E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Την απόφαση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης, τελευταία ημέρα παραμονής του στο δικαστικό σώμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2022 | 16:28

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Συνταγματικά ανεκτός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών και η επιβολή του μηνιαίου προστίμου των 100 ευρώ.

Την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών γνωστοποιεί σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης, τελευταία ημέρα παραμονής του στο δικαστικό σώμα καθώς από αύριο (01.07.2022) αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

Η απόφαση λήφθηκε, με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της οποίας απορρίφθηκαν και οι τέσσερις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί από δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους, ένα γιατρό κι ένα ιερέα, ένα συνταξιούχο εκπαιδευτικό, ιδιωτικούς υπαλλήλους κ.ά.

Ειδικότερα, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Σκλατσούνη «κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, που θεσπίζεται με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 και εξειδικεύεται με τις προσβαλλόμενες πράξεις, αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ».

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι «το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημοσίου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Χάρτινος τίγρης η Ρωσία»: Η Βενεζουέλα, παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας, δηλώνει «απογοητευμένη» με τον Πούτιν

Κόσμος 14.01.2026
Σύμφωνα με το Bloomberg, η μηδαμινή αντίδραση των ρωσικών αντιεροπορικών συστημάτων στο Καράκας κατά την αμερικανική επίθεση και η χλιαρή αντίδραση του Κρεμλίνου, έχουν κάνει το Καράκας να αμφισβητεί, πλέον, τη συμμαχία του με τη Μόσχα

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στο Γουλβερχάμπτον στη Βρετανία, επιχειρούν περισσότεροι από 100 πυροσβέστες, δείτε βίντεο

Κόσμος 14.01.2026
Μαύρα σύννεφα καπνού αναβλύζουν στον ουρανό δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα - Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες τους λόγω τοξικών καπνών

Χούλιο Ιγκλέσιας: Κατηγορείται για σeξουαλική κακοποίηση από δύο πρώην υπαλλήλους του

Κόσμος 14.01.2026
Οι γυναίκες – μια οικιακή βοηθός και μια φυσικοθεραπεύτρια – ισχυρίζονται ότι οι κακοποιήσεις έλαβαν χώρα το 2021

Μινεσότα: Η στιγμή που πράκτορες της ICE βγάζουν με τη βία γυναίκα από αυτοκίνητο ‑ Βίντεο

Κόσμος 14.01.2026
Ομοσπονδιακοί πράκτορες της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) τράβηξαν με τη βία έξω από το αυτοκίνητό της μίας γυναίκα, υποστηρίζοντας ότι παρεμπόδιζε μία επιχειρήση επιβολής της μεταναστευτικής νομοθεσίας

Χωρίς ΑΤΑΚ σε αγροτεμάχια κάτω των 20 στρεμμάτων στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2026

Ελλάδα 14.01.2026
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση αγροτών και κυβέρνησης

Emirates FA Cup: Τα highlights του 3ου γύρου

Αθλητικά Νέα 14.01.2026
Δείτε τα καλύτερα Γκολ, τις Ασίστ και τις Αποκρούσεις από τα γήπεδα της Αγγλίας

Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ για το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών, μετά από απαίτηση του Δήμα

Ελλάδα 14.01.2026
Ο Γιώργος Σαουνάτσος υπέβαλε την παραίτησή του από τη διοίκηση της ΥΠΑ υπό το βάρος του πορίσματος για το πολύωρο black out

Εξαφάνιση Λόρας: Ανήλικοι εντόπισαν τη 16χρονη στην Αθήνα

Ελλάδα 14.01.2026
Βρέθηκε στίγμα του wifi της στην Ομόνοια

Αυτό είναι το κτίριο της «σούπερ‑πρεσβείας» της Κίνας στο Λονδίνο – Αντιδράσεις από ειδικούς στην ασφάλεια

Κόσμος 14.01.2026
Από εδώ το Πεκίνο «θα μπορούσε να κατασκοπεύει ολόκληρη την Ευρώπη» λένε οι επικριτές του σχεδίου

Η στιγμή της έκρηξης drone στο ελληνόκτητο τάνκερ «Delta Harmony» στη Μαύρη Θάλασσα: Βίντεο στο Telegram

Κόσμος 14.01.2026
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Telegram φέρεται να αποτυπώνεται η στιγμή που μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκρήγνυται πάνω στο κατάστρωμα του «Delta Harmony»

Θλίψη στην ΕΡΤ: Πέθανε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μητσιώνης ‑ Με λυγμούς η ανακοίνωση από τη Δουβαρά

Ελλάδα 14.01.2026
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια θανάτου του Δημήτρη Μητσιώνη ούτε το αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας