E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέσσερα «δάχτυλα» δεν θα έχει μόνο η Kit Kat (και ποιός ήταν ο ρόλος της Ελλάδας στην απόφαση)

Εκδόθηκε η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ

Δημοσίευση 16/12/2016 | 20:45

Τέσσερα «δάχτυλα» δεν θα έχει μόνο η Kit Kat  (και ποιός ήταν ο ρόλος της Ελλάδας στην απόφαση)

Η Nestle έχασε στα δικαστήρια μια πολύ κρίσιμη μάχη για να κατοχυρώσει το σχήμα των «τεσσάρων δαχτύλων» για την αγαπημένη σοκολάτα Kit Kat. Πλέον και άλλες εταιρίες θα μπορούν να παράγουν ανάλογα προϊόντα. Και σε αυτή την εξέλιξη είχαμε κάποιο ρόλο και εμείς οι Ελληνες!

Η Nestle ισχυρίστηκε ότι το σχήμα της παραπέμπει μόνο στην Kit Kat από τότε που κυκλοφόρησε το 1935 και ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα για να το αποδείξει. Το 90% των ερωτηθέντων όταν έβλεπαν το σχήμα με τις τέσσερις μπάρες απαντούσαν αυθόρμητα ότι πρόκειται για την Kit Kat.

Ωστόσο το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ δεν δέχτηκε ότι αυτό αρκούσε για να κατοχυρωθεί το σχήμα στη σοκολάτα. Μάλιστα το Δικαστήριο απεφάνθη ότι βάσει των ερευνών, είχε σημασία ότι σε κάποιες χώρες δεν αναγνώριζαν την Kit Kat. Και οι χώρες της Ευρώπης όπου δεν είναι διαδεδομένο το σχήμα της Kit Kat είναι μόνο το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Πίσω από αυτή την ιστορία κρύβεται μία μεγάλη κόντρα με την Cadbury. Το 2007, η Cadbury ζήτησε από το EUIPO να κηρύξει άκυρο το σήμα «Kit Kat 4 barres» όμως το 2012 η αίτησή της απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι το σήμα της Nestle είχε αποκτήσει διακριτικό χαρακτήρα λόγω της χρήσης που του είχε γίνει εντός της Ένωσης. Τότε ασκήθηκε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο με αίτημα την ακύρωση της απόφασης και κάπως έτσι η Kit Kat... έχασε.

Σύμφωνα με το Γενικό Δικαστήριο η αρχική απόφαση δεν ήταν έγκυρη, καθώς αφενός, να εξετάσει πώς το ενδιαφερόμενο κοινό αντιλαμβανόταν το σήμα, συγκεκριμένα, σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, και, αφετέρου, να αξιολογήσει τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν προσκομιστεί σε σχέση με τα εν λόγω κράτη μέλη.

Έτσι, το γνωστό σχήμα της αγαπημένης σοκολάτας μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται εκτός από τη Nestle και από άλλες εταιρείες στην Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη ανακαίνιση των συρμών: Πώς αλλάζουν όψη τα τρένα σε μετρό και ηλεκτρικό

Ελλάδα 04.02.2026
Κλιματισμός και «δεύτερη ζωή» με νέες αναβαθμίσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ για το παλαιότερο τροχαίο υλικό της Αθήνας

Αποζημίωση‑έκπληξη: Πότε και πώς παίρνετε έως 100 ευρώ για γυαλιά

Ελλάδα 04.02.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Λιμενικό για την τραγωδία στη Χίο με τους 15 νεκρούς: Το δουλεμπορικό χτύπησε το σκάφος μας στο πλάι, ανετράπη και βυθίστηκε

Ελλάδα 04.02.2026
Ο χειριστής του «δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα, αντιθέτως ανέστρεψε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση»

Έπεσε η υπογραφή Τραμπ: Τέλος το shutdown στις ΗΠΑ

Κόσμος 04.02.2026
Και επίσημα «τελεία» μπήκε για το shutdown

Ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας στην Κούβα

Κόσμος 04.02.2026
Nέο ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο

Δασκάλα γιόγκα ανατίναζε αυτοκίνητα εκβιάζοντας για χρήματα

Ελλάδα 04.02.2026
Στο παρελθόν η 56χρονη είχε κάψει και το αμάξι του πατέρα της

Νέα Πέραμος: «Το πού ήταν μπλεγμένος ο γιος μου το ξέρει η μάνα του και η σύντροφός του»

Ελλάδα 04.02.2026
Είχε δολοφονηθεί και ο θείος του 27χρονου το 1999

Συνήγορος του Πολίτη για την υπόθεση Λόρα – «Ρεπορτάζ καναλιών θίγουν την αξιοπρέπεια παιδιών»

Ελλάδα 04.02.2026
Προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες αυτών των πρακτικών

Μαραθώνια η κατάθεση της συντρόφου του 27χρονου που δολοφονήθηκε στη Νέα Πέραμο

Ελλάδα 04.02.2026
Τα βίντεο από την απαγωγή, η κληρονομιά και οι κακές παρέες

Στίβος: Έμεινε 2ος στο μίτινγκ της Οστράβα ο Τεντόγλου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους είχε καλύτερο άλμα στα 8.23μ στην Τσεχία αλλά έμεινε πίσω από τον Ματία Φουρλάνι (8.30μ)