E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μαρία Αμανατίδου, να πάρουμε το «Ambassador» στην παραλία;

To Ambassador της Μαρίας Αμανατίδου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 18/6/2022 | 08:56

Μαρία Αμανατίδου, να πάρουμε το «Ambassador» στην παραλία;

H Μαρία Αμανατίδου είναι ραδιοφωνική παραγωγός, επιχειρηματίας και συγγραφέας. Και πολλά άλλα. Το βιβλίο της Ambassador είναι μια αστυνομική νουβέλα που μόλις κυκλοφόρησε. Αφορμή για συζήτηση λοιπόν, όσο το καλοκαίρι προχωρά!

Μαρία, πώς οδηγήθηκες στο να γράψεις μια αστυνομική νουβέλα;

Εντελώς αυθόρμητα βγήκε από μέσα μου. Λατρεύω τα αστυνομικά, το noir, η φαντασία μου οργιάζει όταν σκέφτομαι τι μπορεί να γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και μάλλον συνέβη αυτό που λένε: γράφουμε αυτά που διαβάζουμε.
Κάποια στιγμή, όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το βιβλίο, γύρισα την πολυθρόνα μου στο γραφείο και κοίταξα την βιβλιοθήκη πίσω μου. Τότε συνειδητοποίησα ότι τα περισσότερα βιβλία μου ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Άρα ήταν αναπόφευκτο να συμβεί. Μέσα στην καραντίνα έγραψα μικρές ιστορίες που όλες είχαν μέσα ένα κοινό στοιχείο: την εκδίκηση και τον ερωτισμό. Κι έτσι έγινε!

Πώς από «Το Happy της μαμάς» και την ραδιοφωνική εκπομπή φτάσαμε στο Ambassador;

Mετά από διάβασμα και γράψιμο πολλών ετών και πειραματισμούς, συμμετοχές σε διαγωνισμούς διηγημάτων και δύο εργαστήρια δημιουργικής γραφής, που έβαλαν το μυαλό μου σε τάξη και συστηματική δουλειά. Ιδέες υπάρχουν πάρα πολλές αλλά το σημαντικό είναι να τις βάζεις στο χαρτί. Το ραδιόφωνο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και εκφράζομαι μέσα από αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Το γράψιμο όμως είναι κάτι άλλο. Είναι πιο προσωπικό.

Θα έλεγες πως το Ambassador είναι ιδανικό για την παραλία;

Θα έλεγα πως μπορώ να πάω διακοπές μόνο με μαγιό αντηλιακό και βιβλία. Για μένα αυτό είναι διακοπές και ξεκούραση. Οπότε ναι είναι ιδανικό για παραλία, μπορείς να το διαβάσεις σε ένα απόγευμα. Όσοι φίλοι το πήραν στα χέρια τους, μου είπαν ότι δεν μπόρεσαν να το αφήσουν κι αυτό για μένα είναι τεράστια ικανοποίηση και ευτυχία.

Έχεις αυτό που λένε, ιδανικό αναγνώστη;

Ναι, νομίζω πως έχω. Έναν άνθρωπο που διαβάζει, του αρέσουν οι ιστορίες και παρατηρεί τους γύρω του διακριτικά αλλά με πάθος.

Από όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου, ποιον αγάπησες περισσότερο;

Είναι μαγική η στιγμή που γεννιούνται οι ήρωες σε ένα βιβλίο. Δεν μπορώ να το περιγράψω σαν συναίσθημα. Ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά σου ένας άνδρας, μια γυναίκα με σάρκα και οστά, με χαρακτηριστικά, ιδέες, λόγο. Αυτό είναι μαγικό. Στο Ambassador υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες που μιλούν σε πρώτο πρόσωπο ή ενυπάρχουν στις ζωές των άλλων. Τους αγαπώ όλους αλλά έχω αδυναμία σε όσους έχουν συμφιλιωθεί με τα πάθη τους.

Βάλε μας στον κόσμο σου... τι μουσική ακούς όταν γράφεις το βιβλίο; Γράφεις αργά το βράδυ, νωρίς το πρωί;

Σημειώνω πολλά πράγματα με μολύβι σε σημειωματάρια. Έχω σημειωματάρια πολλών ετών, με φράσεις και χαρακτήρες που έχω δει έξω στο δρόμο, σε ένα καφέ. Τα τελευταία χρόνια απολαμβάνω να βγαίνω μόνη και να παρατηρώ. Επίσης παρατηρώ και ανθρώπους στα social media. Είναι μεγάλο «ξεγύμνωμα» τα social κι ακόμα δεν έχουμε συλλάβει το μέγεθός του. Ακούω τα πάντα αλλά κυρίως πράγματα που πιστεύω ότι θα άρεσαν στους ήρωες μου. Για το Ambassador έχω φτιάξει κι ένα playlist στο spotify. Το οποίο προτείνω σε όποιον διαβάζει ακούγοντας μουσική, θεωρώ ότι είναι ιδανικό ταίριασμα.

Πώς τα προλαβαίνεις όλα; Δώσε μας μερικά tips επιβίωσης!

Ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί. Κοιμάμαι πολύ νωρίς το βράδυ. Δουλεύω πολλές ώρες. Ζω λίγες ώρες. Αυτό είναι λάθος και σύντομα ελπίζω να αλλάξει. Το έχω καταλάβει φέτος. Γενικά οι γυναίκες καλούμαστε να παίξουμε πολλούς ρόλους μέσα στη μέρα και όσες έχουμε φιλοδοξίες και όνειρα συνήθως θέλουμε να τα πραγματοποιούμε. Είμαι μια από αυτές, κάνω πράξη όσα ονειρεύομαι, αλλά δεν είμαι σούπερ ηρωίδα. Καμία μας δεν είναι. Γενικά θέλει μέτρο, παύσεις, ταξίδια, ηρεμία και χρόνο με τον εαυτό, ότι κι αν σημαίνει αυτό.

To Ambassador της Μαρίας Αμανατίδου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας. Το βρίσκετε εδώ: https://bit.ly/3QoGNqb καθώς και σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

Σινεμά 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

Σινεμά 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου