E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερχεται «μποναμάς» για χιλιάδες πολίτες

Από τι εξαρτάται το έκτακτο μέρισμα

Δημοσίευση 19/10/2021 | 08:14

Ερχεται «μποναμάς» για χιλιάδες πολίτες

Παράθυρο για τη διανομή μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τον Δεκέμβριο ανοίγει η πορεία των φορολογικών εσόδων του 9μηνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 943 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2022 – 2025.

Η εικόνα που εμφανίζουν οι φορολογικές εισπράξεις στέλνει σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης φέτος, πάνω από 6,1% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και εφόσον διαπιστωθεί ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων έχει μόνιμα χαρακτηριστικά τότε δημιουργείται ένα μαξιλάρι για τη χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν θα ληφθούν αποφάσεις για πρόσθετες ελαφρύνσεις και τη χορήγηση κάποιας έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Μετά την απόφαση για καταβολή διπλάσιου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τα Χριστούγεννα σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά, την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και καταβολή αυξημένου έως και 68% επιδόματος θέρμανσης, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Αντίθετα, στον πάγο έχουν μπει τα σχέδια για επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους το 2022, μέτρο που παραπέμπεται στο 2023, στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.

Οι αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο, αφού το οικονομικό επιτελείο πάρει στα χέρια του και τα στοιχεία του Οκτωβρίου για την πορεία των εσόδων με τις ανακοινώσεις να αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, στις 19 Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι η εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και η ελάφρυνση των ιδιοκτητών με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Με τον επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου φόρου εκτιμάται ότι θα προκύψουν ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων ενώ η οριζόντια μεσοσταθμική μείωση 8% του φόρου ακινήτων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση φαίνεται να αναβάλλεται για το 2023.

Το μέρισμα ανάπτυξης που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί προσωρινό μέτρο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής. Τα πρόσθετα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και θα είναι εντός των ορίων που παρέχει η μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς

Οσον αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες). Τα Χριστούγεννα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν έως και 900 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης

Πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει καταβληθεί και το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος είναι αυξημένο έως και 68% (οικογένεια με τρία παιδιά). Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ορίζονται τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά, το χρονοδιάγραμμα καταβολής του στους δικαιούχους και οι λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις, εκτιμάται ότι θα ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου για να τρέξουν πιο γρήγορα φέτος οι πληρωμές στα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατ. νοικοκυρά θα λάβουν επίδομα για τη σεζόν 2021 – 2022, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώσει πρώτα τους δικαιούχους που έλαβαν και πέρυσι επίδομα με βάση τα στοιχεία που είχαν δηλώσει στις περσινές αιτήσεις.

Εισφορά αλληλεγγύης

Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταργηθεί το μέτρο στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους το 2022 και παραπέμπουν στο 2023, στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μονιμοποίηση και την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα το 2023.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διατηρήσουν την αύξηση στο καθαρό εισόδημα, η οποία κυμαίνεται από 22 έως και 676 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νότια Κορέα: 160 αστυνομικοί στο αεροδρόμιο για την εθνική ‑ Απειλούν να σκοτώσουν τον προπονητή

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Έρευνα για την κακή απόδοση της εθνικής ομάδας ζήτησε και ο πρόεδρος της χώρας

Καταδίωξη από τη Θεσπρωτία στην Πρέβεζα‑ Μοτοσικλετιστής σήκωσε τις αρχές στο πόδι

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Σε βάρος του δικυκλιστή σχηματίζεται δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση και παραβάσεις του ΚΟΚ

WhatsApp: Νέα αλλαγή στην εφαρμογή – Οι χρήστες θα συνδέονται με ονόματα και όχι αριθμό τηλεφώνου

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Η πλατφόρμα εισάγει ονόματα χρηστών, τα οποία θα σας επιτρέπουν να επικοινωνείτε με άλλους χρήστες, χωρίς να χρειάζεται να μοιραστείτε τον αριθμό τηλεφώνου σας μαζί τους

Μυστήριο στα 3.000 πόδια: Αεροσκάφος συγκρούστηκε με drone πριν προσγειωθεί στο JFK

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Το περιστατικό ανέφερε ο πιλότος, ενώ η εταιρία διαβεβαίωσε πως κανείς επιβάτης δεν κινδύνευσε

Κοντά στην αποχώρηση από τους Λέικερς ο Λεμπρόν Τζέιμς ‑ Του ζήτησαν ραντεβού, όμως δεν μπορούσε επειδή έπαιζε γκολφ

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ο Αμερικανός σταρ δεν φαίνεται πως είναι και πολύ «ζεστός» για την παραμονή του στην ομάδα του Λος Αντζελες

Δήμος Θεσσαλονίκης: Επίδομα ύψους 1.000 ευρώ για τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, η διάθεση διαμερισμάτων με προσιτό ενοίκιο σε οικονομικά ευάλωτες οικογένειες και η δημιουργία προγράμματος κατ` οίκον υποστήριξης της μητρότητας με κοινωνικό βοηθό

Η στιγμή της σύλληψης των υπόπτων για το μακελειό με τους 6 νεκρούς στη Γερμανία, έπεσαν σε μπλόκο ενώ προσπαθούσαν να το σκάσουν

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Οι πυροβολισμοί έπεσαν κοντά σε παιδικό σταθμό στο Stade της Βόρειας Γερμανίας ενώ οι γονείς παραλάμβαναν τα παιδιά τους - Το κίνητρο πίσω από την επίθεση φέρεται να είναι οι προσωπικές διαφορές

Τρόμος σε ροντέο στη Νέα Υόρκη: Ταύρος ποδοπάτησε 25χρονο αναβάτη, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ο αθλητής εκτοξεύεται από το ζώο και παρασύρεται στο έδαφος – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ηράκλειο: Σώθηκε από θαύμα μωρό 11 μηνών που κατάπιε ελατήριο

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί αφαίρεσαν το ξένο σώμα

Τουρκία: Οργή Τσελίκ για την απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Κόσμος 29.06.2026
Στον χορό των τουρκικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ και προσωπικά κατά του Νετανιάχου μπήκε και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ

Έφτιαξε προφίλ της πρώην συντρόφου του στο Tinder – Καλούσε αγνώστους να την βιάσουν

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ποινή φυλάκισης 8 ετών επιβλήθηκε στον 36χρονο που επιχείρησε να εκδικηθεί την πρώην σύντροφό του

Ποιος είναι ο 15χρονος που «σαρώνει» λαγοκέφαλους και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό αλιείας

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ο νεαρός Γιάννης Τσουκτουρίδης από το Παλαιό Φάληρο αναδείχθηκε νικητής στην παιδική κατηγορία, αλιεύοντας 158 λαγοκέφαλους σε μία μόνο εξόρμηση.