E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπέρ της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων οι Τουρκοκύπριοι

Ακόμα και μετά από μια ενδεχόμενη λύση - Τι έδειξε η δημοσκόπηση

Δημοσίευση 28/12/2016 | 10:32

Υπέρ της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων οι Τουρκοκύπριοι

Δημοσκόπηση για την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Daialog» έκανε η εταιρεία «Γκεζιτζί» στην οποία φάνηκε ότι ποσοστό 89,4% θεωρεί ότι ο αριθμός τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, ενώ ποσοστό 88,8% θεωρεί ότι οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Η δημοσκόπηση έγινε με δείγμα 1.304 ατόμων και όπως σημειώνεται από την εφημερίδα ήταν η μόνη που προέβλεψε σωστά τα ποσοστά στις «προεδρικές εκλογές» του 2015, που ανέδειξαν νικητή τον Μουσταφά Ακιντζί.

Μόνο το 3,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει εξ ολοκλήρου, το 5,1% είπε ότι μπορεί να μείνει ή να φύγει, δεν είναι σημαντικό, ενώ ποσοστό 2% απάντησε ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να αντικατασταθεί από μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα για το θέμα της παραμονής ή όχι των τουρκικών εγγυήσεων απάντησαν κατά 88,8% ότι η διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Στην ερώτηση εάν μετά τη λύση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ παρέχει ή όχι επαρκή εγγύηση, το 75,5% απάντησε ότι δεν παρέχει επαρκή εγγύηση, ενώ το 24,5% απάντησε ότι παρέχει επαρκή εγγύηση.

Σε ερώτηση, κατά πόσο η εγκατάσταση, μετά τη λύση, 45.000 Ελληνοκυπρίων στο βορρά και η δυνατότητα απεριόριστου αριθμού Ελληνοκυπρίων να έχει το δικαίωμα διαμονής και δημιουργίας επιχείρησης και κατά πόσο αυτό τους προκαλεί ανησυχία ή όχι, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν κατά 60,5% ότι δεν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι «να μείνουν μαζί τους», το 20,2% απάντησε «όσοι θέλουν ας έρθουν, δεν είναι πρόβλημα για μένα» και το 19,3% απάντησε ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και πρέπει να τεθεί ένα όριο.

Όσον αφορά το ζήτημα το ότι σε περίπτωση λύσης 65.000 Τουρκοκύπριοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, το 83,5% απάντησε ότι μια τέτοια λύση δεν θα ήταν δίκαιη, ενώ το 16,5% πιστεύει ότι θα είναι δίκαιη.

Στο ερώτημα ότι σε περίπτωση λύσης το 1/3 των «παλιών» ελληνοκυπριακών περιουσιών θα δοθεί πίσω στους Ελληνοκυπρίους το 61,6% απάντησε ότι «ναι αυτό σίγουρα έχει την έννοια ότι αλλοιώνει τη διζωνικότητα», το αντίθετο πιστεύει το 25,5%, ενώ το 12,9% πιστεύει ότι αυτό δεν είναι σημαντικό θέμα.

Σε άλλη ερώτηση, αν θεωρούν επιτυχημένο τον Μουσταφά Ακιντζί ή όχι, το 52,1% απάντησε ότι τον θεωρεί πετυχημένο και το 47,8% απάντησε αρνητικά.

Για το εδαφικό και την πρόταση Ακιντζί για ποσοστό εδάφους 39,2%, το 46,7% θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί καθόλου έδαφος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, το 33,7% θεωρεί ότι το να δοθεί αυτό το ποσοστό εδάφους είναι φυσιολογικό και απαιτείται για την επίτευξη λύσης και το 19,6% πιστεύει ότι δόθηκε πολύ έδαφος χωρίς να υπάρξει αντάλλαγμα.

Στην ερώτηση εάν οι εξελίξεις μέχρι σήμερα αρκούν για να πουν σε ένα δημοψήφισμα «ναι», το 41,3% είπε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει «όχι», το 36,5% απάντησε ότι θα αποφασίσει όταν θα προκύψει το κείμενο της συμφωνίας και το 22,2% απάντησε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει «ναι».

Σημαντικό στοιχείο, που προέκυψε από τη δημοσκόπηση είναι ότι ο τέως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ο οποίος ήταν ανθυποψήφιος του κ. Ακιντζί και σήμερα ηγέτης του Κόμματος Λαού βρίσκεται ένα βήμα, πριν από την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου. Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ και το κόμμα του οδεύουν προς την αυτοδυναμία στο ενδεχόμενο πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».

Για τα ποσοστά, που ενδέχεται να εξασφαλίσουν τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα, σε περίπτωση πρόωρων «βουλευτικών εκλογών», η εικόνα έχει ως εξής:

Κόμμα του Λαού: 38,1%
Κόμμα Εθνικής Ενότητας: 26,7%
Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: 19,6%
Δημοκρατικό Κόμμα: 5,2%
Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας: 2,4%
Κόμμα Αναγέννησης: 1,4%
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα: 1,3%
Κόμμα Κοινοτικής Λύτρωσης: 1,3%
Κόμμα Ενωμένης Κύπρου: 1,2%
Κόμμα Νέα Κύπρος: 1,2%
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση το «συγκυβερνών» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς ξεπερνά οριακά το όριο για την είσοδο στην «βουλή», ενώ το κόμμα του Ακιντζί δεν καταφέρνει να εισέλθει στην νέα βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Πρόκριση στους «16» του Europa League με 10 παίκτες και θρίλερ στα πέναλτι

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι «πράσινοι» επικράτησαν της Βικτόρια Πλζεν με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι, μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση

Δολιοφθορά στη γραμμή Αθήνα‑Θεσσαλονίκη: Το ελληνικό FBI στις έρευνες ‑ Τι εξετάζεται

Ελλάδα Χτες
Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει 20 ανάλογα περιστατικά τόσο στην Αθήνα όσο και στο υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο

Απεργία για τα Τέμπη: Κλείνουν το Σάββατο έξι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ελλάδα Χτες
Στάση εργασίας έχουν προκηρύξει και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Aπάτη της Καμόρα σε νοσοκομείο: Σκηνοθετούσε τροχαία για να κλέβει ασφάλιστρα

Κόσμος Χτες
Πτώματα μεταφέρονταν με μάσκες οξυγόνου, στρατολογούνταν ψευδομάρτυρες και κατέθεταν ψευδείς εκθέσεις ατυχήματος. H οργάνωση εκμεταλλευόταν το κυλικείο και τους αυτόματους πωλητές του νοσοκομείου

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε σακούλες

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο σπεύδει ιατροδικαστής

Μία καυτή νύχτα στο πιο αποκλειστικό σeξ κλαμπ του Λος Αντζελες: Πώς γίνεται κανείς μέλος του

Κόσμος Χτες
Κρυμμένο ανάμεσα στους ελικοειδείς δρόμους των λόφων του Χόλιγουντ, σε μια αυστηρά φυλασσόμενη ιδιοκτησία με θέα που κόβει την ανάσα, λειτουργεί το Snctm

Γαλλία: Ο τερματοφύλακας της Ναντ προσποιήθηκε τραυματισμό για να φάνε οι μουσουλμάνοι συμπαίκτες του, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αντονι Λοπες βρέθηκε ξαφνικά στο χορτάρι χωρίς να έχει επαφή με κάποιον αντίπαλο, ωστόσο ο έμπειρος τερματοφύλακας έκανε θέατρο για καλό λόγο

Κρατούμενος έβαλε τέλος στη ζωή του στο ΑΤ Λιβαδειάς

Ελλάδα Χτες
Απαγχονίστηκε με αυτοσχέδιο βρόγχο

Επίδομα 70 ευρώ για smartphone: Ποιοι έχουν δικαίωμα να το λάβουν

Οικονομία Χτες
Ποιοι είναι δικαιούχοι

Η Λόρα στα χέρια της αστυνομίας

Ελλάδα Χτες
Η 16χρονη εντοπίστηκε πριν από λίγο

Ισόβια στο δολοφόνο της Δώρας Ναστούλη στο Αγρίνιο

Ελλάδα Χτες
Η απόφαση έγινε δεκτή με έντονη συναισθηματική φόρτιση από τη μητέρα της Δώρας, τον αδερφό της και τα τρία παιδιά της που όλα αυτά τα χρόνια ζητούσαν δικαίωση για τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της με βίαιο τρόπο