E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη: Αεροπορική εταιρεία αποζημίωσε ζευγάρι με 4.000 ευρώ

Δείτε γιατί

Δημοσίευση 15/1/2020 | 10:49

Θεσσαλονίκη: Αεροπορική εταιρεία αποζημίωσε ζευγάρι με 4.000 ευρώ

Αποζημίωση ύψους 4.000 ευρώ καλείται να καταβάλει διεθνής αεροπορική εταιρία σε ζευγάρι από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης για την ταλαιπωρία που υπέστη το οποίο κατά διάρκεια υπερατλαντικού ταξιδιού, όταν χάθηκε η αποσκευή του. Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν οι δύο ταξιδιώτες για την ταλαιπωρία τους, καθώς η μοναδική βαλίτσα τους επεστράφη 46 ημέρες μετά, φυσικά αφού είχαν επιστρέψει από το ταξίδι τους στο Τορόντο.

Με την υπ’ αρίθμ. 619/2019 απόφαση, το δικαστήριο έκρινε ότι η αεροπορική εταιρία θα πρέπει να καταβάλει στον κάθε ενάγοντα το ποσό των 1.500 ευρώ για την καταστροφή της αποσκευής και προσωπικών τους αντικειμένων, και επιπλέον 711,96 ευρώ στον πρώτο ενάγοντα και 351,41 ευρώ στην δεύτερη για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης.

Όπως αναφέρει, «εξαιτίας της αθέτησης της υποχρέωσης εκ μέρους του μεταφορέα, η οποία συνίσταται σε παράλειψη, εφόσον στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προφυλάξεως του προσβληθέντος πράγματος (αποσκευής), οι ενάγοντες υπέστησαν ηθική βλάβη και εφόσον η αθέτηση αποτελεί και αδικοπραξία (άρθρο 932 ΑΚ), οφείλεται στους ενάγοντες και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, εφόσον η αθέτηση αποτελεί και αδικοπραξία (άρθρο 932 ΑΚ). Για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης κρίνεται εύλογο το ποσό των 300,00 ευρώ για κάθε ενάγοντα», ενώ σύμφωνα με την απόφαση, «για την καταστροφή της αποσκευής και του περιεχομένου της ευθύνεται η εταιρία, διότι οι προστηθέντες αυτής επέδειξαν αμέλεια ως προς την προστασία της μεταφερόμενης αποσκευής».

Ταξίδι χωρίς αποσκευές

Στη δικαστική απόφαση καταγράφεται ότι το ζευγάρι επιβιβάστηκε στις 25 Ιουλίου 2017 σε αεροπλάνο της καναδικής εταιρίας, με τελικό προορισμό το Τορόντο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η μοναδική αποσκευή τους δεν είχε αφιχθεί και δεν τους παραδόθηκε καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής τους στον Καναδά.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δικαστήριο, «κύριος σκοπός του ταξιδιού των εναγόντων στον Καναδά ήταν να παρευρεθούν σε γάμο στις 29 Ιουλίου στο Τορόντο και επ' ευκαιρία του ταξιδιού, σχεδίασαν ένα ταξίδι αναψυχής στο Κεμπέκ. Είναι εύλογο ότι έπρεπε να αντικαταστήσουν τα ενδύματα τους για τον γάμο και τις σχετικές κοινωνικές εκδηλώσεις, επιπλέον των απλών ενδυμάτων που χρειάζονταν για το υπόλοιπο ταξίδι».

Κατά την άφιξή τους δήλωσαν την καθυστέρηση αρχικά της αποσκευής, η οποία δεν τους επεστράφη μέχρι τις 7 Αυγούστου, οπότε και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Πέντε ημέρες μετά, στην προσωρινή διεύθυνση που είχαν στο Τορόντο, η αποσκευή τους αφέθηκε ασυνόδευτη «χωρίς κανονική παράδοση, ούτε πραγματοποιήθηκε ειδοποίηση για την παράδοση της αποσκευής και κανείς δεν υπέγραψε για την παράδοση αυτή της αποσκευής, ούτε παρευρέθηκε για τη βέβαιη και ασφαλή παραλαβή της».

Τελικά, 46 ημέρες μετά την απώλεια της αποσκευής ειδοποιήθηκε ο πρώτος ενάγων τηλεφωνικά και παρέλαβε στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης την αποσκευή κατεστραμμένη με μουχλιασμένο περιεχόμενο της, με αποτέλεσμα να πρσφύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπουργείο Παιδείας: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι σε ορισμένους Δήμους οι αποφάσεις αναστολής μπορεί να λαμβάνονται οποιαδήποτε ώρα, η τηλεκπαίδευση ενεργοποιείται άμεσα

Απίστευτο συμβάν στη Σύρο: Αντρας με μαχαίρι κυνηγούσε να σφάξει νοσηλεύτρια

Ελλάδα Χτες
Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη βία σε βάρος υγειονομικών

Ο πόλεμος στο Ιράν «κόβει» το ήλιο: Παγκόσμιος πανικός για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και τα νοσοκομεία

Κόσμος Χτες
Ο πόλεμος με το Ιράν χτυπά το Κατάρ, στραγγαλίζει την παγκόσμια αγορά ηλίου και απειλεί chip τεχνητής νοημοσύνης, MRI και διαστημικές αποστολές, ανοίγοντας μια νέα γεωπολιτική κρίση υψηλής τεχνολογίας

Σάντσεθ: «Βήμα προς το απαρτχάιντ» η θανατική ποινή μόνο για Παλαιστίνιους από το Ισραήλ

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει σε πολλές περιπτώσεις τη στάση της Ισπανίας αντισημιτική

Αμπελόκηποι: Βρήκαν κότες και κατσίκες στον 16ο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Τα πουλερικά έχουν ήδη μεταφερθεί στον Εθνικό Κήπο

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο άλλοτε σπουδαίος τερματοφύλακας έφυγε από τη ζωή

Νετανιάχου: «Το Ιράν θα πέσει από μέσα – Έχουμε ξεπεράσει τα μισά του δρόμου»

Κόσμος Χτες
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκρινε πως έχουν επιτευχθεί οι μισοί και πλέον στόχοι τ

Πρωτοφανής καταγγελία στο Δήμο Αθηναίων: Ταράτσα στους Αμπελόκηπους είχε...κότες και κατσίκες

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει ο δήμος Αθηναίων για την καταγγελία που έλαβε σχετικά με την παράνομη εκτροφή ζώων σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους.

Σοκ στην Ιταλία: Ανοιξαν τον τάφο δολοφονημένου μοντέλου ‑ Αδιανόητο αυτό που ακολούθησε

Κόσμος Χτες
Αγνωστοι παραβίασαν τον τάφο της Πάμελα Τζενίνι

Η υπόθεση Επστάιν γίνεται σειρά με τη Λόρα Ντερν σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Κόσμος Χτες
Στη μικρή οθόνη η έρευνα της Τζούλι Κ. Μπράουν