E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων HIV και σύφιλης

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας του ΚΕΕΛΠΝΟ

Δημοσίευση 30/9/2012 | 00:00

Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων HIV και σύφιλης

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που κοινοποιούνται στην τελευταία έκθεση Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η έκθεση, που έχει να κάνει με την αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις περιοχές οι οποίες εμφανίζουν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Στην έρευνα φαίνεται πως στην Αθήνα επανεμφανίζονται ασθένειες οι οποίες είχαν εξαφανιστεί, εξαπλώνονται ραγδαία τα λοιμώδη νοσήματα, διαπιστώθηκαν νεοεμφανιζόμενα νοσήματα, καθώς και κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών.

HIV, ηπατίτιδα B και C, ελονοσία, φυματίωση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ραγδαία αύξηση, κυρίως η σύφιλη, βλεννόρροια και κονδυλώματα, καθώς και δερματικά νοσήματα, όπως η ψώρα και η φθειρίαση, είναι τα λοιμώδη νοσήματα που ανιχνεύθηκαν.

"Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε δραματικές αυξήσεις στον επιπολασμό* της HIV λοίμωξης στη χώρα μας" επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο διαπίστωσε ότι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Οι νέες μολύνσεις από τον ιό αφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), ενώ σημαντικό ποσοστό αφορά άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (55,5%). Επίσης, παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων και σε ετεροφυλόφιλα άτομα (24,6%).

"Ιδιαίτερα ανησυχητικό", σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, "είναι το γεγονός ότι το 12,9% των ατόμων με HIV στη χώρα μας αφορά μετανάστες, με αυτόν τον αριθμό να έχει αυξητικές τάσεις καθώς η εισροή μεταναστών στον ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη".

Αυξάνονται τα κρούσματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Τα έως τώρα δεδομένα από τις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ στις πλατείες Ομονοίας, Βικτωρίας, Αττικής, Λαρίσης, Καραΐσκάκη, Αμερικής και στον Βοτανικό, καθώς και τα δεδομένα από την τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, δείχνουν ότι παρατηρούνται αυξήσεις στον επιπολασμό άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τα κονδυλώματα (HPV), η σύφιλη και η γονόρροια, έξαρση σε λοιμώδη νοσήματα όπως οι ηπατίτιδες και η φυματίωση, αλλά και επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν για χρόνια εξαφανιστεί, όπως η πολιομυελίτιδα, καθώς και πολλαπλά κρούσματα παρασιτώσεων.

Τα ποσοστά αυτά αποδίδονται τόσο στην αύξηση της ανδρικής και γυναικείας πορνείας (νόμιμης και μη), όσο και στην τεράστια εισροή αλλοδαπών χωρίς νόμιμα έγγραφα και χωρίς εμβολιαστική κάλυψη στις χώρες προέλευσης.

*Επιπολασμός: Ο αριθμός των υπαρχουσών περιπτώσεων μιας ασθένειας σε έναν ορισμένο πληθυσμό και σε συγκεκριμένο χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία Erminio: Πάνω από 1.100 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Ελλάδα 02.04.2026
752 κλήσεις για την Περιφέρεια Αττικής

Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα χαμένα βίντεο των Τεμπών, αναβάλλεται επ` αόριστον η εκδίκαση

Ελλάδα 02.04.2026
H εξέλιξη αυτή αυτή έρχεται έπειτα από 19 συνεδριάσεις του και στο δικαστήριο είχαν καταθέσει οι πρώτοι τρεις μάρτυρες.

Κόρινθος: Χαροπαλεύει στο «Γεννηματάς» η 38χρονη που κακοποίησε ο πρώην της

Ελλάδα 02.04.2026
Νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Πόλεμος Μέση Ανατολή: Ξεπέρασε τα 200 ευρώ το βαρέλι το ντίζελ στην Ευρώπη

Οικονομία 02.04.2026
Για πρώτη φορά μετά το 2022 - Το διάγγελμα Τραμπ δεν αποκλιμάκωσε τις αγορές

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος παρενοχλούσε 10χρονες μαθήτριές του

Ελλάδα 02.04.2026
«Είχα πιει, ποτέ δεν τις άγγιξα»

ΝΥΤ: Σκέψεις για «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ» στον απόηχο των απειλών Τραμπ

Κόσμος 02.04.2026
Επιπλέον 300.000 στρατιώτες και έξτρα δαπάνη 290 δισ. ευρώ ετησίως

Μυτιλήνη: Ξέχασαν παιδιά δημοτικού μετά από εκκλησιασμό

Ελλάδα 02.04.2026
Ορισμένα έβαλαν τα κλάματα και φοβήθηκαν - Ξεκίνησε διοικητική έρευνα

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης μέσα από εντυπωσιακές δορυφορικές εικόνες – Το σχόλιο Κολυδά

Κόσμος 02.04.2026
Οι δορυφόροι «αιχμαλώτισαν» λεπτό προς λεπτό την «εισβολή» της αφρικανικής σκόνης στη νότια Ελλάδα

Σάκης Αρναούτογλου: Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα ‑ Η πρόγνωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Καιρός 02.04.2026
Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό μέχρι το Πάσχα

«Επτά εκατομμύρια Ιρανοί σας περιμένουμε έτοιμοι και οπλισμένοι» λέει η Τεχεράνη στις ΗΠΑ

Κόσμος 02.04.2026
«Θα πας στα βάθη της Κόλασης» απειλεί ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τον ηγέτη της Χεζμπολάχ

Ζάκυνθος: Ανοιξε ο δρόμος και «κατάπιε» φορτηγό στον Αγιο Σώστη

Ελλάδα 02.04.2026
Η καθίζηση προκλήθηκε από εργασίες της ΔΕΥΑΖ και τη συσσώρευση νερού σε φρεσκοσκαμμένο χαντάκι, σε συνδυασμό με διάβρωση και σπηλαίωση από τη θάλασσα

Βίντεο – «γροθιά» στο στομάχι: Παιδιά στη Γάζα παίζουν με κούκλα αναπαριστώντας σκηνές κηδείας

Ελλάδα 02.04.2026
Τα παιδιά της Παλαιστίνης μεγαλώνουν μέσα στον εφιάλτη του πολέμου