E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Την απόφαση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης, τελευταία ημέρα παραμονής του στο δικαστικό σώμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2022 | 16:28

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Συνταγματικά ανεκτός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών και η επιβολή του μηνιαίου προστίμου των 100 ευρώ.

Την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών γνωστοποιεί σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης, τελευταία ημέρα παραμονής του στο δικαστικό σώμα καθώς από αύριο (01.07.2022) αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

Η απόφαση λήφθηκε, με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της οποίας απορρίφθηκαν και οι τέσσερις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί από δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους, ένα γιατρό κι ένα ιερέα, ένα συνταξιούχο εκπαιδευτικό, ιδιωτικούς υπαλλήλους κ.ά.

Ειδικότερα, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Σκλατσούνη «κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, που θεσπίζεται με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 και εξειδικεύεται με τις προσβαλλόμενες πράξεις, αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ».

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι «το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημοσίου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

YouTube Premium: Ανακοινώθηκαν νέες ανατιμήσεις στις συνδρομές

Tech + Science 12.04.2026
Η Google επιβεβαίωσε τις ανατιμήσεις για το YouTube Premium που ισχύουν άμεσα στις ΗΠΑ για νέους συνδρομητές, ενώ οι υπάρχοντες χρήστες θα αντιμετωπίσουν τις αλλαγές από τον Ιούνιο του 2026.

Νέο ενδιάμεσο πλάνο από την OpenAI για να αντιμετωπίσει το Claude

Tech + Science 12.04.2026
Στα €103/μήνα το νέο tier που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ Plus και Pro

Τροχαίο δυστύχημα στην Καβάλα: Χωρίς δίπλωμα οδηγούσε ο πατέρας του 3χρονου παιδιού που έχασε τη ζωη του

Ελλάδα 12.04.2026
Το ανήλικο έχασε τη ζωή του μετά από μετωπική σύγκρουση με άλλο ΙΧ - Καθόταν στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα

Τραμπ: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, όποιος Ιρανός επιτεθεί θα καταστραφεί στην κόλαση

Κόσμος 12.04.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν στο Πακιστάν έδωσε την εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Κορινθία: Ακρωτηριάστηκε 19χρονος και 24χρονος τραυματίστηκε στο μάτι από το έθιμο της «σαΐτας»

Ελλάδα 12.04.2026
Δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την αναβίωση του εθίμου της «σαΐτας» στο Βέλο Κορινθίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Τον δολοφόνησε και τον πέταξε από γέφυρα σε ρεματιά: Συνελήφθη 42χρονος για τον θάνατο του 64χρονου στην Ευκαρπία

Ελλάδα 12.04.2026
H σορός έφερε συντριπτικές κακώσεις στο κεφάλι, ενώ από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψε ότι αυτές προήλθαν από θλών όργανο - Εντοπίστηκε άμεσα και συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Βραζιλία: Καρέ‑καρέ η στιγμή που καρχαρίας αρπάζει από το πόδι τουρίστρια μόλις βουτά στη θάλασσα, δείτε βίντεο

Κόσμος 12.04.2026
Μια χαλαρή βουτιά μετατράπηκε σε εφιάλτη για 36χρονη τουρίστρια στη Βραζιλία, όταν καρχαρίας της άρπαξε το πόδι λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στη θάλασσα

Σύρος: Σε σοβαρή κατάσταση 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας

Ελλάδα 12.04.2026
Το παιδί επιχείρησε να σηκώσει το φίδι από το έδαφος κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας την Μεγάλη Παρασκευή.

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Καιρός 12.04.2026
Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Ελλάδα 12.04.2026
Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.

Ποιο πρόγραμμα ακολουθούν τα ΜΜΜ την εορταστική περίοδο ‑ Τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία και τραμ

Ελλάδα 12.04.2026
Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις των δρομολογίων για όλη την περίοδο του Πάσχα με μειωμένη συχνότητα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.