LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

10 εξαιρετικές ταινίες για τη μοναξιά που αξίζουν τον χρόνο σου

Από τον Μπέργμαν και τον Πολάνσκι μέχρι τον Σον Πεν και τον Σπάικ Τζονζι

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 1/12/2020 | 16:34

10 εξαιρετικές ταινίες για τη μοναξιά που αξίζουν τον χρόνο σου

Οι παρακάτω τίτλοι αφορούν εξαιρετικές ταινίες που διαπραγματεύονται στην μοναξιά και την απομόνωση. Πολλές ταινίες εξερευνούν αυτά τα μοτίβα με διάφορους τρόπους, όπως η απομόνωση από την κοινωνία, η μάχη των πρωταγωνιστών με τους προσωπικούς τους ψυχολογικούς δαίμονες ή απλούστερα ένα ναυάγιο σε απομακρυσμένο νησί.

Οι ταινίες βρίσκονται σε χρονολογική σειρά.

Wild Strawberries

1957

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του υπέροχου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, το "Wild Strawberries" δεν διαφέρει αισθητά από άλλες δουλειές του, στην οποία διαπραγματεύεται τη σκέψη, τις προβοκατόρικες ερωτήσεις και θέματα ανακάλυψης του εαυτού. Παρόλα αυτά σε αυτό το μεγαλειώδες δράμα, παρατηρούμε έναν πιο αισιόδοξο Bergman με φανταστικά αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ12 πρόσφατες ταινίες με σασπένς για να μη χάσεις την ώρα σου 7/4/2017

Repulsion

1965

Πρόκειται για την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, ένα αριστοτεχνικό ψυχολογικό θρίλερ που δημιουργήθηκε το 1965. Με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ, η πλοκή εστιάζει σε μια γυναίκα που κατρακυλάει στην τρέλα ενώ βρίσκεται μόνη της στο διαμέρισμα της αδερφής της. Μια κλειστοφοβική ιστορία, μια σπουδαία ταινία που επηρέασε ένα ολόκληρο είδος.

Taxi Driver

1976

Συζητιέται τακτικά ως μια από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ. Το αριστούργημα το Μάρτιν Σκορσέζε είναι μια σκοτεινή ματιά στη Νέα Υόρκη. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον πιο χαρακτηριστικό ίσως, ρόλο της καριέρας του, μια σπουδαία ματιά πάνω στη μοναξιά και την ιδιοσυγκρασία ενός νέου ανθρώπου. Η ταινία περιέχει ορισμένες από τις καλύτερες και πιο εμβληματικές σκηνές που έχουν γυριστεί ποτέ.

Paris, Texas

1984

H πρώτη από τις δυο ταινίες του Βιμ Βέντερς που συναντάμε σε αυτή τη λίστα είναι μια ρεαλιστική ιστορία λύτρωσης που ταυτόχρονα προσφέρει τροφή για σκέψη. Με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο και υποτιμημένο Χάρι Ντιν Σταντον, αυτό το τρυφερό road trip movie είναι μια τρυφερή και μελαγχολική μελε΄τη ενός ανθρώπου που, έστω και αργά, αποφασίζει να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους στους οποίους έχει φερθεί άσχημα. 

Wings Of Desire

1987

Ένα ποιητικό δράμα που διηγείται την ιστορία δυο αόρατων αγγέλων στο Βερολίνο, στους ρόλους των οποίων συναντάμε τους Μπρούνο Γκανζ και Ότο Σάντερ. Υπέροχη μουσική έχει ντύσει τις δυνατές ασπρόμαυρες εικόνες της ταινίας με το στόρι να είναι πραγματικά συγκινητικό, πανέμορφα σκηνοθετημένο από τον Βιμ Βέντερς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ7 συναρπαστικές ταινίες με εγκλήματα που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα 24/11/2017

Leaving Las Vegas

1995

Η πιο δυνατή ερμηνεία στην καριέρα του Νίκολας Κέιτζ - που του χάρισε ένα Όσκαρ - στον ρόλο του αλκοολικού που πηγαίνει στο Λας Βέγκας (όπου τα μπαρ σερβίρουν αλκοόλ όλο το 24ωρο) ώστε να πιεί μέχρι θανάτου. Μαζί με την υπέροχη Ελίζαμπεθ Σου, πρωταγωνιστούν σε μια δραματική ιστορία δυο απελπισμένων χαμένων ψυχών που παλεύουν με τον εθισμό και τη μοναξιά.

Cast Away

2000

Ο Τομ Χανκς πρωταγωνιστεί στην πιο σημαντική ταινία απομόνωσης που έχουμε δει στο σύγχρονο σινεμά. Μια ιστορία που εμπνέει αγάπη, δύναμη και κουράγιο, ένα συγκινητικό και δυναμικό πορτρέτο ενός ανθρώπου και της μάχης του για επιβίωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ7 ταινίες που μπορούν να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο 11/11/2017

The Machinist

2004

Η σχεδόν σκελετωμένη φιγούρα του πρωταγωνιστή Κρίστιαν Μπέιλ είχε συζητηθεί αρκετά την περίοδο που γυρίστηκε το δράμα του σκηνοθέτη Μπραντ Άντερσον, κάνοντας μας να θυμηθούμε όλες εκείνες τις φορές που διάσημοι ηθοποιοί παρενέβησαν δραματικά στην εμφάνιση και το σωματικό τους βάρος για τις ανάγκες ενός ρόλου. Η χρόνια αυπνία και προφανώς η ανορεξία ταλαιπωρούν έναν μηχανικό σε μια αριστοτεχνικά σκοτεινή ταινία που θυμόμαστε κυρίως για την ερμηνεία του Μπέιλ.

Into The Wild

2007

Το συγκινητικό και περιπετειώδες δράμα σε σκηνοθεσία του Σον Πεν αφηγείται την αληθινή ιστορία του Κρις Μακάντλες, Αμερικανού απόφοιτου κολεγίου που αρνήθηκε την πολιτισμένη ζωή και επιχείρησε να διαβιώσει σε αντίξοες συνθήκες. Από τις πιο 'must see' ταινίες του αιώνα που διανύουμε.  

Her

2013

Υποδειγματική σκηνοθεσία από τον Σπάικ Τζόνζι με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ στον ρόλο ενός μοανχικού ανθρώπου που αναπτύσει σχέση με ένα λειτουργικό σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή, την Σαμάνθα. Μια αντισυμβατική, γοητευτική και συγκινητική ιστορία και μια έξυπνη ματιά πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Juicy 20.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

ΝΕΑ 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Προχτές
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Προχτές
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση