E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Crypto και φόρος: Τι αλλάζει για τους επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται

Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ολοκληρωμένο φορολογικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα με αφορολόγητο όριο, συμψηφισμό ζημιών και αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/7/2026 | 15:07

Crypto και φόρος: Τι αλλάζει για τους επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται
DS stories / Pexels

Τέλος στην ασάφεια για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων βάζει νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, με φόρο 15% στα κέρδη, αφορολόγητο 500 ευρώ και αναδρομική ισχύ από το 2025.

Σαφείς κανόνες για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων ετοιμάζεται να θεσπίσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιχειρώντας να βάλει τέλος στο καθεστώς αβεβαιότητας που επικρατεί στις συναλλαγές με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Το σχέδιο νόμου εισάγει για πρώτη φορά συγκεκριμένες διατάξεις σχετικά με τη φορολόγηση των αποδόσεων από κρυπτοστοιχεία, τη μεταβίβασή τους και τη χρήση τους για την κάλυψη τεκμηρίων. Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που επενδύουν σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ενώ παράλληλα ενισχύεται και η ευρωπαϊκή εποπτεία της αγοράς.

Φόρος 15% και αφορολόγητο όριο 500 ευρώ

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τα κέρδη από την πώληση κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, η υπεραξία θα φορολογείται με συντελεστή 15%, ενώ παράλληλα θεσπίζεται αφορολόγητο όριο 500 ευρώ ετησίως. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να εξαιρεθούν από τη φορολογία οι μικρές επενδυτικές κινήσεις, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη γραφειοκρατία για συναλλαγές χαμηλής αξίας.

Η φορολογητέα υπεραξία θα προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης του κρυπτονομίσματος. Από το ποσό αυτό θα αφαιρούνται οι δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη συναλλαγή, όπως οι προμήθειες των ανταλλακτηρίων, ώστε ο φόρος να επιβάλλεται μόνο στο πραγματικό καθαρό κέρδος.

Η ανταλλαγή crypto με crypto δεν φορολογείται

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι ότι η ανταλλαγή ενός κρυπτονομίσματος με κάποιο άλλο δεν θα δημιουργεί φορολογική υποχρέωση. Έτσι, ένας επενδυτής που μετατρέπει Bitcoin σε Ethereum ή άλλο ψηφιακό νόμισμα δεν θα φορολογείται εκείνη τη στιγμή.

Η φορολογική υποχρέωση θα γεννιέται μόνο όταν το κρυπτονόμισμα μετατρέπεται σε ευρώ ή άλλο επίσημο νόμισμα, ή όταν χρησιμοποιείται για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, ο φόρος θα επιβάλλεται αποκλειστικά όταν το επενδυτικό κέρδος αποκτά πραγματική οικονομική αξία.

Συμψηφισμός ζημιών και φορολόγηση κληρονομιών

Το νέο πλαίσιο προβλέπει επίσης ότι οι ζημίες από συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα δεν θα χάνονται. Αντίθετα, θα μπορούν να μεταφέρονται και να συμψηφίζονται με μελλοντικά κέρδη από αντίστοιχες επενδύσεις για διάστημα έως πέντε φορολογικών ετών.

Παράλληλα, τα crypto εντάσσονται για πρώτη φορά στις διατάξεις που αφορούν κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, δημιουργώντας σαφή φορολογική βάση για κάθε μελλοντική μεταβίβαση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Κάλυψη τεκμηρίων και αγορά ακινήτων με crypto

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά την προέλευση κεφαλαίων. Τα έσοδα από νόμιμες πωλήσεις κρυπτονομισμάτων θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τεκμηρίων, αλλά και για σημαντικές αγορές, όπως ακινήτων ή συμμετοχών σε επιχειρήσεις, χωρίς να τίθεται ζήτημα νομιμότητας της προέλευσής τους.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αναμένεται να δώσει λύση σε ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα αρκετοί επενδυτές, οι οποίοι δυσκολεύονταν να αποδείξουν τη νόμιμη προέλευση κεφαλαίων από ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Staking και lending: Φόρος μόνο στην πώληση

Ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνεται στα κρυπτονομίσματα που αποκτώνται μέσω staking, crypto lending ή άλλων μηχανισμών δημιουργίας αποδόσεων. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα επιβάλλεται φόρος κατά την απόκτησή τους, αλλά μόνο όταν πραγματοποιηθεί η πώληση.

Ως τιμή κτήσης θα θεωρείται κατ' αρχήν μηδενική, εκτός αν ο επενδυτής μπορεί να αποδείξει πραγματικό κόστος απόκτησης. Το νέο καθεστώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ενισχύει το πλαίσιο ελέγχου των συναλλαγών, διευρύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Crypto και φόρος: Τι αλλάζει για τους επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ολοκληρωμένο φορολογικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα με αφορολόγητο όριο, συμψηφισμό ζημιών και αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025.

Kάμερα ασφαλείας στη Χερσόνησο: Δείτε τι έγινε με το αυτοκίνητο που «πέταξε» στον αέρα

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Βίντεο-ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ-καρέ την ανεξέλεγκτη πορεία οχήματος που έπεσε πάνω σε δέντρο και σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

15χρονη μαθήτρια κατάφερε να εκπλήξει τους επιστήμονες με εφεύρεση κόστους 10 euro

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η Χάνα Χερμπστ από τη Φλόριντα σχεδίασε σε ηλικία 15 ετών μια συσκευή παραγωγής ενέργειας από θαλάσσια ρεύματα με κόστος μόλις 12 δολαρίων και κέρδισε διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό.

Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: Κατέληξε ένας από τους εργαζόμενους που είχαν τραυματιστεί στη μεγάλη φωτιά

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης από έκρηξη σε επιχείρηση ανταλλακτικών και συνεργείο βαρέων οχημάτων στη βιομηχανική ζώνη

Γλυκά Νερά: Η δολοφονία της Καρολάιν γίνεται σειρά ‑ Πότε και πού κάνει πρεμιέρα

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Σε διεθνή συνδρομητική πλατφόρμα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο η σειρά για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, μετά από 14 ημέρες γυρισμάτων σε Αλόννησο και Αττική

Απειλητικά συνθήματα έξω από το σπίτι της Βολουδάκη ‑ Μαρινάκης: «Έχουμε απέναντί μας εγκληματίες»

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: Η στοχοποίηση ανθρώπων και οικογενειών, η απειλή βίας και η καλλιέργεια μίσους δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία

Ιράν: «Ελέγχουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Χτύπημα σε κυπριακό πλοίο και επιθέσεις σε κράτη του Κόλπου μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
«Και θα διατηρήσουμε τον έλεγχο με την ισχύ μας» λέει ο εκπρόσωπος της επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της Βουλής - Αγνοείται ένας Ινδός, μέλος του πληρώματος του M/V GFS Galaxy - Αυστηρές οδηγίες στα πλοία που πλέουν στα Στενά

Ανατροπή στο θανατηφόρο δυστύχημα της 15χρονης αθλήτριας του ΠΑΟΚ – Ο 48χρονος αρνείται ότι οδηγούσε το απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Ο άνδρας ισχυρίζεται πως δεν βρισκόταν πίσω από το τιμόνι, ενώ ο πατέρας της ανήλικης ζητά εξηγήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση οι Αρχές

Καιρός: Σημάδια απότομης ανόδου της θερμοκρασίας μετά τις 15 Ιουλίου – Γιατί δεν μιλάμε ακόμα για καύσωνα

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η διάρκεια του φαινομένου και οι ελάχιστες νυχτερινές θερμοκρασίες θα κρίνουν αν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του ως καύσωνα

Παγκόσμιο Κύπελλο: Νέο «σκάνδαλο» στο Μουντιάλ; Τι λέει η FIFA για τον αμφιλεγόμενο αποκλεισμό της Νορβηγίας και τι διαμαρτύρονται οι Νορβηγοί

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η Νορβηγία ισχυρίζεται ότι η μπάλα άγγιξε το καλώδιο της spidercam πριν από το γκολ του Μπέλιγχαμ, με τη FIFA να απαντά μέσω των δεδομένων του αισθητήρα.

Θερινές εκπτώσεις 2026: Από αύριο 13/7 οι μειώσεις τιμών ‑ τι να προσέχουν οι αγοραστές

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η εκπτωτική περίοδος λήγει στις 31 Αυγούστου - ανοιχτά τα καταστήματα την πρώτη Κυριακή