E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολ Τόμσεν: Σε 21 χρόνια θα επανέλθει η ανεργία σε επίπεδα προ κρίσης

Η αισιόδοξη πρόβλεψη

Δημοσίευση 19/1/2017 | 08:26

Πολ Τόμσεν: Σε 21 χρόνια θα επανέλθει η ανεργία σε επίπεδα προ κρίσης

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 21 χρόνια για να κατορθώσει να ρίξει την ανεργία σε επίπεδα προ κρίσης έκανε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας στην Ουάσιγκτον κατά την παρουσίαση βιβλίου γνωστού οικονομολόγου, συμπλήρωσε ότι η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία 6, προκειμένου να μειώσουν την ανεργία τους στα επίπεδα της περιόδου 2001-2007. Για την Ελλάδα η εκτίμηση είναι για πτώση της ανεργίας σε ικανοποιητικά επίπεδα μετά από 21 ολόκληρα χρόνια.

Ο Π. Τόμσεν στάθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός πως, σε αυτές τις χώρες, η διαρθρωτική ανεργία είναι υψηλή, ο πληθωρισμός χαμηλός και το χρέος σε αυξημένο.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε ότι απέφυγε να απαντήσει όταν τον ρώτησαν για τη λιτότητα και τα προβλήματα που δημιουργεί, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει και η διαπίστωσή του για το 2038 και την πτώση της ανεργίας σε ανεκτά επίπεδα, όπως ήταν πριν την κρίση και τα μνημόνια.

Όταν ρωτήθηκε λοιπόν για το πρόβλημα που δημιουργεί η λιτότητα στην Ευρώπη απέφυγε την ουσιαστική απάντηση λέγοντας απλά λέγοντας ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα στην Ευρώπη.

Τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της νομισματικής ένωσης είναι ότι πρόκειται για μια οικονομική, αλλά όχι πολιτική ένωση.

Υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολύ πρόοδο και σε μεταρρυθμίσεις, και στην αρχιτεκτονική της και στην τραπεζική ένωση και στο τείχος προστασίας της.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται διευκολυντική νομισματική πολιτική, αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που έχουν κάποιες χώρες, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, κάποιες δημοσιονομικές δαπάνες στο πρότυπο του σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και πάνω από όλα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (για να πεισθεί και η Γερμανία για τα παραπάνω), όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη ανακαίνιση των συρμών: Πώς αλλάζουν όψη τα τρένα σε μετρό και ηλεκτρικό

Ελλάδα 04.02.2026
Κλιματισμός και «δεύτερη ζωή» με νέες αναβαθμίσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ για το παλαιότερο τροχαίο υλικό της Αθήνας

Αποζημίωση‑έκπληξη: Πότε και πώς παίρνετε έως 100 ευρώ για γυαλιά

Ελλάδα 04.02.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Λιμενικό για την τραγωδία στη Χίο με τους 15 νεκρούς: Το δουλεμπορικό χτύπησε το σκάφος μας στο πλάι, ανετράπη και βυθίστηκε

Ελλάδα 04.02.2026
Ο χειριστής του «δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα, αντιθέτως ανέστρεψε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση»

Έπεσε η υπογραφή Τραμπ: Τέλος το shutdown στις ΗΠΑ

Κόσμος 04.02.2026
Και επίσημα «τελεία» μπήκε για το shutdown

Ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας στην Κούβα

Κόσμος 04.02.2026
Nέο ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο

Δασκάλα γιόγκα ανατίναζε αυτοκίνητα εκβιάζοντας για χρήματα

Ελλάδα 04.02.2026
Στο παρελθόν η 56χρονη είχε κάψει και το αμάξι του πατέρα της

Νέα Πέραμος: «Το πού ήταν μπλεγμένος ο γιος μου το ξέρει η μάνα του και η σύντροφός του»

Ελλάδα 04.02.2026
Είχε δολοφονηθεί και ο θείος του 27χρονου το 1999

Συνήγορος του Πολίτη για την υπόθεση Λόρα – «Ρεπορτάζ καναλιών θίγουν την αξιοπρέπεια παιδιών»

Ελλάδα 04.02.2026
Προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες αυτών των πρακτικών

Μαραθώνια η κατάθεση της συντρόφου του 27χρονου που δολοφονήθηκε στη Νέα Πέραμο

Ελλάδα 04.02.2026
Τα βίντεο από την απαγωγή, η κληρονομιά και οι κακές παρέες