E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζητούν μεγαλύτερο πλεόνασμα για το 2016 οι θεσμοί μετά τον «μποναμά»

Από 0,5% που προέβλεπε το πρόγραμμα, τώρα ζητά 0,75%, όσο ισχυρίζεται πως πέτυχε η κυβέρνηση

Δημοσίευση 23/12/2016 | 15:31

Ζητούν μεγαλύτερο πλεόνασμα για το 2016 οι θεσμοί μετά τον «μποναμά»

Να κλείσει με υψηλότερο πλεόνασμα το 2016 ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει πετύχει 0,75% και αυτό απαιτούν τώρα οι δανειστές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, η απαίτηση αυτή υπάρχει στο έγγραφο που έστειλαν οι θεσμοί χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πλέον η απόφαση για το «ξεπάγωμα» ή μη των μέτρων θα ληφθεί στο Euroworking Group (EWG) της 12ης Ιανουαρίου, καθώς μέχρι τότε θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαρκούς ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το θέμα που έχει ανακύψει, κάτι που το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ονομάζει «συνδιαμόρφωση ενός κειμένου» με τους θεσμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το EWG που συνεδρίασε την Τρίτη έχει ήδη δώσει οδηγίες προς Αθήνα και θεσμούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες διευκρινίσεις και έχει ενημερώσει πως το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στο αμέσως επόμενο προγραμματισμένο EWG που είναι για τις 12 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι:

  1. Η παροχή προς τους συνταξιούχους είναι έκτακτη και εφάπαξ, ενώ θα πρέπει να είναι σαφές ότι και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα αφορά μόνο το 2017. Να σημειωθεί ότι για το μέτρο αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά, ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ρητώς ότι την 1η Ιανουαρίου 2018 θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.
  2. Στην περίπτωση που καταγραφεί απόκλιση από το πρωτογενές πλεόνασμα επί του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει τις παροχές, (το 0,75% του ΑΕΠ), τότε θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα.
  3. Στο μέλλον, όταν θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα τηρούνται τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών και τα οποία αποτυπώνονται στο μνημόνιο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η υπεραπόδοση θα κατευθύνεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη μείωση των φορολογικών βαρών.

Εφόσον οικονομικό επιτελείο και θεσμοί καταλήξουν σε ένα κείμενο κοινής αποδοχής, τότε το EWG της 12ης Ιανουαρίου δεν θα έχει ουσιαστικό λόγο να μην «ξεπαγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η υλοποίησή τους θα έχει καθυστερήσει τουλάχιστον κατά ένα μήνα, δεδομένου ότι η εφαρμογή τους έχει εγκριθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Πέραν αυτού, όμως, στο EWG της 12ης Ιανουαρίου θα γίνει και μία επισκόπηση της κατάστασης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν αναμένεται κάποια σημαντική πρόοδος, λόγω εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών με τον κ. Τσακαλώτο. Αντιθέτως, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ανταλλαγή στοιχείων για διάφορα θέματα της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.

Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στον υφιστάμενο σχεδιασμό, τότε το EWG θα αποφασίσει και το εάν συντρέχει λόγος να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για διαβουλεύσεις έως τις 23 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 26 του ίδιου μήνα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το πρώτο Eurogroup του 2017, αλλά αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν πολύ δύσκολο να υπάρξει μία «συνολική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του ζητήματος με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα από το 2019 και μετά, το θέμα του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραβείο Χορν και Βραβείο Μελίνα Μερκούρη: Ανακοινώθηκαν οι νικητές της φετινής σεζόν

E-Daily 3.Left Χτες
Οι δύο σημαντικές διακρίσεις του ελληνικού θεάτρου απονεμήθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού

Πέθανε ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Βρέθηκε πυροβολημένος στο γραφείο του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 52χρονος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο στο πρατήριό του στην Αλάνια και υπέκυψε μετά από δώδεκα μέρες νοσηλείας

ΗΠΑ: Νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο – Αυστηρότεροι έλεγχοι για τον Έμπολα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ενήλικας που πέθανε από χανταϊό δεν σχετίζεται με το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος και η Ελένη Αυλωνίτου ‑ «Θα ξανασυναντηθούμε γρήγορα!»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου – «Νέο ξεκίνημα» προαναγγέλλει

Ηράκλειο: Ανδρας έπνιξε αδέσποτη γάτα και την πέταξε σε κάδο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας επέστρεψε, πήρε το νεκρό ζώο από τον κάδο, το έβαλε σε σακούλα και το πέταξε σε άγνωστο σημείο, όπου το σώμα της γάτας δεν βρέθηκε

Κάλυμνος: Θρίλερ με τον 48χρονο ψαρά που βρέθηκε νεκρός ‑ Ερευνάται δολοφονία μετά από καυγά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην Κάλυμνο, 47χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα μετά από σοβαρό περιστατικό σε αλιευτικό σκάφος όπου επέβαινε με άλλον άνδρα

«Μαχαίρωσέ τον»: Αιματηρή συμπλοκή νεαρών με ματσέτες μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εικόνες ωμής βίας καταγράφηκαν μέρα μεσημέρι σε πάρκο του Λονδίνου χθες, σε μια δολοφονική επίθεση που έγινε μπροστά σε δεκάδες οικογένειες με παιδιά που εκείνη την ώρα απολάμβαναν τη βόλτα τους

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιασμών και παράνομων επιδοτήσεων στην Κρήτη – Θείος και ανιψιοί έδερναν και εκβίαζαν αγρότες

Ελλάδα Χτες
Η σπείρα από τα Βορίζια είχε εισπράξει από παράνομες επιδοτήσεις 586.000 ευρώ ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και περιουσίες αγροτών ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

Η Αβάνα προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της χώρας θα προκαλέσει «αιματοχυσία»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση «εξαιρετική απειλή» για την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Θεσσαλονίκη: Νεαροί έβρεξαν με νεροπίστολα, έδειραν και βιντεοσκόπησαν 22χρονο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι νεαροί κατέγραψαν το περιστατικό με κινητά τηλέφωνα και κατηγορείται για παραβίαση νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, εξύβριση και πρόκληση απλής σωματικής βλάβης

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη: Θα πλησιάσει πιο κοντά από το ένα τέταρτο της απόστασης μέχρι τη Σελήνη

Tech + Science Χτες
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια