E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νίμιτς: Μη ρεαλιστική λύση μια ονομασία χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

Ντιμιτρόφ: Ίσως πρέπει να αφήσουμε για μια πιο κατάλληλη στιγμή το όνομα

Δημοσίευση 17/1/2018 | 19:56

Νίμιτς: Μη ρεαλιστική λύση μια ονομασία χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό.

Συμμετείχαν σε αυτήν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι. Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία» δήλωσε μεταξύ άλλων μετά την συνάντηση ο κ.Νίμιτς. Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένας-δυο μήνες για να υπάρξει μια καλή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις ενώ έκανε λόγο για θετικό κλίμα στις συζητήσεις. Πλέον οι δύο πλευρές πρέπει να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους τις προτάσεις για να τις μελετήσουν, σημείωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση», δήλωσε ακόμη σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η συνάντηση αυτή διήρκεσε περίπου μία ώρα. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει και νέα συνάντηση.

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη μέσω Twitter

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Ισως πρέπει να αφήσουμε για μια πιο κατάλληλη στιγμή το όνομα

O Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, συχνά περιγράφει τον εαυτό του ως «προσεκτικά αισιόδοξο». 

Σε αντίθεση με άλλα μέλη της κυβέρνησης των Σκοπίων που έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι η λύση για το όνομα επίκειται, ο Ντιμιτρόφ αναγνωρίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί το θέμα να περιμένει για μια πιο κατάλληλη στιγμή. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα δυναμική.

Αυτό σημειώνει η ιστοσελίδα Balkaninsight στην οποία ο σκοπιανός ΥΠΕΞ παραχώρησε συνέντευξη. 

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε- τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα- για να αδράξουμε τη στιγμή», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. «Εχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι- ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις. Επειτα από αυτό, θα εμπλακούμε πιο ευθέως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα είμαστε επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Ο Ντιμιτρόφ αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο», είπε.

Σημείωσε όμως ότι παρά την αισιοδοξία «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει». Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητη μία λύση, «για να συγκεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

Πάντως, επιμένει πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

«Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο... οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα. Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα ''Μακεδονία'' και την περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ''Μακεδονία''. Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά», δήλωσε.

Αν βρεθεί συμβιβασμός, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Στην ερώτηση αν τον τρομάζει το δημοψήφισμα, απάντησε: «Είναι περίεργο αν σκεφτείτε το πώς οι μεγαλύτεροι ''υπερασπιστές'' του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τόσο βολικά τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα, σχεδόν σαν να συνεργάζονται», αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς είναι η λύση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία λύση που δεν την στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Βέβαια, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Και εμείς θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλά», τόνισε.

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ακόμη ότι είναι κρίσιμης σημασίας η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως και να είναι γνήσιες οι προσπάθειες να ξεπεραστεί το ζήτημα.

Απευθύνει εξάλλου έκκληση στην ΕΕ να ξεμπλοκάρει το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.

«Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε [σ.σ. στην ΠΓΔΜ] τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Βόλο: Ένοχος μόνο για πλημμελήματα ο οδηγός της μηχανής που παρέσυρε παππού και βρέφος

Ελλάδα 21.11.2025
Το δικαστήριο τον απάλλαξε για το κακούργημα της επικίνδυνης οδήγησης - Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος Χτες
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός Χτες
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα Χτες
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Κόσμος Χτες
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές

Κόσμος Χτες
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Κόσμος Χτες
Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Κόσμος Χτες
Αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ