E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σημίτης: Με πολιτικές τύπου «λιάζονται» έκλεισαν τα σύνορα

Κριτική στην προσφυγική πολιτική της ΕΕ άσκησαν με τον Μάσιμο Ντ' Αλέμα

Δημοσίευση 20/12/2016 | 15:43

Σημίτης: Με πολιτικές τύπου «λιάζονται» έκλεισαν τα σύνορα

Kριτική στην προσφυγική πολιτική της ΕΕ άσκησαν δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας, Κώστας Σημίτης και Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Greece Forward» που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα υπό την αιγίδα «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» και του Ιδρύματος για τις Ευρωπαϊκές Προοδευτικές Σπουδές (FEPS) οι δύο πρώην ηγέτες συμφώνησαν ότι οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι διστακτικές, αποσπασματικές και με περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

«Στις δύο Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε δεν έγινε τίποτα. Μόνο ευχές λόγω των αντιδράσεων ορισμένων χωρών», σημείωσε ο Κ. Σημίτης και επεσήμανε ότι η πρόταση για κοινή πρωτοβουλία Αθήνας - Ρώμης, που έχει πέσει στο τραπέζι θα μπορούσε να επεκταθεί σε συνεργασία των χωρών που έχουν εμπλοκή στη προσφυγική κρίση (Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία κ.ά.)

Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές έναντι των κυβερνητικών χειρισμών, επισημαίνοντας ότι «οι προσφυγικές πολιτικές τύπου “λιάζονται” και “εξαφανίζονται” οδήγησαν στο κλείσιμο των συνόρων» και έστειλαν λάθος μηνύματα στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Μ. Ντ Αλέμα ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται να μοιραστούν τις ευθύνες, να συμφωνηθούν κοινοί κανόνες ασύλου, προτείνοντας «Συμμαχία των προθύμων χωρών»

Ακόμη, είπε ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις και παραπέφθησαν για το 2018, λόγω σύγκρουσης των συμφερόντων συγκεκριμένων χωρών. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. έχει εμπειρία στην διαχείριση προσφύγων, όπως έγινε τη δεκαετία του ’90 με την κρίση στο Κόσοβο και την πτώση των καθεστώτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Μόνο που τότε ήταν άλλη η Ευρώπη, με προοδευτικούς στο τιμόνι, χωρίς Ούρμπαν και Καζίνσκι. Ήμασταν 11 στους 15», τόνισε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός.

Επίσης, υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα δεν είναι παροδικό, παρατηρώντας ότι «και στο μέλλον θα έχουμε παρόμοιες κρίσεις γιατί υπάρχει στο κόσμο πείνα και εξαθλίωση», όπως είπε ο Κώστας Σημίτης, «γι’ αυτό απαιτούνται και στέρεες λύσεις». Μάλιστα, είπε ότι ίσως είναι αναγκαίο να ανατραπεί στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, η εικόνα ότι η Ευρώπη είναι ένας παράδεισος.

Ειδική αναφορά έκαναν για τη στάση της Τουρκίας με τον κ. Σημίτη να προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εσωτερικές της εξελίξεις να προκαλέσουν κύμα Τούρκων προσφύγων, ενώ ο κ. Ντ Αλέμα παρατήρησε ότι χρειάζεται η Ευρώπη να πιέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απελευθερώσει όσους έχει συλλάβει παρανόμως. «Η Ευρώπη έχει τον τρόπο», είπε.

Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, τόνισαν ότι απαιτείται η αλλαγή της συμφωνίας του Δουβλίνου με πρόβλεψη να δίνεται άσυλο όχι μόνο στη χώρα εισόδου, αλλά όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες, καθώς και ότι είναι αναγκαίο να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη με ευρωπαϊκά κονδύλια στις χώρες που δοκιμάζονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόλος: Απατεώνας Ρομά παρίστανε τον γιατρό ‑ Πιάστηκε με 10.000 ευρώ στα χέρια

Ελλάδα 19.03.2026
Tηλεφώνησε σε γυναίκα και της είπε ότι είναι γιατρός, η κόρης της έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος και έπρεπε να μπει επειγόντως στο χειρουργείο

Καλαμαριά: Απολογείται σήμερα ο 19χρονος φίλος του Κλεομένη

Ελλάδα 19.03.2026
Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος προσήλθε αυτοβούλως στα δικαστήρια για να καταθέσει για το αιματηρό συμβάν

Ανοδο στη χρήση κοκαΐνης δείχνουν τα λύματα στην Αττική ‑ Για πρώτη φορά καταγράφεται κεταμίνη

Ελλάδα 19.03.2026
Τις τάσεις στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών για το 2025 αποκαλύπτει η ανάλυση των λυμάτων

Βενζινάδικα: Πού έχουν ξεκινήσει απεργίες διαρκείας ‑ Τα δεδομένα για τους πρατηριούχους της Αττικής

Ελλάδα 19.03.2026
Σήμερα, επίκειται η συνάντηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος με τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για το κυκλοφοριακό «έμφραγμα»: Στόχος η μείωση μετακινήσεων κατά 25%

Ελλάδα 19.03.2026
Την βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει το νέο σχέδιο της αστυνομίας. Τι προβλέπει και πότε τίθεται σε εφαρμογή.

Πέθανε η διάσημη γάτα της Ακρόπολης, Λουκία, σε ηλικία 17 ετών

Ελλάδα 19.03.2026
Η γνωστή και αγαπητή σε όσους βρίσκονταν πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου, γάτα Λουκία, πέθανε σε ηλικία 17 ετών.

Πατήσια: Συνελήφθη γνωστός τράπερ μετά από καταδίωξη

Ελλάδα 19.03.2026
Eχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές

Ο Τραμπ απειλεί να ανατινάξει πελώριο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ιράν

Κόσμος 19.03.2026
Επιβεβαίωσε μέσω Truth Social ότι η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έπληξε το κοίτασμα αερίου στη Νότια Παρς

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες, σκόνη και κρύο

Καιρός 19.03.2026
Χιόνια σε ορεινά