E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο μέσος Γερμανός έχει λιγότερο πλούτο από ότι ο Έλληνας ή ο Πορτογάλος!

Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών κατέχει λιγότερα περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους

Δημοσίευση 24/12/2016 | 14:21

Ο μέσος Γερμανός έχει λιγότερο πλούτο από ότι ο Έλληνας ή ο Πορτογάλος!

Τις ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη Γερμανία, αλλά και το γεγονός πως ο μέσος Γερμανός πολίτης κατέχει λιγότερο πλούτο σε σχέση με τον Έλληνα ή τον Πορτογάλο, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung στο πρωτοσέλιδο της χριστουγεννιάτικης έκδοσής της, με αφορμή τη νέα έρευνα της ΕΚΤ αναφορικά με τις οικονομικές ανισότητες που καταγράφονται στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κατά την περίοδο 2010 -2014.

Ο σχολιογράφος επιχειρεί μια ανάλυση της έκθεσης από γερμανική σκοπιά υπογραμμίζοντας ότι «αν και η Γερμανία ακόμη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, εντούτοις πουθενά αλλού στην ευρωζώνη δεν διαμοιράζεται ο πλούτος πιο άνισα».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών κατέχει λιγότερα περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους. Όπως φαίνεται στην έρευνα το μέσο γερμανικό νοικοκυριό διαθέτει καθαρή περιουσία ύψους 60.000 ευρώ, ενώ οι πολίτες σε άλλες 18 χώρες της ΕΕ διαθέτουν κατά μέσο όρο 100.000 ευρώ. Τα μισά γερμανικά νοικοκυριά, μετά την αφαίρεση των χρεών, έχουν περιουσία από 0 έως 60.000 ευρώ. Στις χώρες της κρίσης, όπως την Κύπρο και την Ιταλία, που βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω τραπεζικών προβλημάτων, η μέση καθαρή περιουσία ανέρχεται κατά περίπτωση μεταξύ 150.000 και 170.000 ευρώ. Οι Γάλλοι έχουν διπλάσια περιουσία σε σχέση με τους Γερμανούς. Ακόμη και η Πορτογαλία και η Ελλάδα εμφανίζουν περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης αξίας από ό,τι στη Γερμανία».

Μάλιστα σύμφωνα με τη SZ, η οποία επικαλείται στατιστικά στοιχεία, εντός γερμανικών συνόρων το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι εκεί η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει τόσο έντονα όσο σε καμιά άλλη χώρα της ευρωζώνης. «Το 10% των πλουσιότερων Γερμανών συγκεντρώνει στα χέρια του το 60% της συνολικής γερμανικής περιουσίας».

Όπως σημειώνεται στο ίδιο σχόλιο «η έρευνα της ΕΚΤ είναι αποκαλυπτική, δεδομένου ότι την ίδια περίοδο η Γερμανία και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι στήριζαν με δάνεια δισεκατομμυρίων χώρες σε κρίση όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος προκειμένου να μη χρεοκοπήσουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία ‑ Πότε θα πραγματοποιηθεί

Ελλάδα 15.01.2026
Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ

Χάνεις χρήματα αν δεν το κάνεις! 27.000 δεν δήλωσαν ΙΒΑΝ για την επιστροφή ενοικίου

Οικονομία 15.01.2026
Πιστώθηκαν κατά μέσο όρο 203 ευρώ σε κάθε δικαιούχο

Τέξας: Ζηλιάρα γυμνάστρια έριξε βαράκι 11 κιλών στο κεφάλι της ερωτiκής αντιπάλου της

Κόσμος 15.01.2026
Της επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, καθώς και χρηματική εγγύηση

Σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου εκπαιδευτικών μέσα σε σχολείο

Ελλάδα 15.01.2026
Σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου εκπαιδευτικών μέσα σε σχολείο

Στη Βάρη το νέο ίχνος της 16χρονης Λόρας ‑ Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Ελλάδα 15.01.2026
Νέες μαρτυρίες αναφέρουν ότι η ανήλικη δεχόταν έντονη ψυχολογική πίεση στο οικογενειακό της περιβάλλον, στοιχείο που εξετάζεται στο πλαίσιο της έρευνας

Λιβυή: Ομαδικός τάφος μεταναστών ‑ Ήταν κρατούμενοι σε αγρόκτημα και είχαν υποστεί βασανιστήρια

Κόσμος 15.01.2026
Φωτογραφίες και ένα βίντεο κυκλοφόρησαν ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης

Δένδιας: Οι 4 φρεγάτες θα είναι οι ισχυρότερες στον πλανήτη ‑ Τι είπε για τον πύραυλο ELSA

Πολιτική 15.01.2026
«Θα δημιουργηθούν οι ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού», είπε ο υπουργός

«Νομίζεις ότι είστε απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη αλλά δεν είστε» ‑ Παραλήρημα Ράμα εναντίον Έλληνα δημοσιογράφου

Ελλάδα 15.01.2026
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έφτασε να πει ότι το Μαυροβούνιο των 13.810 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 623.000 κατοίκων «είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη χώρα της περιοχής»

Δείτε βίντεο: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Ουτρέχτης, πληροφορίες για τραυματίες

Κόσμος 15.01.2026
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί, άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε 10, δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση βρίσκονται - Αγνωστα για την ώρα τα αίτια

Σέρρες: Παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του 15χρονου ο δικηγόρος του Μανώλης Βονικάκης

Ελλάδα 15.01.2026
Τα νέα δεδομένα καθιστούν ανέφικτη τη συνεργασία μας

Με κόκκινο μάτι ο Μακρόν στην επιθεώρηση του στρατεύματος

Κόσμος 15.01.2026
Πείτε ότι είναι το «Eye of the Tiger», αστειεύτηκε