Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες – Απαντούν με κλιμάκωση στα μέτρα της κυβέρνησης
Σε εισήγηση για ανάλογο αποκλεισμό δείχνει πως βαδίζει και το μπλόκο της Θήβας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/1/2026 | 19:58

Ο «κύβος ερρίφθη». Το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισε 48ωρο αποκλεισμό στα Τέμπη, με κλειστές τις σήραγγες και ανοιχτές τις παρακαμπτήριες οδούς, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα αγροτικά μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Πέμπτης (08/01) στις 10:00 οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στο μπλόκο και στις 11:00 θα ξεκινήσουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ προς τις σήραγγες των Τεμπών.
Η απόφαση έρχεται σε ένα κλίμα έντονης δυσαρέσκειας αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι εκτιμούν ότι η εξειδίκευση των μέτρων δεν απαντά ουσιαστικά στα αιτήματά τους, ενισχύοντας τη διάθεση για κλιμάκωση.
Προς 48ωρο αποκλεισμό και άλλα μπλόκα
Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και το μπλόκο της Θήβας. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας, Κώστας Παπαδάκης, δήλωσε στο in ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων εισηγείται άμεση κλιμάκωση, με εφαρμογή, σε πρώτο στάδιο, 48ωρου αποκλεισμού στρατηγικών σημείων.
Στη Νίκαια, ο Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας στη συνέλευση των αγροτών, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Δίνουμε μάχη στα Τέμπη από αύριο»
ζητώντας παράλληλα διάλογο με τον πρωθυπουργό.
Στην ίδια συνέλευση, εκπρόσωποι και από άλλα μπλόκα εισηγήθηκαν να ξεκινήσουν από αύριο αποκλεισμοί εθνικών οδών και κομβικών σημείων, μέσω παρακαμπτηρίων δρόμων, ενώ πρότειναν και τη διεξαγωγή νέας πανελλαδικής σύσκεψης το Σαββατοκύριακο, ώστε να καθοριστεί η επόμενη φάση των κινητοποιήσεων.
Στην Καρδίτσα, με περισσότερα από 100 τρακτέρ αλλά και με αυτοκίνητα, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του Μπράλου στην Εθνική Οδό, με το μπλόκο να παραμένει στη θέση του.
Την ίδια ώρα, διαφοροποίηση καταγράφεται στα Πράσινα Φανάρια, όπου 18 αγροτικά μπλόκα εμφανίζονται διατεθειμένα να ζητήσουν διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποστείλει επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.
Σκληραίνει η στάση της κυβέρνησης
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα αυστηροποίησης της στάσης της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες, δήλωσε:
«Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα για τους αγρότες»
προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επιδείξει «μεγάλη ανοχή».
Οι σημερινές εξελίξεις αφήνουν πίσω τους ένα σκηνικό απογοήτευσης, δυσαρέσκειας αλλά και διχασμού στα αγροτικά μπλόκα, με τις κινητοποιήσεις να μπαίνουν πλέον σε κρίσιμη φάση κλιμάκωσης.






