E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σκοπιανό: Καμία επίσημη αντίδραση για τα ονόματα ‑ Στον Ιερώνυμο ο Τσίπρας

Δεν υπήρξε ακόμη επίσημη αντίδραση για τη διαρροή των πέντε ονομάτων του Νίμιτς

Δημοσίευση 19/1/2018 | 07:37

Σκοπιανό: Καμία επίσημη αντίδραση για τα ονόματα ‑ Στον Ιερώνυμο ο Τσίπρας

Η Πέμπτη σημαδεύτηκε από πυρετό διεργασιών, συναντήσεων και διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Ο διαπραγματευτής των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι, μάλιστα, υπερέβη κατά πολλούς τον ρόλο του, προχωρώντας σε αρνητικές δηλώσεις σχετικά με τις προτάσεις. Το ίδιο το ΥΠΕΞ της χώρας έσπευσε να αδειάσει τον πρέσβη.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα, ενώ ο δεύτερος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση εξερχόμενος από το Μαξίμου. Σε μία απρόσμενη κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογία, αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς την Αρχιεπισκοπή, όπου και ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχετικά με τις εξελίξεις. Να υπενθυμίσουμε πως κυβέρνηση και Εκκλησία βρέθηκαν σε μία είδους «σύγκρουση», ειδικά μετά από μία ιδιαίτερα σκληρή επιστολή του Νίκου Κοτζιά για την επίσημη θέσης της Εκκλησίας που επέμενε να μην περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στο νέο όνομα των Σκοπίων.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι κατεύνασε κατά πολύ τα πνεύματα. «Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ο πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Οι παραπάνω κινήσεις προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είναι πια προφανές ότι ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος. Σήμερα μάλιστα έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το υπουργείο των Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή….»

Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ της γείτονας χώρας αποκάλυπταν τις πέντε προτάσεις που φέρεται να έκανε στο ραντεβού της Νέας Υόρκης ο Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα πάντα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, και στις πέντε προτάσεις υπάρχει ο όρος Μακεδονία, αλλά στα σλαβικά, ενώ σε ορισμένες από αυτές δεν υπάρχει γεωγραφικός αλλά χρονικός προσδιορισμός.

1. Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
2. Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
3. Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
4. Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
5. Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]. Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και και Makedonija (Skopje).

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε νέο κύκλο συναντήσεων. Έχει, άλλωστε, ήδη κλείσει το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στο περιθώριο του Νταβός στις 24 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, κινητικότητα υπάρχει και ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών, καθώς αναμένονται διμερείς συναντήσεις με ομάδες εργασίας παράλληλα με την επίσημη διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Όπως και να έχει, όμως, ενώ η όλη διαδικασία ξεκίνησε με μία άκρατη αισιοδοξία, στο κυβερνητικό πεδίο έχουν επανέλθει σ’ έναν προβληματισμό ως προς τον χειρισμό της κατάστασης. Εξάλλου, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι περίπλοκα και στα Σκόπια, όπου υπάρχουν δύο γραμμές: η πρώτη εκφράζεται από τους φιλο Ρώσους διπλωμάτες (και ο εν λόγω διπλωμάτης Βάσκο Ναουμόφσκι ανήκει στην πλευρά του Γκρουέφσκι).

Η δεύτερη, πιο διαλλακτική είναι αυτή που πρεσβεύει η κυβέρνηση της χώρας, η βούληση των Ζόραν Ζάεφ και των Αλβανών για άμεση επίλυση. Κανείς δεν ξέρει ποια θα επικρατήσει τελικά, καθώς η πλειονότητα της κοινωνίας δεν φαίνεται να συντάσσεται με κάτι τέτοιο. Και ο πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ συμβάλει με την αποπομπή του διατάγματος της Κυβέρνησης για τη γλώσσα στη δημιουργία πολιτικής κρίσης και δημιουργίας τετελεσμένου για να εγκλωβίσει τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές