη του ιού, άρα έχει να ωφεληθεί σημαντικά με τον εμβολιασμό.

Ο κ. Γεώργιος Κρεατσάς, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό των εφήβων και κάλεσε τους γονείς να ενημερωθούν για την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο στα παιδιά τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών πρέπει να θωρακίζονται με το εμβόλιο έναντι του HPV. Ο έγκαιρος εμβολιασμός πριν την έκθεση στον ιό προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία και γι αυτό το λόγο το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν. Η χρήση του προφυλακτικού - απαραίτητη για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων - μειώνει αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV, πρόσθεσε ο κ. Γ. Κρεατσάς.

Ο κ. Αθανάσιος Μίχος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε πως "οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ιοί που εμπλέκονται σε λοιμώξεις του δέρματος και των βλεννογόνων της περιγεννητικής περιοχής, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα. Επιπλέον η εμμένουσα λοίμωξη με κάποιους συγκεκριμένους υποτύπους προκαλεί νεοπλάσματα της γεννητικής περιοχής και του στοματοφάρυγγα". Εξήγησε δε ότι "επειδή η έκθεση στους ιούς HPV γίνεται σύντομα μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, καταλληλότερη ηλικία εμβολιασμού είναι η εφηβική ηλικία. Τα εμβόλια για ιούς HPV έχουν δείξει έως τώρα ότι, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για την πρόληψη γεννητικών κονδυλωμάτων και προκαρκινωδών αλλοιώσεων της γεννητικής περιοχής".

"Επιδημία" χαρακτήρισε τη λοίμωξη από τον ιό HPV ο κ. Γεώργιος Τρίμης, Ιατρικός Υπεύθυνος Τμήματος Εμβολίων της MSD, καθώς όπως εξήγησε ο ιός HPVείναι πολύ μολυσματικός και μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και χωρίς ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ιατρεία Παθολογίας Τραχήλου σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα στην Ελλάδα, ως και στο 50% των τεστ Παπ υποδηλώνεται η παρουσία του ιού. Οι περισσότερες λοιμώξεις (90%) θα υποστρέψουν, ενώ στο υπόλοιπο 10% ο ιός θα παραμείνει με αυξημένο κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή κλινική νόσος.

Ο ιός HPV υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Ο ιός έχει αποδειχθεί ότι εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τις προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις, σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με καρκίνο και προκαρκινικές αλλοιώσεις στον πρωκτό, τον κόλπο και το αιδοίο, νοσήματα όπου το εμβόλιο έναντι του HPV έχει δείξει αποτελεσματικότητα. Αναφερόμενος στο προφίλ ασφαλείας του εμβολίου, ο κ. Τρίμης επισήμανε ότι από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 270 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 86 χώρες που έχουν εντάξει το εμβόλιο στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμού (70 χώρες μόνο στα κορίτσια και 16 χώρες και στα δύο φύλα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με ήρωα τον Μοναστηρλή στα πέναλτι, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους 8 του Κυπέλλου, 5‑4 τον Ατρόμητο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο 21χρονος Δημήτρης Μοναστηρλής απέκρουσε στην τελευταία εκτέλεση του Καραμάνη

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης

Ελλάδα Χτες
Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών

Ελλάδα Χτες
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Σέρρες: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο 16χρονος που ξυλοκόπησε τον 17χρονο

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη και η μητέρα του κατηγορουμένου για παραμέληση ανηλίκου

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Μαθητής Γυμνασίου έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από την Υψηλή Γέφυρα

Ελλάδα Χτες
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε το νεαρό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Φρένο στα ενοίκια από το 2026: Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Οικονομία Χτες
Δέσμη παρεμβάσεων με «κλειδωμένα» ενοίκια έως 5 χρόνια, επιδότηση έως 300 €/τ.μ. για κλειστά ακίνητα και διοικητικό καθορισμό τιμών στις νέες οικοδομές

Ο Αρης 2‑0 τον Παναιτωλικό και παίζει με Παναθηναϊκό στους 8 του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Με δύο γκολ των Μορόν, Ράσιτς από το πρώτο ημίχρονο ο Αρης κέρδισε εύκολα τον Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη και προκρίθηκε στο μονό προημιτελικό Κυπέλλου

Νεκρός 17χρονος στις Σέρρες μετά από καβγά για μια κοπέλα, συνελήφθη 16χρονος

Ελλάδα Χτες
Ένα χτύπημα με αγκώνα στο κεφάλι του 17χρονου φέρεται να ήταν το μοιραίο

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Ελλάδα Χτες
Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός Χτες
Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά

Ελλάδα Χτες
Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων