E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερχεται «μποναμάς» για χιλιάδες πολίτες

Από τι εξαρτάται το έκτακτο μέρισμα

Δημοσίευση 19/10/2021 | 08:14

Ερχεται «μποναμάς» για χιλιάδες πολίτες

Παράθυρο για τη διανομή μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τον Δεκέμβριο ανοίγει η πορεία των φορολογικών εσόδων του 9μηνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 943 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2022 – 2025.

Η εικόνα που εμφανίζουν οι φορολογικές εισπράξεις στέλνει σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης φέτος, πάνω από 6,1% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και εφόσον διαπιστωθεί ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων έχει μόνιμα χαρακτηριστικά τότε δημιουργείται ένα μαξιλάρι για τη χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν θα ληφθούν αποφάσεις για πρόσθετες ελαφρύνσεις και τη χορήγηση κάποιας έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Μετά την απόφαση για καταβολή διπλάσιου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τα Χριστούγεννα σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά, την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και καταβολή αυξημένου έως και 68% επιδόματος θέρμανσης, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Αντίθετα, στον πάγο έχουν μπει τα σχέδια για επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους το 2022, μέτρο που παραπέμπεται στο 2023, στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.

Οι αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο, αφού το οικονομικό επιτελείο πάρει στα χέρια του και τα στοιχεία του Οκτωβρίου για την πορεία των εσόδων με τις ανακοινώσεις να αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, στις 19 Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι η εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και η ελάφρυνση των ιδιοκτητών με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Με τον επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου φόρου εκτιμάται ότι θα προκύψουν ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων ενώ η οριζόντια μεσοσταθμική μείωση 8% του φόρου ακινήτων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση φαίνεται να αναβάλλεται για το 2023.

Το μέρισμα ανάπτυξης που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί προσωρινό μέτρο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής. Τα πρόσθετα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και θα είναι εντός των ορίων που παρέχει η μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς

Οσον αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες). Τα Χριστούγεννα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν έως και 900 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης

Πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει καταβληθεί και το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος είναι αυξημένο έως και 68% (οικογένεια με τρία παιδιά). Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ορίζονται τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά, το χρονοδιάγραμμα καταβολής του στους δικαιούχους και οι λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις, εκτιμάται ότι θα ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου για να τρέξουν πιο γρήγορα φέτος οι πληρωμές στα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατ. νοικοκυρά θα λάβουν επίδομα για τη σεζόν 2021 – 2022, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώσει πρώτα τους δικαιούχους που έλαβαν και πέρυσι επίδομα με βάση τα στοιχεία που είχαν δηλώσει στις περσινές αιτήσεις.

Εισφορά αλληλεγγύης

Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταργηθεί το μέτρο στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους το 2022 και παραπέμπουν στο 2023, στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μονιμοποίηση και την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα το 2023.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διατηρήσουν την αύξηση στο καθαρό εισόδημα, η οποία κυμαίνεται από 22 έως και 676 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκες σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί με το DNA νεκρών συντρόφων τους

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Νέο ντοκιμαντέρ διερευνά την αμφιλεγόμενη πρακτική της «μεταθανάτιας τεκνοποίησης» - «Είναι η ανθρώπινη ανάγκη να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι»

Πάτρα: Αγνοείται 16χρονη μαθήτρια που επέστρεφε από εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Εξαφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου, μετά τη λήξη των ενδοσχολικών προαγωγικών εξετάσεων

Βρετανία: Επίθεση με βαλλίστρα σε πανεπιστήμιο – Ένας σοβαρά τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Το θύμα, υπάλληλος ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ανω Λιόσια: Πυροβολισμοί και συμπλοκή – 13 συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Οι εμπλεκόμενοι έκαναν χρήση καραμπινών, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές στον οικισμό

Γαλλία: Σορός παιδιού με ρούχα παρόμοια με της 11χρονης Λιάνας εντοπίστηκε σε σιλό σιτηρών

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Τις επόμενες ώρες η σορός θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για την επίσημη ταυτοποίησή της

Υπάτιος Πατμάνογλου: Συγκλονιστική ανάρτηση 9 χρόνια μετά το τροχαίο που του στέρησε σύζυγο και γιο

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Ο πατέρας που έχασε σύζυγο και παιδί σε θανατηφόρο τροχαίο στην Αθηνών - Λαμία το 2017 μοιράστηκε συγκινητική φωτογραφία του γιου του

Καλαμάτα: Η θεία των κοριτσιών δεν μπορεί να αναλάβει την επιμέλειά τους

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Το Σάββατο απολογείται ο 41χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του, της 39χρονης Βασιλικής

Γυναίκα κλέβει θαμώνες σε καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης – Αναστάτωση στην περιοχή

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Επιχειρηματίες και πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί της εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Γαλλία: Σορός εντοπίστηκε κοντά στο σημείο εξαφάνισης της 11χρονης Λιχάνα – Ειδοποιήθηκε η οικογένεια

Κόσμος 04.06.2026
Η σορός ανακαλύφθηκε μέσα σε σιλό σιτηρών εγκαταλελειμμένου εργοστασίου που παρέμενε κλειστό για πάνω από 15 χρόνια.

Ο χάρτης με τους καρχαρίες στην Ελλάδα ‑ Σε ποιες θάλασσες κόβουν βόλτες

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Ποια είδη και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας κάνουν την εμφάνισή τους