E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Εθνική Τράπεζα έγινε η πρώτη που απεξαρτήθηκε από τον ELA

Κατάφερε μηδενισμό του δανεισμού της

Δημοσίευση 19/1/2018 | 12:22

Η Εθνική Τράπεζα έγινε η πρώτη που απεξαρτήθηκε από τον ELA

Τον μηδενισμό του δανεισμού της από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) εξασφάλισε η Εθνική Τράπεζα, αποτελώντας έτσι την πρώτη ελληνική τράπεζα που το πετυχαίνει.

Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνον πετυχαίνει την απεξάρτηση της από τον ELA αλλά διαθέτει ήδη και πλεονάζουσα ρευστότητα που μπορεί να την χρησιμοποιήσει στο ενδεχόμενο επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά.

Η απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον ακριβό, συγκριτικά, δανεισμό του ELA, της επιτρέπει μεταξύ άλλων να επικεντρωθεί με μεγαλύτερη έμφαση στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η πλήρης απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον ELA - που ήταν βασικός στόχος της στρατηγικής της διοίκησης της Τράπεζας - επιτεύχθηκε μεταξύ άλλων από την αύξηση των καταθέσεων και την αύξηση της χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά μέσω repos που πέτυχε η Τράπεζα στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η έκθεση της Τράπεζας στον ELA είχε υποχωρήσει σε 1 δισ. ευρώ, περίπου.

Ουσιαστική συνεισφορά στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας θα έχουν και οι αποεπενδύσεις από θυγατρικές της, όπως της Εθνικής Ασφαλιστικής και των θυγατρικών της τραπεζών στην Ρουμανία και Σερβία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου 2018.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boeing: Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη

Κόσμος Χτες
Πριν από λίγες εβδομάδες είχε αυτοκτονήσει πρώην υπάλληλος της εταιρείας ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα παραγωγής και ασφαλείας

Αυτές είναι οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Οικονομία Χτες
Η θέση της Ελλάδας

Φωτιά τώρα στη Βοιωτία ‑ Σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Ελλάδα Χτες
Μεγάλη φωτιά στην Αγία Τριάδα Βοιωτίας

Φρiκη στην Κρήτη: Βίντεο «καίει» το νονό που βiαζε το βαφτιστήρι του

Ελλάδα Χτες
O 51χρονος ισχυρίστηκε πως είναι «άρρωστος»

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

Οικονομία Χτες
Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής

Βούλα: «Βλέπουν» κόντρες μηχανών πίσω από την παράσυρση της 72χρονης από δύο μοτοσικλέτες

Ελλάδα Χτες
Ο σύζυγός της άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο και είδε δύο μηχανές να έρχονται από το φανάρι η μία δίπλα από την άλλη με ιλιγγιώδη ταχύτητα