E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αφαντο το υποβρύχιο που χάθηκε στην Αργεντινή

Σε απόγνωση οι συγγενείς του πληρώματος

Δημοσίευση 21/11/2017 | 21:51

Αφαντο το υποβρύχιο που χάθηκε στην Αργεντινή

Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής, για τον εντοπισμό του υποβρυχίου San Juan, που δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής εδώ και 6 ημέρες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή βελτιώθηκαν σήμερα έπειτα από πολλές ημέρες σφοδρής κακοκαιρίας.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην τελευταία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος τύπου του Πολεμικού Ναυτικού Ενρίκε Μπάλμπι ανέφερε ότι το πλήρωμα ενός αεροσκάφους παρατήρησε λευκούς καπνούς, που προέρχονται από φωτοβολίδες, προτού διευκρινίσει ότι οι φωτοβολίδες του San Juan ήταν πράσινου ή κόκκινου χρώματος. Την ίδια ώρα περισυλλέχθηκε μια σωστική λέμβος, που ωστόσο δεν ανήκε στο υποβρύχιο.

«Συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη την τελευταία ημέρα που είχαμε επικοινωνία. Δεν θέλω να προχωρήσω σε εικασίες (…). Προσωπικά, ως μέλος υποβρυχίου κι εγώ ο ίδιος, δεν χάνω την ελπίδα».

Η αρχική ζώνη ερευνών, διαμέτρου 300 χλμ, ελέγχθηκε κατά 100%, όμως οι έρευνες έχουν διευρυνθεί σε μια περίμετρο 1.000 χλμ.

«Με όλα αυτά τα εθνικά και διεθνή μέσα, οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί είναι πολύ μεγάλες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου.

Φρούδες ελπίδες

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τους συγγενείς των 44 μελών του πληρώματος, καθώς συνειδητοποίησαν σε δύο περιπτώσεις ότι οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν μάταια: από τη μία οι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν ότι οι ήχοι που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα από το σόναρ δύο πλοίων δεν προέρχονταν τελικά από το San Juan.

Όσον αφορά τα 7 σήματα που ελήφθησαν το Σάββατο από ναυτικές βάσεις στην Αργεντινή, τα οποία θεωρήθηκαν αρχικά ως σήματα κινδύνου που εξέπεμψε το San Juan, τελικά δεν προέρχονταν από το υποβρύχιο.

Δεκατέσσερα πλοία και 19 αεροσκάφη συνεχίζουν τις έρευνες σήμερα, σε μια ευρεία ζώνη περιμετρικά της τελευταίας θέσης του υποβρυχίου, όπως καθορίστηκε από την επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τη ναυτική βάση, σε απόσταση 430 χλμ από τις ακτές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, η Χιλή και η Ουρουγουάη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα»

Περίπου 100 συγγενείς του πληρώματος φιλοξενούνται από την Πέμπτη στη ναυτική βάση Μαρ ντελ Πλάτα.

«Οι ώρες περνούν και η ανησυχία αυξάνεται. Το καλύτερο ηρεμιστικό θα ήταν μια ακριβής πληροφορία» δήλωσε ο ψυχίατρος Ενρίκε Στέιν, που προσφέρει ψυχολογική βοήθεια στους συγγενείς.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Είμαστε στην αναμονή, νιώθουμε μεγάλη αγωνία» είπε η Αντρέα Άλι, η σύζυγος ενός ηλεκτρολόγου του San Juan.

«Στην αρχή ένα φως (ελπίδας) διακρίνεται κατόπιν σβήνει» τόνισε η Μαρία Μοράλες, μητέρα ενός ναυτικού.

Οι διασώστες δεν γνωρίζουν εάν το υποβρύχιο μήκους 65 μέτρων έχει βγει στην επιφάνεια, εάν πλέει ακυβέρνητο ή απλά τα συστήματα επικοινωνίας έχουν υποστεί βλάβη. Δεν γνωρίζουν καν εάν έχει αναδυθεί εσκεμμένα στην επιφάνεια ή έχει βυθιστεί.

Στην περίπτωση που παραμένει κάτω από την επιφάνεια, το οξυγόνο επαρκεί για 7 ημέρες, προειδοποίησε ο Ενρίκε Μπάλμπι.

Το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα με υποβρύχιο στον κόσμο, τα τελευταία 30 χρόνια, ήταν εκείνο της 12ης Αυγούστου του 2000, όταν το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη θάλασσα του Μπάρεντς, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 118 μελών του πληρώματός του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακαθάριστα οικόπεδα: Από την Τρίτη τα πρόστιμα – Λήγει η προθεσμία

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Συνολικά 570.000 καθαρισμοί οικοπέδων έχουν ήδη δηλωθεί μέχρι στιγμής.

Νέες ταυτότητες: Τι γίνεται αν δεν έχετε προλάβει να εκδώσετε πριν τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία αποδοχής των παλαιών ταυτοτήτων στα ταξίδια εξωτερικού

Μουντιάλ 2026: Ιστορικός βαθμός για το Κουρασάο με ήρωα τον Ρουμ απέναντι στον Ισημερινό

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το Κουρασάο άντεξε στην πίεση του Εκουαδόρ, απέσπασε λευκή ισοπαλία (0-0) στο Κάνσας για τη 2η αγωνιστική του 5ου ομίλου και πανηγύρισε τον πρώτο του ιστορικό βαθμό σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, χάρη σε μια μυθική εμφάνιση του τερματοφύλακά του.

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ημερομηνία έναρξης και ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις 2026

Απίστευτη ανευθυνότητα από λουόμενους ‑ Πήγαν να... παίξουν με λαγοκέφαλο και τους δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Φαίνεται πως οι συστάσεις των Αρχών δεν συνετίζουν τον κόσμο

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Ο Σκοπιανός την δολοφόνησε, την έβαλε σε σακούλα και την έθαψε σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Σοκάρει η αγριότητα με την οποία ο 43χρονος διέπραξε τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας

Φωτιά τώρα στο Λουτράκι ‑ Επιχειρούν 47 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο

Ελλάδα 21.06.2026
Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 14 οχήματα, ένα ελικόπτερο, ενώ βοηθούν και εθελοντές

Χανιά: Εντοπίστηκε η σορός της 45χρονης Σταυρούλας ‑ Ομολόγησε ο 43χρονος Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Η σορός της βρέθηκε θαμμένη 5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της

Καιρός: Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και θερμοκρασίες έως 35 βαθμούς

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Αίθριος καιρός με μικρή άνοδο θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά και τα Δωδεκάνησα - στο Αιγαίο τα μελτέμια αγγίζουν τα 7 μποφόρ

Χανιά: Οι Αρχές «βλέπουν» πιθανό σeξουαλικό κίνητρο πίσω από την εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τις έρευνες των Αρχών

Σορός άνδρα ανασύρθηκε να επιπλέει στο λιμάνι Πειραιά

Ελλάδα 21.06.2026
Τι έχει γίνει γνωστό από τις πρώτες πληροφορίες