E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Για ποιο λόγο η Ελλάδα επιλέγει να στείλει τελικά φρεγάτες νότια της Κρήτης ώστε να αναχαιτίσει της μεταναστευτικές ροές

Τα ατού των συγκεκριμένων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που καλούνται να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους σε συνεργασία με σκάφη του Λιμενικού

Δημοσίευση 24/6/2025 | 19:25

Για ποιο λόγο η Ελλάδα επιλέγει να στείλει τελικά φρεγάτες νότια της Κρήτης ώστε να αναχαιτίσει της μεταναστευτικές ροές

Με φόντο την αυξανόμενη ανησυχία για εισροή νέων κυμάτων μεταναστών που ξεκινούν από τη Λιβύη και φτάνουν νότια της Κρήτης, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

 Συγκεκριμένα, δύο φρεγάτες και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης πρόκειται να κινηθούν νότια της Κρήτης, μέχρι και τα όρια των λιβυκών χωρικών υδάτων, μια απόφαση που πάρθηκε έπειτα από αξιολόγηση όλων των δεδομένων που δείχνουν πως οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας έχουν αλλάξει διαδρομή, με την Κρήτη να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο.

Γιατί όμως στέλνουμε φρεγάτες; Η απόφαση να συμμετάσχουν τέτοιου τύπου πλοία στην επιχείρηση αυτή, όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές, σχετίζεται με τις αυξημένες δυνατότητες που διαθέτουν σε επίπεδο παρακολούθησης της περιοχής. Οι φρεγάτες είναι εξοπλισμένες με προηγμένα ραντάρ, μπορούν να εντοπίσουν πλοιάρια σε μεγάλη απόσταση, ακόμα και όταν δεν υπάρχει οπτική επαφή, και να ενημερώσουν άμεσα το Λιμενικό Σώμα για να αναλάβει δράση. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η συνολική εικόνα στο πεδίο και μειώνονται οι χρόνοι αντίδρασης.

Ουσιαστικά, οι φρεγάτες λειτουργούν υποστηρικτικά στο Λιμενικό και δεν αντικαθιστούν τον ρόλο του. Παραμένει σαφές ότι η κύρια ευθύνη για τη διαχείριση των παράνομων ροών ανήκει στο Λιμενικό, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό έρχεται να προσφέρει κρίσιμη υποστήριξη.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, η παρουσία αυτών των μονάδων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης δεν έχει μόνο επιχειρησιακή αξία, αλλά λειτουργεί και αποτρεπτικά απέναντι στους διακινητές, που γνωρίζουν ότι η επιτήρηση είναι αυστηρότερη και οι πιθανότητες εντοπισμού τους αυξάνονται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην ίδια θαλάσσια ζώνη πλέει ήδη μία ακόμη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία όμως συμμετέχει σε διεθνή αποστολή για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων και δεν εμπλέκεται στη νέα επιχείρηση για το μεταναστευτικό.

Η Αθήνα όμως δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση των στρατιωτικών μέτρων. Παράλληλα, κινείται και στο διπλωματικό πεδίο, καθώς θεωρείται αναγκαία η συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης για την ανάσχεση των ροών. Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προγραμματίζει την πολυσυζητημένη επίσκεψη στη Λιβύη, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου τελικά. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει απευθείας συνεννόηση με τις λιβυκές αρχές για τη συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης και της επιστροφής των πλοιαρίων πριν φτάσουν στην Κρήτη ή σε άλλα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, έχει τονίσει ότι η σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη είναι κρίσιμη και πρέπει να επισπευστεί. Η χώρα μας είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις λιβυκές δυνάμεις με τεχνικά μέσα, όπως περιπολικά σκάφη, συστήματα επιτήρησης με ραντάρ, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα διακινητών να οργανώνουν αποπλεύσεις από τις λιβυκές ακτές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται όμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με επιστολή της προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μαζικών μεταναστευτικών κυμάτων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε μια περίοδο έντονης αστάθειας και χωρίς ορατή αποκλιμάκωση.

Τη δε εικόνα όλα αυτής της κατάστασης, αποτύπωσε με σαφήνεια και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα. Όπως είπε: «Δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές για το ποιος μπαίνει στη χώρα». Το μήνυμα είναι σαφές: Η Ελλάδα δεν σκοπεύει να μείνει θεατής σε μια νέα μεταναστευτική κρίση. Αντιθέτως, επεμβαίνει εγκαίρως – με μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και διεθνείς επαφές – προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή της Κρήτης σε νέα κύρια πύλη εισόδου προς την Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Ελλάδα 01.07.2025
Ήχησε το 112

Με... αστειάκια για τους μετανάστες εγκαινίασε το «Alligator Alcatraz» ο Τραμπ

Κόσμος 01.07.2025
«Θα τους μάθουμε να τρέχουν μακριά από αλιγάτορες, δεν πρέπει να πηγαίνεις ευθεία, αλλά να κάνεις ζιγκ-ζαγκ»!

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρό άτομο με αναπηρία από φωτιά σε διαμέρισμα

Κόσμος 01.07.2025
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 6 οχήματα της Πυροσβεστικής με 13 άνδρες

Ο Τραμπ δεν αποκλείει ότι θα απελάσει τον Ελον Μασκ

Κόσμος 01.07.2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «ίσως χρειαστεί να στείλουμε το DOGE πάνω στον Έλον»

Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@μ@θ@ι ο υπουργός και όλοι»

Πολιτική 01.07.2025
Αναλυτικά οι διάλογοι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους

Ένα δίχρονο παιδί πέθανε στην Ισπανία αφού ο πατέρας του το άφησε μέσα στο αυτοκίνητο, σταθμευμένο στον ήλιο εν μέσω καύσωνα

Κόσμος 01.07.2025
Η θερμοκρασία έφτασε τους 32° Κελσίου υπό σκιά στη Μπαλς σήμερα το πρωί

Οι πρωτόγονοι Ευρωπαίοι ήταν σκουρόχρωμοι με γαλάζια μάτια αποκάλυψε αναβίωση κρανίου ηλικίας 10.500 ετών

Tech + Science 01.07.2025
Ανήκε σε γυναίκα που πέθανε σε ηλικία μεταξύ 35 και 60 ετών

Το Euronext κατέθεσε πρόταση να αγοράσει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οικονομία 01.07.2025
Στην Αθήνα η διοίκηση του Euronext

Δανία: Στον στρατό οι γυναίκες για 11μηνη «υποχρεωτική» θητεία

Κόσμος 01.07.2025
Η Δανία γίνεται η τρίτη σκανδιναβική χώρα που συμπεριλαμβάνει τις γυναίκες στην στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΦ ‑ Ποιος ο λόγος

Ελλάδα 01.07.2025
Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς

«Τσουνάμι» συννέφων «σάρωσε» παραλίες στην Πορτογαλία: Η εξήγηση για το φαινόμενο

Κόσμος 01.07.2025
Παραθεριστές στην Πορτογαλία, βλέποντας το «τσουνάμι συννέφων», έβγαλαν κινητά καταγράφοντας τη στιγμή.