E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Την απόφαση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης, τελευταία ημέρα παραμονής του στο δικαστικό σώμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2022 | 16:28

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Συνταγματικά ανεκτός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών και η επιβολή του μηνιαίου προστίμου των 100 ευρώ.

Την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών γνωστοποιεί σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης, τελευταία ημέρα παραμονής του στο δικαστικό σώμα καθώς από αύριο (01.07.2022) αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

Η απόφαση λήφθηκε, με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της οποίας απορρίφθηκαν και οι τέσσερις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί από δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους, ένα γιατρό κι ένα ιερέα, ένα συνταξιούχο εκπαιδευτικό, ιδιωτικούς υπαλλήλους κ.ά.

Ειδικότερα, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Σκλατσούνη «κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, που θεσπίζεται με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 και εξειδικεύεται με τις προσβαλλόμενες πράξεις, αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ».

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι «το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημοσίου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιαννακόπουλος: «Πλέον και η ντροπή έχει πάψει να ντρέπεται πια»

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
«Εμείς και το Αιγάλεω θυμίζει η φάση…»

Κινητά: Έρχεται voucher για smartphones ‑ Το ύψος της επιδότησης και οι δικαιούχοι

E-Daily 2.TopNews 09.06.2026
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ψηφιακής προσβασιμότητας

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Εύβοια ‑ Αισθητός και στην Αττική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το εστιακό βάθος της νέας δόνησης εκτιμήθηκε στα 5 χιλιόμετρα

Ρόδος: Μαχαιρωμένος νεκρός από τον φίλο του – Τραγωδία στις Καλυθιές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι δύο άνδρες φέρεται να ήρθαν σε σφοδρή αντιπαράθεση

Χανιά: Σύλληψη άνδρα που παρενόχλησε ανήλικα αγόρια – Τους πρότεινε χρήματα για να πάνε μαζί του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά από καταγγελία των γονέων, ο 34χρονος αλλοδαπός συνελήφθη την επόμενη μέρα στο Ενετικό Λιμάνι

Δολοφονήθηκε στο Λονδίνο ο βραβευμένος με Grammy τραγουδιστής Talay Riley

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Talay Riley έχασε τη ζωή του από επίθεση με μαχαίρι στο ανατολικό Λονδίνο

Σύλληψη 70χρονου Γάλλου για την πυρκαγιά στο Λουτράκι – Σε ύφεση το μέτωπο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 15:45 σε δασική έκταση, με ανέμους μέτριας έντασης να πνέουν στην περιοχή

Τροχαίο στη Σαντορίνη: Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματισμένη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετωπική σύγκρουση μοτοσικλέτας με ΙΧ - ο 50χρονος οδηγός του δικύκλου έχασε τη ζωή του, ενώ η 24χρονη συνεπιβάτισσά του νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Βρέφος 4 μηνών εκτοξεύεται από SUV σε τρομακτική καταδίωξη με αστυνομία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα παιδιά επέβαιναν στο όχημα - την παρουσία τους αγνοούσε η αστυνομία όταν ξεκίνησε την καταδίωξη, όπως υποστηρίζει

Αυστρία: 28χρονος φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι στη σύντροφό του επιχειρώντας να της κόψει τη θηλή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το περιστατικό στο St. Pölten πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο το μεταναστευτικό

Μέση Ανατολή: Σε μια κλωστή η εκεχειρία ‑ Ιράν σε Ισραήλ: «Κόλαση αν ο Σατανάς κάνει άλλο ένα λάθος»

Κόσμος Χτες
Η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέσα Ανατολή μετά την εκεχειρία της 8ης Απριλίου - Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα προβεί σε λίγο σε δηλώσεις στα ΜΜΕ

Αυτή είναι η ποινή για Γιαννακόπουλο και Παναθηναϊκό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δείτε την ανακοίνωση