E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αφαντο το υποβρύχιο που χάθηκε στην Αργεντινή

Σε απόγνωση οι συγγενείς του πληρώματος

Δημοσίευση 21/11/2017 | 21:51

Αφαντο το υποβρύχιο που χάθηκε στην Αργεντινή

Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής, για τον εντοπισμό του υποβρυχίου San Juan, που δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής εδώ και 6 ημέρες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή βελτιώθηκαν σήμερα έπειτα από πολλές ημέρες σφοδρής κακοκαιρίας.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην τελευταία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος τύπου του Πολεμικού Ναυτικού Ενρίκε Μπάλμπι ανέφερε ότι το πλήρωμα ενός αεροσκάφους παρατήρησε λευκούς καπνούς, που προέρχονται από φωτοβολίδες, προτού διευκρινίσει ότι οι φωτοβολίδες του San Juan ήταν πράσινου ή κόκκινου χρώματος. Την ίδια ώρα περισυλλέχθηκε μια σωστική λέμβος, που ωστόσο δεν ανήκε στο υποβρύχιο.

«Συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη την τελευταία ημέρα που είχαμε επικοινωνία. Δεν θέλω να προχωρήσω σε εικασίες (…). Προσωπικά, ως μέλος υποβρυχίου κι εγώ ο ίδιος, δεν χάνω την ελπίδα».

Η αρχική ζώνη ερευνών, διαμέτρου 300 χλμ, ελέγχθηκε κατά 100%, όμως οι έρευνες έχουν διευρυνθεί σε μια περίμετρο 1.000 χλμ.

«Με όλα αυτά τα εθνικά και διεθνή μέσα, οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί είναι πολύ μεγάλες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου.

Φρούδες ελπίδες

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τους συγγενείς των 44 μελών του πληρώματος, καθώς συνειδητοποίησαν σε δύο περιπτώσεις ότι οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν μάταια: από τη μία οι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν ότι οι ήχοι που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα από το σόναρ δύο πλοίων δεν προέρχονταν τελικά από το San Juan.

Όσον αφορά τα 7 σήματα που ελήφθησαν το Σάββατο από ναυτικές βάσεις στην Αργεντινή, τα οποία θεωρήθηκαν αρχικά ως σήματα κινδύνου που εξέπεμψε το San Juan, τελικά δεν προέρχονταν από το υποβρύχιο.

Δεκατέσσερα πλοία και 19 αεροσκάφη συνεχίζουν τις έρευνες σήμερα, σε μια ευρεία ζώνη περιμετρικά της τελευταίας θέσης του υποβρυχίου, όπως καθορίστηκε από την επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τη ναυτική βάση, σε απόσταση 430 χλμ από τις ακτές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, η Χιλή και η Ουρουγουάη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα»

Περίπου 100 συγγενείς του πληρώματος φιλοξενούνται από την Πέμπτη στη ναυτική βάση Μαρ ντελ Πλάτα.

«Οι ώρες περνούν και η ανησυχία αυξάνεται. Το καλύτερο ηρεμιστικό θα ήταν μια ακριβής πληροφορία» δήλωσε ο ψυχίατρος Ενρίκε Στέιν, που προσφέρει ψυχολογική βοήθεια στους συγγενείς.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Είμαστε στην αναμονή, νιώθουμε μεγάλη αγωνία» είπε η Αντρέα Άλι, η σύζυγος ενός ηλεκτρολόγου του San Juan.

«Στην αρχή ένα φως (ελπίδας) διακρίνεται κατόπιν σβήνει» τόνισε η Μαρία Μοράλες, μητέρα ενός ναυτικού.

Οι διασώστες δεν γνωρίζουν εάν το υποβρύχιο μήκους 65 μέτρων έχει βγει στην επιφάνεια, εάν πλέει ακυβέρνητο ή απλά τα συστήματα επικοινωνίας έχουν υποστεί βλάβη. Δεν γνωρίζουν καν εάν έχει αναδυθεί εσκεμμένα στην επιφάνεια ή έχει βυθιστεί.

Στην περίπτωση που παραμένει κάτω από την επιφάνεια, το οξυγόνο επαρκεί για 7 ημέρες, προειδοποίησε ο Ενρίκε Μπάλμπι.

Το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα με υποβρύχιο στον κόσμο, τα τελευταία 30 χρόνια, ήταν εκείνο της 12ης Αυγούστου του 2000, όταν το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη θάλασσα του Μπάρεντς, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 118 μελών του πληρώματός του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουριά ‑ To ιστορικό καφενείο των Εξαρχείων γλίτωσε το λουκέτο την τελευταία στιγμή

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Η «Μουριά», με 111 χρόνια παρουσίας στη γειτονιά, δεν θα μετατραπεί σε φαρμακείο χάρη στις κινητοποιήσεις κατοίκων και φίλων του

Ο Τραμπ αλλάζει τις ισορροπίες στο ΝΑΤΟ: Στήριξη σε Ερντογάν, επίθεση στους Ευρωπαίους και παζάρι για τα F‑35

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
«Δεν επιβάλλουμε κυρώσεις σε φίλους» το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογό του - Οι δηλώσεις για άρση των κυρώσεων CAATSA, η δύσκολη εξίσωση με τους S-400 και η προειδοποίηση Νετανιάχου

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Παναγόπουλος

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Πένθος στο ελληνικό θέατρο

Φοιτητική στέγη: Ποιες γειτονιές της Αθήνας έχουν τα ακριβότερα ενοίκια

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Τα μικρά ακίνητα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα στην Αττική, με τις τιμές ενοικίων να αυξάνονται σε όλες τις περιοχές - ενώ μια νέα πρωτοβουλία προσφέρει δωρεάν στέγαση για έναν τυχερό φοιτητή.

Νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Αμερικανικά πλήγματα σε 80 ιρανικούς στόχους, σειρήνες αεράμυνας σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η CENTCOM ανακοίνωσε πλήγματα σε αεράμυνα, πυραυλικά συστήματα και σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ η Τεχεράνη απάντησε χτυπώντας δεκάδες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του Κόλπου

Λούτσα: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν έφυγε με τη θέλησή της» λέει ο σύζυγος της Κινέζας μεταφράστριας που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Περίπου 1,5 μήνα αγνοείται η μεταφράστρια Γιου Τινγκ, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 20 Μαΐου στη Λούτσα. Η δήλωση της εξαφάνισής της έγινε 20 μέρες αργότερα.

«Ήταν άριστος και ως άνθρωπος»: Θρήνος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον 33χρονο Γιάννη που σκοτώθηκε σε τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, το Τμήμα Φιλολογίας και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ αποφάσισαν να του απονείμουν τιμητικά το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές

Μητέρα και τρία παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από 11 ημέρες στα ερείπια της Βενεζουέλας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η γυναίκα κατάφερε να κρατήσει στη ζωή τα παιδιά της θηλάζοντάς τα κάτω από τα συντρίμμια - Στους 3.685 οι νεκροί από τους σεισμούς

Ο Μέσι ξέσπασε σε κλάματα μετά την τρομερή ανατροπή στο Μουντιάλ ‑ δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Λιονέλ Μέσι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά την απίστευτη ανατροπή της Αργεντινής κόντρα στην Αίγυπτο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ανατροπή του αιώνα από τον Μέσι: Η Αργεντινή στους «8»!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όταν δεν υπάρχει ελπίδα, ο Μέσι αναλαμβάνει δράση. Με γκολ, ασίστ και αδάμαστο πάθος, η Αλμπισελέστε πέτυχε απίστευτη ανατροπή (3-2) και άφησε άφωνη την Αίγυπτο.

Μουντιάλ 2026: Τα ζευγάρια των προημιτελικών και τι αλλάζει στους τέσσερις τελευταίους αγώνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα ολοκληρώνεται η φάση των «16» με τις αναμετρήσεις Αργεντινή-Αίγυπτος και Ελβετία-Κολομβία