E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σημίτης: Με πολιτικές τύπου «λιάζονται» έκλεισαν τα σύνορα

Κριτική στην προσφυγική πολιτική της ΕΕ άσκησαν με τον Μάσιμο Ντ' Αλέμα

Δημοσίευση 20/12/2016 | 15:43

Σημίτης: Με πολιτικές τύπου «λιάζονται» έκλεισαν τα σύνορα

Kριτική στην προσφυγική πολιτική της ΕΕ άσκησαν δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας, Κώστας Σημίτης και Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Greece Forward» που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα υπό την αιγίδα «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» και του Ιδρύματος για τις Ευρωπαϊκές Προοδευτικές Σπουδές (FEPS) οι δύο πρώην ηγέτες συμφώνησαν ότι οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι διστακτικές, αποσπασματικές και με περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

«Στις δύο Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε δεν έγινε τίποτα. Μόνο ευχές λόγω των αντιδράσεων ορισμένων χωρών», σημείωσε ο Κ. Σημίτης και επεσήμανε ότι η πρόταση για κοινή πρωτοβουλία Αθήνας - Ρώμης, που έχει πέσει στο τραπέζι θα μπορούσε να επεκταθεί σε συνεργασία των χωρών που έχουν εμπλοκή στη προσφυγική κρίση (Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία κ.ά.)

Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές έναντι των κυβερνητικών χειρισμών, επισημαίνοντας ότι «οι προσφυγικές πολιτικές τύπου “λιάζονται” και “εξαφανίζονται” οδήγησαν στο κλείσιμο των συνόρων» και έστειλαν λάθος μηνύματα στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Μ. Ντ Αλέμα ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται να μοιραστούν τις ευθύνες, να συμφωνηθούν κοινοί κανόνες ασύλου, προτείνοντας «Συμμαχία των προθύμων χωρών»

Ακόμη, είπε ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις και παραπέφθησαν για το 2018, λόγω σύγκρουσης των συμφερόντων συγκεκριμένων χωρών. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. έχει εμπειρία στην διαχείριση προσφύγων, όπως έγινε τη δεκαετία του ’90 με την κρίση στο Κόσοβο και την πτώση των καθεστώτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Μόνο που τότε ήταν άλλη η Ευρώπη, με προοδευτικούς στο τιμόνι, χωρίς Ούρμπαν και Καζίνσκι. Ήμασταν 11 στους 15», τόνισε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός.

Επίσης, υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα δεν είναι παροδικό, παρατηρώντας ότι «και στο μέλλον θα έχουμε παρόμοιες κρίσεις γιατί υπάρχει στο κόσμο πείνα και εξαθλίωση», όπως είπε ο Κώστας Σημίτης, «γι’ αυτό απαιτούνται και στέρεες λύσεις». Μάλιστα, είπε ότι ίσως είναι αναγκαίο να ανατραπεί στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, η εικόνα ότι η Ευρώπη είναι ένας παράδεισος.

Ειδική αναφορά έκαναν για τη στάση της Τουρκίας με τον κ. Σημίτη να προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εσωτερικές της εξελίξεις να προκαλέσουν κύμα Τούρκων προσφύγων, ενώ ο κ. Ντ Αλέμα παρατήρησε ότι χρειάζεται η Ευρώπη να πιέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απελευθερώσει όσους έχει συλλάβει παρανόμως. «Η Ευρώπη έχει τον τρόπο», είπε.

Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, τόνισαν ότι απαιτείται η αλλαγή της συμφωνίας του Δουβλίνου με πρόβλεψη να δίνεται άσυλο όχι μόνο στη χώρα εισόδου, αλλά όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες, καθώς και ότι είναι αναγκαίο να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη με ευρωπαϊκά κονδύλια στις χώρες που δοκιμάζονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πορτογαλία – Ουζμπεκιστάν 5‑0: Οι Ίβηρες προκρίθηκαν με σόου Ρονάλντο

Αθλητικά Νέα 24.06.2026
Διπλός Κριστιάνο και άνετο 3-0 στο ημίχρονο για την Πορτογαλία

Με πούρο στο στόμα και 177 χιλιόμετρα την ώρα: 85χρονος πιάστηκε σε κόντρες στη Φλόριντα, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Φορώντας καπέλο jockey στο οποίο είχε στηρίξει τα γυαλιά ηλίου και έχοντας ένα πούρο στο στόμα, ο Γουίλιαμ Μπόσγουορθ οδηγούσε το Nissan 350Z καμπριολέ και έκανε κόντρες με μία κόκκινη Chevrolet Corvette στο Λίσμπεργκ,  σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 72 χιλιόμετρα

Σε κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ έως το 2029 ‑ Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψηφιακό ευρώ αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Κατέληξε 36χρονη γιατρός μετά από επιπλοκές στον τοκετό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η τραγική είδηση σκόρπισε τη θλίψη στο νησί

Αποκαλυπτική η βαλλιστική για το μακελειό στα Βορίζια: 124 κάλυκες, 13 όπλα και το «ένοχο» 9άρι που συνδέει τρεις υποθέσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην έκθεση γίνεται λόγος για 76 κάλυκες καλάσνικοφ από τέσσερα διαφορετικά όπλα - Η βολίδα που αφαιρέθηκε από την σορό του 39χρονου Φανούρη Καργάκη δεν κατέστη δυνατό να συνδεθεί με κάποιο απ` αυτά τα τέσσερα συγκεκριμένα καλάσνικοφ

Έφταιγαν τα μπαλάκια στον Τσιτσιπά: Η έκρηξη του Έλληνα τενίστα στην πρεμιέρα του στη Μαγιόρκα, βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε και αποκλείστηκε από τον Περουβιανό, Ιγνάσιο Μπούσε με 2-0 σετ στο τουρνουά της Μαγιόρκα

Τι κάνουν στην Κύπρο με τους τόνους λαγοκέφαλου που πιάνουν κάθε χρόνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η διαδικασία αυτή έχει οδηγήσει στην εξολόθρευση τεράστιων πληθυσμών λαγοκέφαλου από τις κυπριακές θάλασσες

Ανατριχιαστική υπόθεση στην Ουγγαρία: Συνελήφθη 30χρονος νοσοκόμος, ο οποίος συνέλεγε ανθρώπινα μέλη από νοσοκομείο και νεκροταφεία

Κόσμος Χτες
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και τον χώρο εργασίας του - Δείτε βίντεο

Αθώα η Παναγιώτα Βλαντή στη μήνυση του Γιώργου Κιμούλη: «Δεν κατασκεύασα κανένα γεγονός», είπε

E-Daily 3.Left Χτες
Με καταθέσεις Δώρας Χρυσικού και παρουσία Ζέτας Δούκα η δίκη της Παναγιώτας Βλαντή με τον Γιώργο Κιμούλη

Πριν το απόλυτο σοκ στο NBA με τη μεταγραφή στους Χιτ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκίνησε το πανελλήνιο

E-Daily 3.Left Χτες
Το γεύμα αγάπης που μοιράστηκε σε πάνω από 200 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παλιοί γνώριμοι του Γιάννη από τα Σεπόλια

Φρίκη στη Βρετανία: Κοριτσάκι μόλις 2 ετών ξεψύχησε μετά από σωματική και σeξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τη μητέρα της και τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η άτυχη Ίζαμπελ έφερε 21 κατάγματα στο κορμάκι της μετά από συνεχή σωματική κακοποίηση ενώ σε επικοινωνία με τη γιαγιά του παιδιού η μάνα του άφηνε υπονοούμενα ότι ο σύντροφός της είναι παιδεραστής

Έφηβη στην Ολλανδία μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους γονείς της και μοιράστηκε τις φωτογραφίες με συμμαθητές της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πληροφορίες από τοπικά μέσα ότι η ανήλικη φέρεται να αυτοπροσδιοριζόταν ως σκύλος