E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπέρ της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων οι Τουρκοκύπριοι

Ακόμα και μετά από μια ενδεχόμενη λύση - Τι έδειξε η δημοσκόπηση

Δημοσίευση 28/12/2016 | 10:32

Υπέρ της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων οι Τουρκοκύπριοι

Δημοσκόπηση για την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Daialog» έκανε η εταιρεία «Γκεζιτζί» στην οποία φάνηκε ότι ποσοστό 89,4% θεωρεί ότι ο αριθμός τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, ενώ ποσοστό 88,8% θεωρεί ότι οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Η δημοσκόπηση έγινε με δείγμα 1.304 ατόμων και όπως σημειώνεται από την εφημερίδα ήταν η μόνη που προέβλεψε σωστά τα ποσοστά στις «προεδρικές εκλογές» του 2015, που ανέδειξαν νικητή τον Μουσταφά Ακιντζί.

Μόνο το 3,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει εξ ολοκλήρου, το 5,1% είπε ότι μπορεί να μείνει ή να φύγει, δεν είναι σημαντικό, ενώ ποσοστό 2% απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να αντικατασταθεί από μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα για το θέμα της παραμονής ή όχι των τουρκικών εγγυήσεων απάντησαν κατά 88,8% ότι η διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Στην ερώτηση εάν μετά τη λύση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ παρέχει ή όχι επαρκή εγγύηση, το 75,5% απάντησε ότι δεν παρέχει επαρκή εγγύηση, ενώ το 24,5% απάντησε ότι παρέχει επαρκή εγγύηση.

Σε ερώτηση, κατά πόσο η εγκατάσταση, μετά τη λύση, 45.000 Ελληνοκυπρίων στο βορρά και η δυνατότητα απεριόριστου αριθμού Ελληνοκυπρίων να έχει το δικαίωμα διαμονής και δημιουργίας επιχείρησης και κατά πόσο αυτό τους προκαλεί ανησυχία ή όχι, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 60,5% ότι δεν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι «να μείνουν μαζί τους», το 20,2% απάντησε «όσοι θέλουν ας έρθουν, δεν είναι πρόβλημα για μένα» και το 19,3% απάντησε ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και πρέπει να τεθεί ένα όριο.

Όσον αφορά το ζήτημα το ότι σε περίπτωση λύσης 65.000 Τουρκοκύπριοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, το 83,5% απάντησε ότι μια τέτοια λύση δεν θα ήταν δίκαιη, ενώ το 16,5% πιστεύει ότι θα είναι δίκαιη.

Στο ερώτημα ότι σε περίπτωση λύσης το 1/3 των «παλιών» ελληνοκυπριακών περιουσιών θα δοθεί πίσω στους Ελληνοκυπρίους το 61,6% απάντησε ότι «ναι αυτό σίγουρα έχει την έννοια ότι αλλοιώνει τη διζωνικότητα», το αντίθετο πιστεύει το 25,5%, ενώ το 12,9% πιστεύει ότι αυτό δεν είναι σημαντικό θέμα.

Σε άλλη ερώτηση, αν θεωρούν επιτυχημένο τον Μουσταφά Ακιντζί ή όχι, το 52,1% απάντησε ότι τον θεωρεί πετυχημένο και το 47,8% απάντησε αρνητικά.

Για το εδαφικό και την πρόταση Ακιντζί για ποσοστό εδάφους 39,2%, το 46,7% θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί καθόλου έδαφος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, το 33,7% θεωρεί ότι το να δοθεί αυτό το ποσοστό εδάφους είναι φυσιολογικό και απαιτείται για την επίτευξη λύσης και το 19,6% πιστεύει ότι δόθηκε πολύ έδαφος χωρίς να υπάρξει αντάλλαγμα.

Στην ερώτηση εάν οι εξελίξεις μέχρι σήμερα αρκούν για να πουν σε ένα δημοψήφισμα «ναι», το 41,3% είπε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει «όχι», το 36,5% απάντησε ότι θα αποφασίσει όταν θα προκύψει το κείμενο της συμφωνίας και το 22,2% απάντησε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει «ναι».

Σημαντικό στοιχείο, που προέκυψε από τη δημοσκόπηση είναι ότι ο τέως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ο οποίος ήταν ανθυποψήφιος του κ. Ακιντζί και σήμερα ηγέτης του Κόμματος Λαού βρίσκεται ένα βήμα, πριν από την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου. Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ και το κόμμα του οδεύουν προς την αυτοδυναμία στο ενδεχόμενο πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».

Για τα ποσοστά, που ενδέχεται να εξασφαλίσουν τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα, σε περίπτωση πρόωρων «βουλευτικών εκλογών», η εικόνα έχει ως εξής:

Κόμμα του Λαού: 38,1%
Κόμμα Εθνικής Ενότητας: 26,7%
Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: 19,6%
Δημοκρατικό Κόμμα: 5,2%
Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας: 2,4%
Κόμμα Αναγέννησης: 1,4%
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα: 1,3%
Κόμμα Κοινοτικής Λύτρωσης: 1,3%
Κόμμα Ενωμένης Κύπρου: 1,2%
Κόμμα Νέα Κύπρος: 1,2%
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση το «συγκυβερνών» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς ξεπερνά οριακά το όριο για την είσοδο στην «βουλή», ενώ το κόμμα του Ακιντζί δεν καταφέρνει να εισέλθει στην νέα βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραζιλία: Κυκλώνας σάρωσε το Σάο Πάολο ‑ Στο σκοτάδι 1,5 εκατ. νοικοκυριά

Κόσμος Χτες
Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι σήμερα

Θεσσαλονίκη: Αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν ελληνική σημαία 100 τ.μ.

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν συμβολικά την ελληνική σημαία

Χανιά: Περιπέτεια για 12 μαθητές από την Αθήνα – Στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας

Ελλάδα Χτες
Τα παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα δύσπνοιας και μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Βάμου

Ελεύθερος με όρους ο 90χρονος που έθαψε ζωντανό σκυλί στη Θεσσαλονίκη – «Νόμιζα πως ήταν νεκρό», είπε

Ελλάδα Χτες
«Εξετάστηκε από κτηνίατρο και αναμένεται να μεταφερθεί σε καταφύγιο για φιλοξενία»

Έκτακτη προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ‑ Το νέο στέλεχος H3N2 προκαλεί φόβο

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τον WHO, η παγκόσμια δραστηριότητα της γρίπης ενισχύεται από την άνοδο των ιών A(H3N2)

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup

Ελλάδα Χτες
Οι 20 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον εξέλεξαν έναντι του Βέλγου Βινσέντ βαν Πέτεγκεμ - Η εκλογή Πιερρακάκη ερμηνεύεται ως ισχυρό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Σύλληψη αγρότισσας στη Λαμία που καλούσε για ξυλοδαρμούς σε βίντεο στο TikTok

Ελλάδα Χτες
Η αγρότισσα σε βίντεό της καταφέρετε εναντίον αστυνομικών, δημοσιογράφων, πολιτικών ακόμη και σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων

Προειδοποιήσεις τρόμου από Ρούτε: Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι το ΝΑΤΟ, η σύγκρουση είναι προ των πυλών

Κόσμος Χτες
Μία σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι «στο μέγεθος του πολέμου που πέρασαν οι παππούδες και οι προπαππούδες μας» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ - Αρκετά μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της απειλής, πρόσθεσε

«Αν χτυπούσε εμένα, θα είχα σκοτωθεί»: Συγκλονίζει η 25χρονη που παρασύρθηκε στην Κρήτη – Νεκρό το σκυλάκι της

Ελλάδα Χτες
Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο οδηγός της μηχανής δεν έφερε πινακίδες, είχε κουκούλα στο κεφάλι, φέρεται να κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ δεν είχε και φώτα