E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θρίλερ ανοιχτά της Κρήτης: Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Καταγγελίες για χρήση όπλων, λέιζερ και παρεμβολές στις επικοινωνίες

Δημοσίευση 30/4/2026 | 11:43

Θρίλερ ανοιχτά της Κρήτης: Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Δραματικές στιγμές σε διεθνή ύδατα κοντά στην Ελλάδα, καθώς ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε ρεσάλτο στα πλοία του «Global Sumud Flotilla».

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται ο διεθνής ανθρωπιστικός στόλος «Global Sumud Flotilla», ο οποίος επιχειρεί να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με επίσημες ενημερώσεις και μαρτυρίες ακτιβιστών, ισραηλινές ειδικές δυνάμεις με ταχύπλοα αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε σκάφη του στόλου το βράδυ της Τετάρτης, ενώ αυτά έπλεαν σε διεθνή ύδατα κοντά στην Κρήτη.

Ρεσάλτο με ημιαυτόματα όπλα και drones

Ο επίσημος λογαριασμός του στόλου στο Instagram μετέδωσε πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια βίαιη επιχείρηση. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ομάδες επιβίβασης έστρεψαν ημιαυτόματα όπλα και ακτίνες λέιζερ κατά των επιβαινόντων, διατάσσοντάς τους να γονατίσουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι οι επικοινωνίες των πλοίων έχουν υποστεί παρεμβολές (jamming), ενώ έχει εκπεμφθεί σήμα κινδύνου (SOS).

Βρετανός ακτιβιστής, σε ζωντανή μετάδοση, ανέφερε ότι ο στόλος είχε προσεγγιστεί από drones και πολεμικά πλοία, ήδη από το βράδυ της Τρίτης. Ο ίδιος έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο πολεμικά πλοία και 20 drones που πετούσαν πάνω από την περιοχή, ενώ κατήγγειλε την επιχείρηση ως «παράνομη», καθώς έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα.

Στο στόλο η αδελφή της Προέδρου της Ιρλανδίας

Ανάμεσα στους επιβαίνοντες βρίσκεται η Δρ. Μάργκαρετ Κόνολι, αδελφή της Προέδρου της Ιρλανδίας, Κάθριν Κόνολι. Σε βίντεο που έστειλε μέσα από το σκάφος «Blue Toys», η Δρ. Κόνολι απηύθυνε έκκληση στην ιρλανδική κυβέρνηση να σταματήσει να επιτρέπει τη χρήση του αεροδρομίου Σάνον από τον αμερικανικό στρατό για τη μεταφορά όπλων.

«Είμαστε μια ειρηνική αποστολή, δεν έχουμε κάνει τίποτα κακό. Ζητάμε την απελευθέρωσή μας και την απελευθέρωση των παλαιστινίων ομήρων σε περίπτωση που δεχθούμε επίθεση και απαχθούμε απόψε», δήλωσε η ιρλανδή γιατρός, λίγο πριν η επαφή με το σκάφος της χαθεί.

Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στη θάλασσα

Το «Global Sumud Flotilla» αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική προσπάθεια σπασίματος του αποκλεισμού μέχρι σήμερα, αποτελούμενο από:

  • Πάνω από 80 σκάφη.
  • Περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες.
  • Ακτιβιστές από 100 διαφορετικές χώρες.
  • Ο στόλος μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα και βρεφικό γάλα, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Η θέση του Ισραήλ: «Βιτρίνα της Χαμάς»

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στις επιχειρήσεις συγκέντρωσης πόρων του στόλου. Ο Κατς ισχυρίστηκε ότι η κίνηση οργανώνεται από τη Χαμάς, υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τους δωρητές από το να συνεισφέρουν σε μια τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, παρόμοιοι ισχυρισμοί στο παρελθόν έχουν καταρριφθεί από ανεξάρτητους παρατηρητές.

Το ιστορικό των αναχαιτίσεων

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια αποστολή καταλήγει σε βίαιη καταστολή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια παρόμοια αποστολή αναχαιτίστηκε 72 μίλια μακριά από τις ακτές, ενώ υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις με drones και εμπρησμούς σκαφών κοντά στις ακτές της Τυνησίας και της Κρήτης.

Παρά τις διεθνείς συμφωνίες που ορίζουν ότι τα ύδατα έως και 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές πρέπει να βρίσκονται υπό παλαιστινιακό έλεγχο, το ισραηλινό ναυτικό διατηρεί συνεχή παρουσία, επιβάλλοντας έναν αποκλεισμό που ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις έχουν χαρακτηρίσει παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεκτάθηκε σε διαμερίσματα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα με ανταλλακτικά στο Ίλιον

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Εκρήξεις ακούστηκαν από το κατάστημα που φλέγεται - Στο σημείο βρίσκονται 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα

Αεροπορικό ατύχημα για τον ιδιοκτήτη της Calzedonia: Σώθηκε χάρη σε αλεξίπτωτο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το περιστατικό με τον Ιταλό επιχειρηματία, Σάντρο Βερονέζι, σημειώθηκε όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε παρουσίασε βλάβη εν πτήσει

Πρωτομαγιά: Ακινητοποιημένα πλοία και ΜΜΜ ‑ Αναλυτικά όσοι απεργούν

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Ποιοι συμμετέχουν με 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Από 1η Μαΐου υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις που διακινούν αγαθά

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το μέτρο έπρεπε να θεσπιστεί από τον Δεκέμβριο, αλλά είχε λάβει αναβολή

«Σε γέννησα για να μου φύγεις στα 13»: Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του 13χρονου

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η οικογένειά του και η τοπική κοινωνία της Ηλείας έχουν βυθιστεί στο πένθος μετά τον τραγικό χαμό του 13χρονου αγοριού

Έφοδος της ΕΛΑΣ σε παράνομο γηροκομείο στους Αμπελόκηπους

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Αιφνιδιαστική έφοδος αποκάλυψε παράτυπη δομή «φροντίδας» ηλικιωμένων που λειτουργούσε κάτω υπό άθλιες συνθήκες

H Eυρώπη έχει πρόβλημα: Δεν γνωρίζει πόσα καύσιμα της απομένουν

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Εν μέσω ανησυχίας ότι η κάνουλα θα στερέψει, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φαίνεται να έχει σαφή εικόνα για τα αποθέματα που έχει στη διάθεσή της.

Θρίλερ ανοιχτά της Κρήτης: Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Καταγγελίες για χρήση όπλων, λέιζερ και παρεμβολές στις επικοινωνίες

Νέα εποχή στις αθλητικές μεταδόσεις: Το Disney+ εξασφάλισε τα δικαιώματα για το Champions League

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Μετά τη δημοπρασία για 19 τηλεοπτικές αγορές που αφορούν την περίοδο 2027-2031

Αντιδράσεις φαρμακοποιών για την delivery παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η απάντησή τους - Τι υποστηρίζουν