LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ημέρα που σίγησε η τελευταία φωνή που μας έκανε να ανατριχιάσουμε

H Amy Winehouse έφυγε στις 23 Ιουλίου του 2011

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 23/7/2020 | 00:42

Η ημέρα που σίγησε η τελευταία φωνή που μας έκανε να ανατριχιάσουμε
@billboard.com

Δεν ξέρω για εσάς αλλά πλέον με τη μουσική δεν μπορώ να ανατριχιάσω εύκολα. Μόνο αν δω ζωντανά κάτι που γνωρίζω από παλιά. Ίσως εκείνη η έρευνα που λέει πως μετά τα 30 δεν ακούς πολύ νέα μουσική, να είναι σωστή.

To 2006, που ακόμα δεν πλησίαζα καν τα 30, ίσως άκουσα την τελευταία φωνή που με έκανε να ανατριχιάσω. Όχι ότι δεν είχα ξανακούσει παρόμοια. Ωστόσο ο συνδυασμός  της μουσικής και του σιωπηλού καλέσματος για βοήθεια που εξέπεμπε η Amy Winehouse στο «Back to Black» με έκαναν να κοιτάξω το κενό και να μη σκέφτομαι τίποτα άλλο εκτός από την soul, την RnB και την  jazz μουσική της αλλά και τους βιωματικούς στίχους της.

Το πρώτο τραγούδι που άκουσα ήταν το «Rehab», όπως οι περισσότεροι. Βιωματικό, φαίνεται πως βρίσκεται σε μια άρνηση η οποία σταδιακά χάνεται όσο προχωρά ο δίσκος. Το τραγούδι όσο απότομα αρχίζει, άλλο τόσο απότομα τελειώνει και αυτό είναι το καλύτερο ορεκτικό για την συνέχεια.

Στο «You Know I’m No Good» υπάρχει μια παραδοχή. Μια ατασθαλία που όλοι κάνουμε και δεν την παραδεχόμαστε εύκολα. «Κορόιδεψα τον εαυτό μου» λέει το ρεφραίν. Πόσες φορές έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Το τέμπο πέφτει σε σχέση με το «Rehab» και στα επόμενα τραγούδια ήταν ήδη έτοιμονα πέσει κι άλλο.

Δεν είναι όλα τα τραγούδια του δίσκου εξαιρετικά. Σίγουρα όμως υπάρχει μια συνέχεια. Το «Back to Black» ίσως είναι και το καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, κομμάτι του δίσκου. Ένα τραγούδι που αρχίζει να μπλέκεται ο έpωτας και το πόσο εκέινος μπορεί να σε πληγώσει. Αυτή η απαγοήτευση βέβαια δεν πηγάζει κυρίως από τον άλλον, αλλά από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο «Love is a Losing Game». Αλλά εδώ υπάρχει μια μηδενιστική συνειδητοποίηση που είναι απολύτως φυσιολογική ύστερα από μια μεγάλη εpωτική απογοήτευση.

Το «Tears Dry on Their Own» είναι λίγο πιο αισιόδοξο. Υπάρχει μια υποβόσκουσα ελπίδα ότι όσο κι αν κάποιος πληγώθηκε, κάποια στιγμή θα του περάσει. Και πως η ζωή συνεχίζεται.

Ωστόσο το τελευταίο κομμάτι του δίσκου μπορεί να χαρακτηριστεί και ως συμπέρασμα. «Addicted». Μια παραδοχή που δεν είναι εύκολο να την κάνεις γενικά, πόσο μάλλον να την ξεπεράσεις.

Μαζί με τον προηγούμενο δίσκο της το «Frank», αυτά τα δυο άλμπουμ ήταν όλη της η δισκογραφία. Γιατί η Amy Winehouse δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον εθισμό της. Στα ναρκωτικά, στον έρωτα και στην μουσική. Πριν ακριβώς από 9 χρόνια η φωνή της σίγησε, έναν περίπου μήνα μετά την ακύρωση της συναυλίας της στην Αθήνα. Μπορεί να έφυγε νωρίς και να μπήκε στο «club 27», αλλά όπως και μερικοί άλλοι που ανήκουν σε αυτό, πρόλαβε να μας ανατριχιάσει και να μας κάνει να ονειροπολούμε με τον δικό της τρόπο. Και αυτό ήταν σίγουρα το μεγαλύτερο της επίτευγμα...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μιλάει για τον δίσκο που περιμένει να επιστρέψει στη Record Store Day

ΝΕΑ 20.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

ΝΕΑ 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Προχτές
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Προχτές
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση