E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Την απόφαση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης, τελευταία ημέρα παραμονής του στο δικαστικό σώμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2022 | 16:28

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Συνταγματικά ανεκτός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών και η επιβολή του μηνιαίου προστίμου των 100 ευρώ.

Την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών γνωστοποιεί σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης, τελευταία ημέρα παραμονής του στο δικαστικό σώμα καθώς από αύριο (01.07.2022) αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

Η απόφαση λήφθηκε, με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της οποίας απορρίφθηκαν και οι τέσσερις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί από δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους, ένα γιατρό κι ένα ιερέα, ένα συνταξιούχο εκπαιδευτικό, ιδιωτικούς υπαλλήλους κ.ά.

Ειδικότερα, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Σκλατσούνη «κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, που θεσπίζεται με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 και εξειδικεύεται με τις προσβαλλόμενες πράξεις, αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ».

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι «το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημοσίου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς έγινε το έγκλημα στο Δαφνί: «Όσοι νοσηλευτές και να ήταν, δεν μπορούσε να ανατραπεί»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Στον νεκρό διενεργήθηκε ιατροδικαστική εξέταση

Πέθανε ο τραγουδιστής των Boston, Τόμι Ντε Κάρλο, σε ηλικία 60 ετών

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Eίχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο τον Σεπτέμβριο του 2025 και έδωσε μάχη με την ασθένεια μέχρι το τέλος

Συντριβή αεροσκάφους της UPS: Νέο βίντεο δείχνει κινητήρα να αποκολλάται κατά την απογείωση

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το δυστύχημα στο Λούισβιλ το 2025 κόστισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, ενώ οι ερευνητές εξετάζουν αν η αποκόλληση του κινητήρα προκλήθηκε από φθορά σε μεταλλικό εξάρτημα στήριξης

Ομογενής πρώην γιατρός στην Αυστραλία κατηγορείται για 148 υποθέσεις βιασμών και σeξουαλικών επιθέσεων

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Ο οικογενειακός γενικός ιατρός εργαζόταν σε ιατρικό κέντρο μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2021 και απολύθηκε από τη θέση του διευθυντή πέρυσι

Τέλος τα Airbnb στη Βαρκελώνη: «Μέσα σε έναν χρόνο θα δείτε τη νέα Boquería»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
«Mόνο τυχαία δεν είναι» η αλλαγή στάσης, σχολιάζει ο Guardian - Τα μέτρα για τον υπερτουρισμό

Καιρός ‑ Μαρουσάκης: Έρχεται νέο τριήμερο έντονης αστάθειας, τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Ο άστατος καιρός θα μας «συντροφεύει» μέχρι κα το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο

Ηράκλειο: Κατασκευάστηκε «η μεγαλύτερη κρητική λύρα στον κόσμο»

Ελλάδα 20.05.2026
Χρειάστηκε 6 μήνες για να ολοκληρωθεί!

Oδηγός λεωφορείου γρονθοκόπησε 15χρονο με αναπηρία επειδή δεν είχε εισιτήριο»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Η αστυνομία επεξεργάζεται το βιντεοληπτικό υλικό για να ανασυνθέσει την ακριβή ακολουθία των γεγονότων

Συναγερμός στη Λιθουανία για πιθανή επίθεση από drones: Σε καταφύγια πρόεδρος και πρωθυπουργός

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
«Αεροπορικός συναγερμός! Μεταβείτε αμέσως σε καταφύγιο»

Νέα Υόρκη: Πάρκαρε, άνοιξε την πόρτα, έπεσε σε ανοικτό υπόνομο και σκοτώθηκε

Κόσμος 20.05.2026
Τραγικός θάνατος για μια 56χρονη στο Μανχάταν

Αρμενία: Κατασκευάζεται άγαλμα του Ιησού που θα φτάνει τα 77 μέτρα

Κόσμος 20.05.2026
Το έργο ανεγείρεται στο όρος Χάτις κοντά στο Γερεβάν και χρηματοδοτείται από τον Αρμένιο δισεκατομμυριούχο Γκαγκίκ Τσαρουκιάν