E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο μέσος Γερμανός έχει λιγότερο πλούτο από ότι ο Έλληνας ή ο Πορτογάλος!

Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών κατέχει λιγότερα περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους

Δημοσίευση 24/12/2016 | 14:21

Ο μέσος Γερμανός έχει λιγότερο πλούτο από ότι ο Έλληνας ή ο Πορτογάλος!

Τις ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη Γερμανία, αλλά και το γεγονός πως ο μέσος Γερμανός πολίτης κατέχει λιγότερο πλούτο σε σχέση με τον Έλληνα ή τον Πορτογάλο, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung στο πρωτοσέλιδο της χριστουγεννιάτικης έκδοσής της, με αφορμή τη νέα έρευνα της ΕΚΤ αναφορικά με τις οικονομικές ανισότητες που καταγράφονται στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κατά την περίοδο 2010 -2014.

Ο σχολιογράφος επιχειρεί μια ανάλυση της έκθεσης από γερμανική σκοπιά υπογραμμίζοντας ότι «αν και η Γερμανία ακόμη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, εντούτοις πουθενά αλλού στην ευρωζώνη δεν διαμοιράζεται ο πλούτος πιο άνισα».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών κατέχει λιγότερα περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους. Όπως φαίνεται στην έρευνα το μέσο γερμανικό νοικοκυριό διαθέτει καθαρή περιουσία ύψους 60.000 ευρώ, ενώ οι πολίτες σε άλλες 18 χώρες της ΕΕ διαθέτουν κατά μέσο όρο 100.000 ευρώ. Τα μισά γερμανικά νοικοκυριά, μετά την αφαίρεση των χρεών, έχουν περιουσία από 0 έως 60.000 ευρώ. Στις χώρες της κρίσης, όπως την Κύπρο και την Ιταλία, που βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω τραπεζικών προβλημάτων, η μέση καθαρή περιουσία ανέρχεται κατά περίπτωση μεταξύ 150.000 και 170.000 ευρώ. Οι Γάλλοι έχουν διπλάσια περιουσία σε σχέση με τους Γερμανούς. Ακόμη και η Πορτογαλία και η Ελλάδα εμφανίζουν περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης αξίας από ό,τι στη Γερμανία».

Μάλιστα σύμφωνα με τη SZ, η οποία επικαλείται στατιστικά στοιχεία, εντός γερμανικών συνόρων το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι εκεί η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει τόσο έντονα όσο σε καμιά άλλη χώρα της ευρωζώνης. «Το 10% των πλουσιότερων Γερμανών συγκεντρώνει στα χέρια του το 60% της συνολικής γερμανικής περιουσίας».

Όπως σημειώνεται στο ίδιο σχόλιο «η έρευνα της ΕΚΤ είναι αποκαλυπτική, δεδομένου ότι την ίδια περίοδο η Γερμανία και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι στήριζαν με δάνεια δισεκατομμυρίων χώρες σε κρίση όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος προκειμένου να μη χρεοκοπήσουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο δυστύχημα στη Χαλκιδική: Ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα ο οδηγός του βυτιοφόρου

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Ο 44χρονος άνδρας είχε συλληφθεί μετά τη μετωπική σύγκρουση του βυτιοφόρου με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο

Αργος: Σε βαρύ κλίμα η κηδεία του 20χρονου Θοδωρή που σκοτώθηκε από αστυνομικούς

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Σε κλειστό οικογενειακό περιβάλλον τελέστηκε η κηδεία του 20χρονου.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παρακολούθησε ημιτελικό Μουντιάλ 2026, συναντήθηκε με τον Μικ Τζάγκερ και αφιέρωσε τη βραδιά στον πατέρα του

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μοιράστηκε τις στιγμές από τη βραδιά του με ανάρτηση στα social media

Οι παίκτες της Αργεντινής βρήκαν το παγούρι του Πικφορντ με τις σημειώσεις για τα πέναλτι

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Ο Τζόρνταν Πίκφορντ είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο το Αγγλία – Αργεντινή να πάει στα πέναλτι, αλλά…

Αγωγή: Οι Έλισον έταξαν στον Τραμπ χρήματα και απολύσεις στο CNN για να εγκριθεί η εξαγορά της Warner

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Μέτοχος της Paramount ζητά να μπλοκαριστεί η εξαγορά της Warner Bros. Discovery, υποστηρίζοντας ότι οι Ντέιβιντ και Λάρι Έλισον πρόσφεραν στον Τραμπ ιδιωτικά οφέλη και αλλαγές στο CNN

Καρυστιανού: «Φανταστικά σενάρια» – Διαψεύδει δημοσιεύματα για εκλογική συνεργασία με Νατσιό

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Τόσο η Μαρία Καρυστιανού όσο και ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη» Δημήτρης Νατσιός διέψευσαν κατηγορηματικά αναφορές για επαφές σχετικά με το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Είσαι αρκετά δυνατός για να το αντέξεις» – Ο Μπέλινγκχαμ αποκάλυψε το «trash talking» με τον Μέσι

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ μίλησε για τη «viral» κόντρα του με τον Μέσι, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού.

Θερινό ωράριο στα ΜΜΜ: Ποιες γραμμές αλλάζουν και τι να περιμένετε αυτό το καλοκαίρι

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Από το Σάββατο 27 Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων για λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ στην Αθήνα.

Αργος Ορεστικό: Αποκάλεσε την ανιψιά της «χοντρή» και συνελήφθη για body shaming

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Η θεία χαρακτήρισε την ανιψιά της «χοντρή» και κατέληξε στα κρατητήρια, καθώς οι εκφράσεις της κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο.

Η νύχτα που η Αργεντινή ξέχασε για λίγο τις πληγές της και έγινε ξανά μία χώρα

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Σε μια κοινωνία που έχει μάθει να διχάζεται σχεδόν για τα πάντα, το ποδόσφαιρο παραμένει το κοινό σημείο αναφοράς