E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σημίτης: Με πολιτικές τύπου «λιάζονται» έκλεισαν τα σύνορα

Κριτική στην προσφυγική πολιτική της ΕΕ άσκησαν με τον Μάσιμο Ντ' Αλέμα

Δημοσίευση 20/12/2016 | 15:43

Σημίτης: Με πολιτικές τύπου «λιάζονται» έκλεισαν τα σύνορα

Kριτική στην προσφυγική πολιτική της ΕΕ άσκησαν δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας, Κώστας Σημίτης και Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Greece Forward» που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα υπό την αιγίδα «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» και του Ιδρύματος για τις Ευρωπαϊκές Προοδευτικές Σπουδές (FEPS) οι δύο πρώην ηγέτες συμφώνησαν ότι οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι διστακτικές, αποσπασματικές και με περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

«Στις δύο Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε δεν έγινε τίποτα. Μόνο ευχές λόγω των αντιδράσεων ορισμένων χωρών», σημείωσε ο Κ. Σημίτης και επεσήμανε ότι η πρόταση για κοινή πρωτοβουλία Αθήνας - Ρώμης, που έχει πέσει στο τραπέζι θα μπορούσε να επεκταθεί σε συνεργασία των χωρών που έχουν εμπλοκή στη προσφυγική κρίση (Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία κ.ά.)

Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές έναντι των κυβερνητικών χειρισμών, επισημαίνοντας ότι «οι προσφυγικές πολιτικές τύπου “λιάζονται” και “εξαφανίζονται” οδήγησαν στο κλείσιμο των συνόρων» και έστειλαν λάθος μηνύματα στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Μ. Ντ Αλέμα ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται να μοιραστούν τις ευθύνες, να συμφωνηθούν κοινοί κανόνες ασύλου, προτείνοντας «Συμμαχία των προθύμων χωρών»

Ακόμη, είπε ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις και παραπέφθησαν για το 2018, λόγω σύγκρουσης των συμφερόντων συγκεκριμένων χωρών. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. έχει εμπειρία στην διαχείριση προσφύγων, όπως έγινε τη δεκαετία του ’90 με την κρίση στο Κόσοβο και την πτώση των καθεστώτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Μόνο που τότε ήταν άλλη η Ευρώπη, με προοδευτικούς στο τιμόνι, χωρίς Ούρμπαν και Καζίνσκι. Ήμασταν 11 στους 15», τόνισε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός.

Επίσης, υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα δεν είναι παροδικό, παρατηρώντας ότι «και στο μέλλον θα έχουμε παρόμοιες κρίσεις γιατί υπάρχει στο κόσμο πείνα και εξαθλίωση», όπως είπε ο Κώστας Σημίτης, «γι’ αυτό απαιτούνται και στέρεες λύσεις». Μάλιστα, είπε ότι ίσως είναι αναγκαίο να ανατραπεί στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, η εικόνα ότι η Ευρώπη είναι ένας παράδεισος.

Ειδική αναφορά έκαναν για τη στάση της Τουρκίας με τον κ. Σημίτη να προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εσωτερικές της εξελίξεις να προκαλέσουν κύμα Τούρκων προσφύγων, ενώ ο κ. Ντ Αλέμα παρατήρησε ότι χρειάζεται η Ευρώπη να πιέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απελευθερώσει όσους έχει συλλάβει παρανόμως. «Η Ευρώπη έχει τον τρόπο», είπε.

Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, τόνισαν ότι απαιτείται η αλλαγή της συμφωνίας του Δουβλίνου με πρόβλεψη να δίνεται άσυλο όχι μόνο στη χώρα εισόδου, αλλά όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες, καθώς και ότι είναι αναγκαίο να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη με ευρωπαϊκά κονδύλια στις χώρες που δοκιμάζονται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σάλος στη Λάρισα: Έκανε στριπτίζ σε κοινή θέα

Ελλάδα 26.04.2024
Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στον 50χρονο άνδρα που δεν εξήγησε για ποιο λόγο έβγαλε τα ρούχα του

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Πολιτική 26.04.2024
Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε

Τροχαίο Βουλή: Τρία χρόνια με αναστολή στον οδηγό του αυτοκινήτου για το θάνατο του Ιάσωνα

Ελλάδα 26.04.2024
Στον κατηγορούμενο αστυνομικό επιβλήθηκε ποινή 3 ετών με αναστολή

Γιάννης Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους»

Ελλάδα 26.04.2024
«Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο»

Γιώργος Φλωρίδης: Οι εγκληματικές οργανώσεις των χούλιγκαν εκβιάζουν και τις ομάδες

Ελλάδα 26.04.2024
Αντίχριστοι του κερατά οι δυνάμεις της ακροδεξιάς

Μαρουσάκης: Οι περιοχές που θα σημειωθούν βροχές τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Καιρός 26.04.2024
Η πρώτη πρόγνωση για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι το Πάσχα από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός 17χρονος σε τροχαίο με μηχανή

Ελλάδα 26.04.2024
Ο 17χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και έπεσε με ταχύτητα σε κάδους απορριμμάτων