E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η «σχεδία» της ζωής και του παιχνιδιού

Σχεδία Δεκεμβρίου #106

Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 1/12/2022 | 11:27

Η «σχεδία» της ζωής και του παιχνιδιού
Σχεδία Δεκεμβρίου #106

Ταχταρίζουμε τη ζωή, τυλίγουμε την υδρόγειο με κορδέλα, παίζουμε μπιρίμπα με τον Κανάρη, βιώνουμε το αφρικανικό Μυστήριο, κλωτσάμε την μπάλα της χειραφέτησης. Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Δεκεμβρίου, που θα βρίσκεται από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στους δρόμους της πόλης.

«Το ταχτάρισμα της ζωής».  Από τον φυσιολογικό τοκετό και το θηλασμό ώς τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας της μητέρας, η περιγεννητική περίοδος είναι καθοριστική για την ομαλή ανάπτυξη γονέων και παιδιών. «Η πρόσβαση στη γονεϊκότητα “προετοιμάζεται” από τις πρώιμες εγγραφές εμπειριών γονεϊκής φροντίδας που έχει λάβει ο ίδιος ο γονέας όταν ήταν βρέφος», σημειώνει στη «σχεδία» η ψυχαναλύτρια κ. Μερόπη Μιχαλέλη.

Μια «βουτιά» στο παρελθόν, μα και το παρόν της χαρτοπαιξίας καταδεικνύει ότι αυτή δεν συνιστά μόνο τζόγο, αλλά από ένδειξη χειραφέτησης έως στοιχείο κοινωνικοποίησης. «Στα παλιά αθηναϊκά σπίτια, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ο νοικοκύρης έκοβε την πίτα παρουσία της οικογένειάς του και των προσκεκλημένων και, εν συνεχεία, συνήθως σε ανδρικό κύκλο, “έκοβε” και τα χαρτιά», αναφέρει στο ρεπορτάζ της «σχεδίας» με τίτλο «Μπιρίμπα με τον Κανάρη» ο δημοσιογράφος-ερευνητής Σταύρος Μαλαγκονιάρης.

Στην «υδρόγειο με κορδέλα» δείχνουμε πως αν θέλουμε να σώσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη από τα απορρίμματα που καταλήγουν κάθε Χριστούγεννα στα σκουπίδια, ας κάνουμε βιώσιμα δώρα στους αγαπημένους μας.

Ο γιατρός δρ. Αντώνης Λιάσκος μάς μεταφέρει στην αφρικανική πραγματικότητα της ιερότητας και της αίσθησης του μυστηρίου του κόσμου, θεωρεί στρέβλωση τον ελληνοκεντρισμό που επιμένει ώς τις μέρες μας στην ορθόδοξη ιεραποστολή, ενώ διατρανώνει την πίστη του για την ανάγκη συνδυασμού περίθαλψης των ανθρώπων με τη συμβίωση μαζί τους.

Στην «μπάλα της χειραφέτησης», η αφγανή ακτιβίστρια Χαλίντα Ποπάλ αφηγείται πώς μπορεί το ποδόσφαιρο να καταστεί όχημα αντίστασης των γυναικών και απελευθέρωσης από την καταπίεση, ενώ η Λήδα Τσενέ, συντονίστρια μιας ξεχωριστής ακαδημίας, περιγράφει το συμπεριληπτικό όραμα του αθλητισμού.

Aκόμη, ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», θαυμάζει «το μεγαλείο του ανθρώπου». Ο εικαστικός Τζάλεξ Νόελ και ο μπαρτέντερ Πέτρος Μυτιληναίος μάς μιλούν για μια φιλία που ξεκίνησε στο στρατό και κατέληξε σε ένα… βιβλίο. Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Βασίλη Μαραμή καταγράφουν στιγμιότυπα της πόλης, την ίδια στιγμή που μία μοδίστρα μας μεταφέρει στη Λήμνο των μυλωνάδων, των βαμβακοφυτειών, της μετανάστευσης, καθώς και των ανδρικών καλάντων. Κάνουμε νέες εγγραφές στο Ημερολόγιο της «σχεδίας» και, μέσα από μια μικρή αγγελία, μαθαίνουμε να εκτρέφουμε πρόβατα


Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Δεκεμβρίου (τεύχος #106).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

Σινεμά 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

Σινεμά 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου