E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η υπόσχεση Ομπάμα στους αμερικανούς πριν έρθει ο Τράμπ

Αποχαιρετά τους Αμερικανούς ευχόμενος οι ΗΠΑ να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους

Δημοσίευση 31/12/2016 | 19:38

Η υπόσχεση Ομπάμα στους αμερικανούς πριν έρθει ο Τράμπ

Ο Ομπάμα φεύγει και αποχαιρετά τους Αμερικανούς ευχόμενος οι ΗΠΑ να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, αλλά και να βελτιώσουν όσα έχουν επιτύχει.

Στο εβδομαδιαίο μήνυμά του ενόψει και της παράδοσης της σκυτάλης στον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβε, με την αμερικανική οικονομία σε κρίση, και ποικίλες προκλήσεις στο εξωτερικό και τι παραδίδει ως απερχόμενος πρόεδρος. Μεταξύ άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι μέσω της διπλωματίας, η κυβέρνησή του έδωσε τέλος στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο με το λαό της Κούβας, ενώ υπεγράφη η συμφωνία για το κλίμα.

Επίσης, ο απερχόμενος πρόεδρος ζήτησε από όλους τους Αμερικανούς πολίτες να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για μια μεγάλη Αμερική.

»Ήταν το προνόμιο της ζωής μου να υπηρετήσω ως ο Πρόεδρος σας. Και ενώ προετοιμάζομαι για να αναλάβω τον ακόμα πιο σημαντικό ρόλο του πολίτη..»

Η δήλωση Ομπάμα αναλυτικά

«Καλή χρονιά σε όλους. Καθώς γυρίζουμε τη σελίδα σε ένα χρόνο για να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλα όσα έχετε κάνει για να γίνει η Αμερική ισχυρότερη αυτά τα τελευταία οκτώ χρόνια.

»Μόλις πριν από οκτώ χρόνια, ενώ ετοιμαζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντά μου, η οικονομία μας έφτανε στο χείλος της ύφεσης. Σχεδόν 800.000 Αμερικανοί έχαναν τη δουλειά τους κάθε μήνα. Σε ορισμένες κοινότητες, σχεδόν ένα στα πέντε άτομα ήταν εκτός εργασίας. Σχεδόν 180.000 στρατιώτες υπηρετούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ακόμη καταζητούνταν. Και σε προκλήσεις από η υγειονομική περίθαλψη και η κλιματική αλλαγή, αναβάλλαμε τις αποφάσεις για πάρα πολύ καιρό.

»Οκτώ χρόνια αργότερα, έχετε πει μια διαφορετική ιστορία. Έχουμε μετατρέψει την ύφεση σε ανάκαμψη. Οι επιχειρήσεις μας έχουν δημιουργήσει 15,6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας από τις αρχές του 2010 - και φέραμε περισσότερες θέσεις εργασίας από όλες τις άλλες μεγάλες προηγμένες οικονομίες μαζί. Η ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει προσθέσει σχεδόν 700.000 θέσεις εργασίας, και παράγει περισσότερα αυτοκίνητα από ποτέ. Η φτώχεια μειώνεται. Τα εισοδήματα αυξάνονται. Στην πραγματικότητα, το περασμένο έτος, το μέσο εισόδημα ενός νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 2.800 δολάρια, με περισσότερο ευνοημένα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα παρά τα υψηλά.

»Είκοσι εκατομμύρια περισσότεροι Αμερικανοί γνωρίζουν την οικονομική ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης. Το ποσοστό αποφοίτησης των παιδιών μας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Φέραμε πίσω 165.000 στρατιώτες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, και εξουδετερώσαμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μέσω της διπλωματίας, τερματίζουμε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, ανοίξαμε ένα νέο κεφάλαιο με το λαό της Κούβας, και φέραμε σχεδόν 200 έθνη σε μια συμφωνία για το κλίμα που θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη για τα παιδιά μας. Σχεδόν κάθε χώρα στη Γη βλέπει την Αμερική ισχυρότερη και πιο σεβαστή σήμερα από ό, τι πριν από οκτώ χρόνια. Και η ισότητα του γάμου είναι επιτέλους πραγματικότητα από ακτή σε ακτή.

»Έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο ως χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και εδώ είναι το θέμα: τίποτε από αυτά δεν ήταν δεδομένο . Ήταν το αποτέλεσμα δύσκολων επιλογών που κάναμε, και το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της ανθεκτικότητας σας. Και το να κρατήσουμε την Αμερική σε πρόοδο είναι ένα έργο που επιφορτιζόμαστε όλοι μας. Η διατήρηση η βελτίωση όλων όσων έχουμε επιτύχει - από τη βοήθεια σε περισσότερους νέους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στον τερματισμό των διακρίσεων που βασίζονται σε προϋπάρχουσες συνθήκες, στην ενίσχυση των κανονισμών για την Wall Street, την προστασία αυτού του πλανήτη για τα παιδιά μας – θα χρειαστεί να δουλέψουμε γι’ αυτά όλοι μαζί. Γιατί αυτή ήταν πάντα η ιστορία μας - η ιστορία απλών ανθρώπων που συνασπίζονται στο σκληρό, αργό, μερικές φορές απογοητευτικό, αλλά πάντα ζωτικής σημασίας έργο της αυτοδιοίκησης.

»Ήταν το προνόμιο της ζωής μου να υπηρετήσω ως ο Πρόεδρος σας. Και ενώ προετοιμάζομαι για να αναλάβω τον ακόμα πιο σημαντικό ρόλο του πολίτη, να ξέρετε ότι θα είμαι πάντα μαζί σας σε κάθε βήμα για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η χώρα πάντα θα προσπαθεί να αντεπεξέρχεται στην διακήρυξή της ίδρυσή μας - ότι όλοι μας γεννηθήκαμε ίσοι, και όλοι μας αξίζουμε κάθε ευκαιρία να ζήσουν τα όνειρά μας. Ευχές από την οικογένεια Ομπάμα για ένα ευτυχισμένο και ευλογημένο 2017».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κεφαλονιά: Συνελήφθη και τρίτος για τον θάνατο της 19χρονης – Εξελίξεις στην υπόθεση

Ελλάδα 14.04.2026
Οι αρχές προχώρησαν σε νέα σύλληψη στο Αργοστόλι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 19χρονη

Γνωστός πρωταθλητής της άρσης βαρών ένας από τους συλληφθέντες για το θάνατο της 19χρονης Μυρτούς στο Αργοστόλι

Ελλάδα 14.04.2026
Το βίντεο δείχνει δύο άντρες να μεταφέρουν την 19χρονη κοπέλα

Κοσμικός «χορός θανάτου»: Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες θα συγκρουστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια

Tech + Science 14.04.2026
Αστρονόμοι εντόπισαν ισχυρές ενδείξεις για ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στο σύμπαν: δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κινούνται σε εξαιρετικά κοντινή τροχιά, λίγο πριν από μια πιθανή κοσμική συγχώνευση

Πολωνία: Bουλευτής σηκώνει στη Βουλή σημαία του Ισραήλ με σβάστικα – «Διαπράττει γενοκτονία»

Κόσμος 14.04.2026
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή της Πολωνίας η ενέργεια βουλευτή της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να υψώσει ισραηλινή σημαία με ναζιστική σβάστικα, προκαλώντας οργή εντός και εκτός κοινοβουλίου

Μυτιλήνη: Στο «κόκκινο» οι αγρότες εξαιτίας του αφθώδους πυρετoύ ‑ Απέκλεισαν το λιμάνι

Ελλάδα 14.04.2026
Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, αντιδρώντας στα περιοριστικά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό και την οικονομική ασφυξία που, όπως καταγγέλλουν, απειλεί την επιβίωσή τους

Ανακαινίζω ‑ Νοικιάζω: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα ‑ Έως 36.000 ευρώ η επιδότηση

Οικονομία 14.04.2026
Το νέο σχήμα θα καλύπτει ακίνητα έως 120 τετραγωνικά μέτρα

Fuel Pass: Τι να προσέξετε πριν κάνετε αίτηση ‑ Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

Οικονομία 14.04.2026
Ανοιχτή χωρίς περιορισμό ΑΦΜ η πλατφόρμα από την Παρασκευή

Συνελήφθησαν δυο Έλληνες που άνοιξαν ελληνική σημαία στην Αγιά Σοφιά

Κόσμος 14.04.2026
Το χρονικό της σύλληψης στο Φατίχ και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Bloomberg: Το Ιράν καταθέτει νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 14.04.2026
Η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο βραχείας διακοπής της ναυσιπλοϊας μέσω του Ορμούζ για να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και οδήγησε μέχρι τη Σουηδία

Κόσμος 14.04.2026
200 χιλιόμετρα οδήγησε ο ανήλικος το κλεμμένο λεωφορείο